Skip to main content

Στὸν Ἅγιο Πολύκαρπο / Ἀμπελακιώτισσα - Στον Άγιο Βλάσιο

Στὸν Ἅγιο Πολύκαρπο - Ἀμπελακιώτισσα

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου ε.ε. εορτή του αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης - Άγιος Πολύκαρπος, στην οποία φυλάσσεται το τίμιο λείψανο της δεξιάς χειρός του Αποστολικού αυτού Πατρός της Εκκλησίας μας και μαθητού του Ευαγγελιστού Ιωάννου.

Στὸν Ἅγιο Πολύκαρπο – ἈμπελακιώτισσαΤο απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγα Απόδειπνο και την κυριώνυμο ημέρα όρθρος και Προηγιασμένη θεία Λειτουργία, μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, συμμετεχόντων του Ηγουμένου π. Πολυκάρπου, των Ιερομονάχων της Μονής π. Καλλινίκου και π. Γαβριήλ, και των Εφημερίων Αμπελακιωτίσσης, π. Ιωάννου, και Ελατούς, π. Νικολάου. Παρών, βεβαίως, με ακμαίες τις δυνάμεις του και ο γέροντας π. Ραφαήλ. Έψαλαν ο κ. Παρασκευάς Βασιλειάδης, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου και ο κ. Παναγιώτης Κουτσούκης. Εκκλησιάστηκαν οι Δήμαρχοι της περιοχής, Αποδοτίας κ. Βασίλειος Σούζας, Πυλήνης κ. Ιωάννης Μπουλές, και Πλατάνου, κ. Ανδρέας Δρόσος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Αμπελακιώτισσας και διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου κ. Νικόλαος Δούρος, ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μονής Αμπελακιωτίσσης κ. Σπυρίδων Ράϊκος, κ.π.α. Την αρτοκλασία προσέφερε ο Σύλλογος Φίλων της Ιεράς Μονής.

Ο καιρός, κάθε άλλο παρά χειμωνιάτικος, επέτρεψε και προσήλθαν πολλοί προσκυνητές με ιδιωτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, από την Ναύπακτο, την Πάτρα και το Αγρίνιο, και έτσι η Μονή και το χωριό ζωντάνεψαν για δύο ημέρες.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της θείας Λειτουργίας και αργότερα στο Αρχονταρίκι της Μονής ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην εξασφάλιση της επιχορήγησης για την αναστήλωση του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής (αναφερθήκαμε σχετικά στο προηγούμενο τεύχος της Ε.Π.) και όσους βοηθούν και εργάζονται για το Μοναστήρι.

Βεβαίως, αναφέρθηκε στον π. Πολύκαρπο που μόνος του, παρέα μόνον με τον γέροντα π. Ραφαήλ, μονάζει στο Μοναστήρι, και ευχήθηκε να τον ακολουθήσουν και άλλοι μοναχοί, ώστε να υμνήται ο Θεός και να ωφελούνται οι προσκυνητές από την παραδοσιακή μοναχική ζωή.

Έγινε ακόμη λόγος για την επιτακτική ανάγκη ασφαλτόστρωσης δύο ακόμη δρόμων που οδηγούν στην Μονή. Πρόκειται για το τμήμα Ελευθέριανης-Πόδου-Κότσαλου που θα φέρη την Μονή 12 περίπου χλμ. (15-20 λεπτά) πιο κοντά στην Ναύπακτο, καθώς και το τμήμα Περδικόβρυσης-Αμπελακιώτισσας, που θα την ενώση με τα χωριά του Δήμου Πλατάνου, το Καρπενήσι και την Ι. Μονή Προυσιωτίσσης.

 

Στον Άγιο Βλάσιο

Στον Άγιο ΒλάσιοΤην Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, πανηγύρισε ο Άγιος Βλάσιος, η έδρα της ομώνυμης αρχιερατικής περιφερείας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και έδρα του Δήμου Παρακαμπυλίων της Επαρχίας Τριχωνίδος.

Την Αρχιερατική θεία Λειτουργία, μετά θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλασίου. Συμμετείχαν Ιερείς της περιοχής, με πρώτον τον Εφημέριο του Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο π. Κωνσταντίνο Μάλαινο, έψαλαν οι κ.κ. Λουκάς Σκιαδάς, Γιώργος Πολίτης και Πέτρος Σκάνδαλης, εκκλησιάσθηκαν οι Αρχές της περιοχής, ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Παπαθανασίου, ο πρ. Δήμαρχος κ. Δημ. Σκιαδάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Παρακαμπυλίων κ. Δημήτριος Μακρής, ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου κ. Δημήτριος Γαρουφαλής, ο εκδότης κ. Αιμίλιος Κουτσονίκας και πλήθος πιστών.

Μετά την θεία Λειτουργία ο π. Κωνσταντίνος και η Πρεσβυτέρα του κ. Βασιλική προσέφεραν κέρασμα στην οικία τους και εν συνεχεία ακολούθησε η πανηγυρική τράπεζα σε εστιατόριο της Ποταμούλας, προσφορά επίσης του π. Κωνσταντίνου.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια του γεύματος απηύθυνε πατρικούς λόγους προς το ποίμνιο της αρχιερατικής αυτής περιφέρειας της Μητροπόλεώς μας, μίλησε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Βενετία και την σημασία του εκεί συνεδρίου για την Ορθοδοξία, αναφέρθηκε και ερμήνευσε μερικά σύγχρονα γεγονότα μέσα από το πρίσμα της θεολογίας και της ποιμαντικής, ευχαρίστησε τον π. Κωνσταντίνο, τις Αρχές και όλους τους συνεορταστές, και τέλος επανέλαβε την επιθυμία του για ανέγερση Επισκοπείου στον Άγιο Βλάσιο, κάτι για το οποίο είχε δώσει υπόσχεση ο προηγούμενος Δήμαρχος Γ. Γκέκας, αλλά δεν πρόλαβε να την πραγματοποιήση, και επανέλαβε την δέσμευση και ο νυν Δήμαρχος Παρακαμπυλίων που έλαβε στην συνέχεια τον λόγο ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη και ευχόμενος στους δημότες του.

Την ημέρα της πανηγύρεως του Αγίου Βλασίου το χωριό ζωντανεύει και δίνει την εικόνα μιας ακμάζουσας κοινότητας. Όμως, όπως μας πληροφορούν οι λιγοστοί κάτοικοι, τις υπόλοιπες μέρες του χειμώνα η εικόνα του χωριού είναι εντελώς διαφορετική, αφού παραμένει σχεδόν έρημο. Έτσι, το πανηγύρι είναι ευλογία για το χωριό και μια ευκαιρία σύναξης των διεσκορπισμένων τέκνων του.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2703