Γεγονός καὶ Σχόλιο: Οπορτουνιστές

 

Οι ειδήσεις των εφημερίδων μας πληροφορούν ότι μερικοί εκπρόσωποι της σύγχρονης μουσικής συνδέονται με τον “Χριστιανισμό”, και μάλιστα κάνουν λόγο για σχέση και συνάντηση της ροκ μουσικής με τον Χριστανισμό. Γίνεται λόγος για την κίνηση που εκπροσωπούν ο Λίτλ Ρίτσαρντ, από το ροκ εν ρολ, ο Αλ Γκρίν, από την σόουλ, και ο Κλίφ Ρίτσαρντ, από την ποπ.

Λέγεται λοιπόν ότι πολλοί εκπρόσωποι της σύγχρονης μουσικής “υμνούν το Κύριο με κάθε δυνατό τρόπο”. Φωνάζουν: “δέν σερβίρεται πρόγευμα στην κόλαση”. Μάλιστα χάρισαν κασέτες με τραγούδια τους σε “τέσσερις χιλιάδες πάστορες που ασχολούνται με εφήβους”. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προξενεί εντύπωση. “Είναι μόδα πλέον στην Αμερική οι ... ηλεκτρονικοί ιεροκήρυκες. Πολλά γκρούπ το έχουν ρίξει στον χριστιανισμό και η ανταπόκριση των “πιστών” δεν είναι μικρή”.

Το φαινόμενο αυτό πρέπει να διερευνηθή και να μελετηθή. Δεν είναι θέμα μερικών σχολιασμών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο σοβαρό. Απλώς θα ήθελα να κάνω τρείς, από τις τόσες πολλές, παρατηρήσεις.

Πρώτη. Η Αμερική είναι πράγματι μια τραγική χώρα. Αυτό μας θυμίζει ένα παλαιότερο τραγούδι, που ήταν χαρακτηριστικό: “Αμερική - Αμερική, καλά σε λέγαν μερικοί πώς είσαι χώρα τραγική”. Οι άνθρωποι έχουν απογοητευθή από πολλά και γι’ αυτό κάνουν τα πιο απίθανα πράγματα. Επειδή υπάρχει ελευθερία, αλλά και μια τρομερή αφέλεια, οδηγούνται σε τραγικές καταστάσεις.

Δεύτερον. Η πίστη των Χριστιανών είναι πολύ επιφανειακή. Ο Χριστιανισμός έχει εκκοσμικευθή σε απίθανο βαθμό, οπότε η πίστη εξαντλείται σε μερικά επιδερμικά γεγονότα και σε συναισθηματικές καταστάσεις. Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να κοινωνούν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού και να λένε: “τί όμορφα που ήταν!”.

Τρίτη παρατήρηση είναι η εμφάνιση του φαινομένου του οπορτουνισμού. Χωρίς να αποκλείω και μερικές αναζητήσεις, εν τούτοις τις περισσότερες φορές επικρατεί η ευκαιριακή κατάσταση. Απλώς μερικοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται κάποιες τάσεις της εποχής και προσπαθούν να περάσουν τα μηνύματά τους, αλλά και τις φιλόδοξες τάσεις τους. Σήμερα “παίζουν” με τον Χριστιανισμό και τραγουδούν για τον Χριστό, αύριο “παίζουν” με τον διάβολο και τον ανυμνούν, στην συνέχεια θα εξυμνήσουν όποια νέα κινήματα θα εμφανισθούν, για να βρίσκονται πάντα στην επικαιρότητα.

Όποιος διακρίνεται για την σταθερότητα και το βάθος της πίστης του δεν παρασύρεται από τέτοιες επιπολαιότητες και οπορτουνισμούς. Παρατηρώ ότι στον χώρο όπου κυριαρχεί η ορθόδοξη σκέψη και ζωή δεν επικρατούν τέτοιες ευκαιριακές καταστάσεις και φαιδρές κινήσεις, ακριβώς γιατί η Ορθόδοξη πίστη διακρίνεται για ένα βάθος. Βλέπουμε σε τηλεοπτικές εκπομπές προτεσταντικές εκδηλώσεις και διακρίνουμε αυτήν την επιπολαιότητα στα μεγάλα ζητήματα που αποσχολούν τον άνθρωπο.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που έχουν βαθειά πίστη, δεν παρασύρονται από τέτοιες ευκαιριακές κινήσεις και από μηνύματα των οπορτουνιστών.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1774

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance