“Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σύγχρονο δημοκρατικό κράτος”

Ο Δήμος Αντιρρίου και ο Δήμος Ναυπάκτου οργάνωσαν την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο Αν. Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος, με θέμα: “Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σύγχρονο δημοκρατικό κράτος”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Γυμνασίου Αντιρρίου.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα του πρώτου βαθμού (Δήμος - Κοινότητα), στην οποία είναι αναγκαίο να παραχωρηθούν πολλές αρμοδιότητες και επεσήμανε τον κίνδυνο εξασθένησής της με τη νέα διάρθρωση της Περιφέρειας. Κάνοντας ιστορική αναδρομή υπογράμμισε το σπουδαίο ρόλο των Κοινοτήτων κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, που βοήθησαν αποφασιστικά, όπως και η Εκκλησία, στη διατήρηση της εθνικής μας συνειδήσεως.

Στη συνέχεια η Επ. Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ανδρομάχη Μαρκαντωνάτου - Σκαλτσά, παρεμβαίνοντας εκ μέρους της Ένωσης Ενεργών Πολιτών, μεταξύ άλλων επεσήμανε την αναγκαιότητα στήριξης του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Στη συζήτηση και τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, παίρνοντας το λόγο διευκρίνησε, ότι οι Κοινότητες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας δεν ήταν κάτι το ξένο προς την Εκκλησία. Πρόεδροι των Κοινοτήτων ήταν οι Επίσκοποι, σύμφωνα με την θεωρία των Τούρκων περί του Millet. Επίσης ο Σεβασμιώτατος είπε ότι στην Εκκλησία δεν ζούμε απλώς την αποκέντρωση, αλλά την αυτονομία. Κάθε Μητρόπολη έχει ουσιαστική αυτονομία, έχοντας κοινωνία με τις άλλες Μητροπόλεις και Εκκλησίες. Επιβιώνει, δηλαδή, στη διοικητική της διάρθρωση το αρχαίο ελληνικό πρότυπο της πόλης - κράτους. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να μελετηθή σοβαρά.

  • Προβολές: 1665

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance