Εθνική Στρατηγική και Κυπριακό

 

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών για τα εθνικά θέματα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Ναυπάκτου διοργάνωσε διάλεξη με ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, με θέμα: “Εθνική Στρατηγική και Κυπριακό”.

Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ναυπάκτου κ. Νικολάου Ρέππα. Την ομιλία προλόγησε ο Καθηγητής κ. Πέτρος Πιτσιάκας.

Εν συνεχεία ο κ. Γιαλλουρίδης παρουσίασε με πληρότητα την δραματική ιστορία της Κύπρου του δεύτερου μισού του αιώνα μας.

Μεταξύ άλλων τόνισε: α) ότι το δράμα της Κύπρου είναι δράμα του Ελληνισμού, γιατί, εκτός από τα ανθρώπινα θύματα και την απώλεια πατρογονικών εστιών, ανατράπηκε η γεωπολιτική συσχέτιση δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία, μια καθαρά φασιστική χώρα, απέκτησε την φήμη της χώρας που θέτει στόχους και τους πετυχαίνει, την φήμη του “επιτήδειου ουδέτερου, μιας δόλιας χώρας που ξέρει να κερδίζει χωρίς να ξοδεύει και χωρίς να ρισκάρει”. Αντίθετα, κατέρρευσε η εικόνα της Ελλάδος ως γενναίας χώρας, που υπερασπίζεται με σθένος το δίκαιό της, μια φήμη που την είχε από την αρχαιότητα μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. β) Από την μεριά της Ελλάδος παρατηρείται έλλειψη στρατηγικής, σχεδιασμού και σύμπνοιας, καθώς η εξωτερική μας πολιτική χαρακτηρίζεται από τον αυτοσχεδιασμό και την προχειρότητα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις Μεγάλες Δυνάμεις και την Τουρκία. γ) Πρέπει να σχεδιάζουμε για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού, έχοντας υπ’ όψη πώς δεν ζούμε σε μια ιδανική, φιλελεύθερη και νομιμόφρονη ανθρωπότητα, αλλά σε “έναν παγκόσμιο εμφύλιο πόλεμο”, όπου η ισχύς και η φήμη παίζουν τον κυριότερο ρόλο στην συνύπαρξη των λαών και των εθνών. δ) Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι η καλύτερη προσπάθεια του Ελληνισμού για την αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος από το 1974. ε) Απαραίτητη προϋπόθεση για θετική λύση στο Κυπριακό είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής - στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά - Ελλάδος, που ξέρει τί ζητά. στ) Τα παιδιά θυσιάστηκαν στην Κύπρο, στα τελευταία επεισόδια, με την βεβαιότητα ότι υπάρχει Ελλάδα. ζ) Πρέπει να αξιοποιήσουμε διπλωματικά τα πάμπολλα προβλήματα της Τουρκίας σε σχέση με την σταθερότητα της χώρας μας.

Κατακλείοντας και ανακεφαλαιώνοντας ο Σεβασμιώτατος την ομιλία και την συζήτηση που ακολούθησε, υπογράμμισε το κεντρικό σημείο της ομιλίας, ότι παρατηρείται μια έλλειψη στρατηγικής από την πλευρά των Ελλήνων, ενώ αντιθέτως υπάρχει μια έντονη σκοπιμότητα από την πλευρά των επίβουλων του Ελληνισμού και της Ρωμηοσύνης. Η τακτική εξάλειψης της Ρωμηοσύνης, που ξεκίνησε από τα χρόνια των Φράγκων ιδρυτών της σημερινής Ευρώπης, συνεχίζεται και σήμερα. Αυτό το βλέπουμε καθαρά στις δύο απόψεις του Huntington, την παλαιότερη, που μιλούσε για σύγκρουση πολιτισμών, και την νεότερη, που υποστηρίζει ότι η Δύση είναι κάτι ανεξάρτητο από τον Ορθόδοξο πολιτισμό.

Από την άλλη μεριά, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, η έλλειψη στρατηγικής των Ελλήνων φαίνεται σε τρία σημεία: Πρώτον, οι δυτικόφρονες Έλληνες δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν μετά την διατύπωση της παραπάνω θεωρίας, που θέτει τους Ορθοδόξους εκτός Ευρώπης, ακριβώς γιατί πιστεύουν ότι ο δυτικός πολιτισμός είναι γέννημα του ελληνικού πολιτισμού. Δεύτερον, ότι τα εθνικά θέματα δημοσιοποιούνται όλα από τα Μ.Μ.Ε., μεταδίδονται όλες οι συζητήσεις που γίνονται στην Βουλή για τα λεπτά αυτά θέματα, ενώ δεν γίνεται το ίδιο από τους αντιπάλους. Και τρίτον, από το ότι αναφερόμαστε ακόμα σε “ξεχασμένες πατρίδες”, ενώ δεν είναι ξεχασμένες, είναι αλησμόνητες. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, αφού ανάγνωσε στο ακροατήριο το ψήφισμα συμπαράστασης προς τον μαρτυρικό και αδικημένο λαό της Κύπρου, το οποίο εκδόθηκε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, πρότεινε μια επιθετική πολιτική, οικονομική και πολιτιστική διείσδυση στον ευρωπαϊκό χώρο, για να τον αναδείξουμε ως χώρο οικείο της Ρωμηοσύνης.

Οπωσδήποτε, σε μια εποχή παραπληροφόρησης και πλημμελούς ενημέρωσης επί των εθνικών θεμάτων, οι αντικειμενικές αναλύσεις, σαν αυτήν που μας παρουσίασε ο κ. Γιαλλουρίδης, είναι αναγκαίες, ώστε να μην σβήση η γνώση και εκφυλιστή το φρόνημα των Νεοελλήνων.

Ν.Γ.

  • Προβολές: 1534

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance