Ἡ Άννα Συνοδινού στὸ θεατρικὸ ἔργο τοῦ Σπύρου Γαλαίου: “Ὁ Φωταγωγὸς”

ΝΕΑΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας φιλοξένησε την Άννα Συνοδινού και τους πολύτιμους συνεργάτες της, οι οποίοι ανέβασαν το αξιόλογο έργο του Σπύρου Γαλαίου “Ο ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ”. Το έργο τολμηρό και συγχρόνως καίριο στα μηνύματά του, διδακτικό και τελικά αισιόδοξο, μπορεί να γίνη κτήμα του λαού, γιατί ακριβώς ασχολείται με τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αγγίζουν κάθε σύγχρονο άνθρωπο.

Μπορεί επίσης το έργο να γίνη κτήμα κάθε γενιάς. Παρουσιάζει τις αξίες και το ήθος των παλιών, που είναι φορείς της αλώβητης παραδόσεως, την ανία και την έλλειψη ενδιαφερόντων της νέας γενιάς, η οποία είναι βαθιά επηρεασμένη από τον ξένο, ανούσιο, τρόπο ζωής και τέλος την πονηριά και την απληστία που διακρίνει ένα τμήμα της μεσαίας γενιάς. Η τελευταία στην προσπάθειά της να απολαύση τις ανέσεις που στερήθηκε, πουλά στους νέους ψεύτικους παραδείσους και υπόσχεται μ’ αυτούς μια ζωή απομακρυσμένη από τα προβλήματα. Παρουσιάζεται, λοιπόν, το πρόβλημα των ναρκωτικών, τα οποία, αντί να λύνουν τα προβλήματα, φορτώνουν κι’ άλλα στον άνθρωπο και τον λυγίζουν. Κι’ όλα αυτά, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.

Ένα παραθυράκι, λοιπόν, που έβλεπε στον φωταγωγό γίνεται η αιτία να έρθη αντιμέτωπη η γριά ελληνίδα μάνα με τον αλλοτριωμένο καθημερινό τρόπο ζωής και δράσης. Η κυρία Άννα Συνοδινού με το επιβλητικό και τρυφερό της ύφος, το ύφος της μάνας που πονά για τα παιδιά της, αλλά και για τα παιδιά όλου του κόσμου, με την απλότητα και την μεγαλοπρέπειά της, ανεβάζει το θεατή στη σκηνή και τον φέρνει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα, η οποία όσο πικρή κι’ αν είναι πρέπει να γίνη συνείδηση όλων. Τότε ίσως όλα γίνουν πιο εύκολα και πιο ευχάριστα. Πιο εύκολα, γιατί απλά η ζωή του καθενός δεν θα εξαρτάται από κτίσματα αλλά από τον Κτίστη.

Το έργο ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες του και φυσικά στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, που πήρε την πρωτοβουλία να φιλοξενήση ένα τόσο σπουδαίο έργο.

Ε.Β.