Πορίσματα Η' Θεολογικοῦ Συνεδρίου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

Τα μέλη του Η’ Θεολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 1 & 2 Φεβρουαρίου 1997, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ασχολήθηκαν επί διήμερον με το γενικό θέμα: “Το μάθημα των θρησκευτικών στην εκπαίδευση σήμερα και αύριο”.

Στις εισηγήσεις και συζητήσεις έγιναν διαπιστώσεις, κρίσεις και προτάσεις.

Κατ’ αρχήν χαράχτηκε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ θρησκευτικής και εκκλησιαστικής αγωγής, αφού διευκρινίστηκε η διαφορά μεταξύ θρησκείας και Εκκλησίας. Τονίστηκε ότι το θρησκευτικό μάθημα πρέπει να έχη εκκλησιαστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Στην συνέχεια εντοπίστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το θρησκευτικό μάθημα στην εκπαίδευση, και επισημάνθηκαν τρόποι αντιμετώπισεώς τους.

Μετά από συζήτηση σχετικά με βιβλία και προγράμματα Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη βελτιώσεώς τους, ώστε να ανταποκρίνωνται στις πνευματικές δυνατότητες των παιδιών και στον εκκλησιαστικό χαρακτήρα του μαθήματος. Σχετικά παρουσιάστηκε πρόταση νέου αναλυτικού προγράμματος στην Β’/θμια εκπαίδευση.

Κρίθηκε αναγκαίο η Εκκλησία να έχη ουσιαστικό λόγο για το μάθημα των θρησκευτικών.

Αναγνωρίστηκε η ανάγκη ουσιαστικής αναμορφώσεως της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης που απαιτεί περισσότερο ενδιαφέρον και στήριξη από την πολιτεία.

Στην προοπτική της 3ης χιλιετηρίδας τονίστηκε ότι στην πλουραλιστική μεταμοντέρνα κοινωνία, προκειμένου να έχουμε ουσιαστικό πολιτιστικό παρόν στην σύγχρονη Ευρώπη, το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να συνδέση βιωματικά τους μαθητές με την καθημερινή λατρευτική ζωή και άσκηση της Εκκλησίας.

  • Προβολές: 1762

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance