Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

“Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την πρώτην τακτικήν Συνεδρίαν Αυτής του μηνός Ιανουαρίου ε. έ., πληροφορηθείσα μετ’ εκπλήξεως, τα περί απειλών Τρίτου Τουρκικού Αττίλα δια τον Ορθόδοξον Ελληνικόν Λαόν της επί 22 ήδη έτη, αδικώτατα και παρανομότατα τουρκοκρατούμενης Βορείου Κύπρου,

Εκφράζει την αγανάκτησίν της δια τα τεκταινόμενα,

Υποστηρίζει το ανθρώπινον δικαίωμα αμύνης του Ορθοδόξου Κυπριακού Λαού,

Επιδοκιμάζει την πλήρη αποστρατικοποίησιν της ταλαιπώρου μεγαλονήσου Κύπρου,

Αποδοκιμάζει την απαράδεκτον αδιαφορίαν των ισχυρών της γης δια την επί 22 συναπτά έτη συνεχιζόμενη κατάφορον και πρωτοφανή αδικίαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αποδοκιμάζει μετ’ αγανακτήσεως την υποκριτικήν, αδρανή και υπέρ του αδικούντος στάσιν της Υπερδυνάμεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητος και πάσης ούτω συμπεριφερομένης ετέρας Δυνάμεως και τέλος,

Αποδοκιμάζει τας θρασυτάτας κατά της αδικουμένης Κύπρου, και κατά της πάντοτε συμμάχου της Δύσεως Ελλάδος απειλάς, ποιείται δε έκκλησιν προς τους Ορθοδόξους αδελφούς Λαούς να συμπαραταχθούν προς τον δίκαιον και νόμιμον αγώνα του Κυπριακού Λαού δια την άμυνάν του”.

Τα οικονομικά της εφημερίδος

Όπως είναι γνωστό η εφημερίδα της Ι. Μητροπόλεως “ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” αποστέλλεται δωρεάν σε τρεις χιλιάδες (3.000) συνδρομητές, πολλοί όμως από τους αναγνώστες της αποστέλλουν προαιρετικά εισφορές, με τις οποίες καλύπτονται τα έξοδά της.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα όσους βοηθούν στην έκδοση της εφημερίδος, της οποίας τα έξοδα εκτυπώσεως και αποστολής ανήλθαν μέχρι στιγμής περίπου στο ποσό του 1.600.000 δρχ.

Δεν είναι εύκολο να γραφούν τα οκτακόσια (800) περίπου ονόματα των αναγνωστών που ενίσχυσαν την έκδοση της εφημερίδος (από 1-1-96 μέχρι 31-12-96).

Παρατηρήσεις

1) Για τις δωρεές κόβονται γραμμάτια εισπράξεων και για τις αγορές υπάρχουν πλήρη στοιχεία, παραστατικά, ήτοι τιμολόγια κ.λ.π.

2) Για κάθε ταμείο υπάρχει αυτοτελής διαχείριση. Δηλαδή όσα εισπράττονται από τους εράνους της αγάπης, διατίθενται αποκλειστικώς και μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς και δεν δίδονται για άλλες ανάγκες.

3) Τα έσοδα για την λειτουργία των Γραφείων και τις ανάγκες του Μητροπολιτικού οικήματος προέρχονται από τις νόμιμες εισπράξεις από τους Ιερούς Ναούς. Τα λειτουργικά έξοδα είναι σχεδόν διπλάσια από τα έσοδα και καλύπτονται από προσωπικές δωρεές.

4) Στα έξοδα των Γραφείων δεν συμπεριλαμβάνονται επιδόματα στους Ιερείς που εργάζονται στα Γραφεία. Πρέπει να υπογραμμισθή ότι κανείς Ιερεύς, από όσους εργάζονται στα Γραφεία, δεν λαμβάνει μηνιαίο επίδομα για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

5) Τα έσοδα του Φιλοπτώχου Ταμείου προέρχονται από τις προσωπικές δωρεές και από εισφορές των Ιερών Ναών, ενώ οι έρανοι της αγάπης από περιφορά δίσκων στους Ιερούς Ναούς και από έρανο που γίνεται τον Δεκέμβριο.

6) Τα έσοδα του Ταμείου Ευποιΐας του Σεβ. Μητροπολίτου, προέρχονται μόνον από καταθέσεις μισθών του Μητροπολίτου και από προσφορές γνωστών του, όλα δε διατίθενται για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

7) Τα έξοδα φιλοξενίας αναφέρονται μόνον σε περιπτώσεις προσκλήσεων Αρχιερέων και διαφόρων Ομιλητών, για εκδηλώσεις και τελετές που γίνονται βάσει προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως.

8) Για την λειτουργία των Κατασκηνώσεων χρειάστηκαν πολλά χρηματικά ποσά, για κατασκευή χώρων υγιεινής και άλλων αναγκών, διαφορετικά η Πολιτεία δεν θα επέτρεπε την λειτουργία της. Τα έξοδα της λειτουργίας καλύφθηκαν από προσφορές των Ιερών Ναών και κυρίως πολλών δωρητών.

Πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φωτίου

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ημέρα του Μεγάλου Φωτίου, πραγματοποίηθηκε η καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση στην Ι. Μονή Πεντέλης.

Το πρωί τελέσθηκε θ. Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο, συμπροσευχομένων των Αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ακολούθησε σύσκεψη της Ι. Συνόδου μετά των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης επί του θέματος: “Η Ευρώπη κατά την εποχή του Ι. Φωτίου - Θεολογικές, Πολιτιστικές και Ιστορικές προεκτάσεις”. Το θέμα, το οποίο είχε δοθή από την Δ.Ι.Σ., εισηγήθηκε ο Καθηγητής στην Θεολογική Σχολή Αθηνών κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος.

Η εισήγηση έδωσε αφορμή να ακουσθούν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με την παρεκτροπή της δυτικής θεολογίας από την Ορθόδοξη θεολογία της Μίας Καθολικής Εκκλησίας. Εκφράσθηκαν διάφορες απόψεις για τον χρόνο, τον τρόπο και τους φορείς αυτής της απόσχισης. Πάντως, το παρήγορο είναι ότι όλο και περισσότερες φωνές, και μάλιστα μέσα από τις Πανεπιστημιακές Σχολές, αλλά και από πρόσωπα που κατέχουν σημαίνουσα θέση στην Νεοελληνική Κοινωνία, εγκαταλείπουν την αποστεωμένη αρχαιολατρεία και τον παρακμιακό γραικυλισμό, και μιλούν για την Ρωμηοσύνη, όχι ως ιδεολογία, αλλά ως την εφαρμογή, κατά το δυνατόν, της ευαγγελικής ζωής, μέσα στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης ιστορικής κοινότητας.

Ν.Γ.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1729

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance