Γράφτηκε στις .

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου (Σταυροπούλου)

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου (Σταυροπούλου), Ναυπάκτιου την καταγωγή.

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου (Σταυροπούλου)Η ενθρόνιση έγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και Δημητρίου του Μυροβλήτου κοντά στο κέντρο της Μαδρίτης. Τον νέο Μητροπολίτη ενθρόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ (Στάϊκος, με καταγωγή από την Κλεπά Ναυπακτίας), ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί την κανονική στέγη κάτω από την οποία ζουν και εργάζονται οι Ορθόδοξες Κοινότητες της Ευρώπης, και η Μητρόπολη Ισπανίας.

Συμμετείχαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Μαντινείας κ. Αλέξανδρος ο από Ναυπάκτου, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Ρόδου κ. Κύριλλος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Σινώπης κ. Αθηναγόρας και Τελμισσού κ. Ιλαρίων, που είναι και βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Ισπανίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας, οι Ιερείς της Μητροπόλεως και Ιερείς από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρέστησαν ο βοηθός Επίσκοπος και Γενικός Βικάριος της Λατινικής Επισκοπής Μαδρίτης, ο υποδιευθυντής θρησκευτικών υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος της Ισπανικής Κυβέρνησης, οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στην Μαδρίτη και την Λισαβώνα, οι Πρέσβεις Βουλγαρίας, Σερβίας, Γεωργίας και Συρίας, το κλιμάκιο των Ελλήνων Αξιωματικών που υπηρετούν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ με τις οικογένειές τους (στην Μαδρίτη ζουν 45 οικογένειες Στρατιωτικών), εκπρόσωποι της Κοινότητας Βενετίας, και, φυσικά, το ορθόδοξο πλήρωμα της Μαδρίτης, το οποίο δεν περιορίζεται μόνον στους Έλληνες, αλλά περιλαμβάνει πιστούς που κατάγονται και από άλλες Ορθόδοξες Χώρες.

Εκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεο ταξίδευσαν από την Ναύπακτο και αρκετοί Ναυπάκτιοι, συγγενείς και φίλοι του Σεβ. κ. Πολυκάρπου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ναυπάκτου κ. Αθανάσιο Παπαθανάση, που συνοδευόταν από την σύζυγό του.

Τον νέο Μητροπολίτη προσεφώνησαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Σεβ. κ. Μιχαήλ, ο Βοηθός Επίσκοπος κ. Ιλαρίων εκ μέρους του ουκρανόφωνου πληρώματος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μαδρίτης κ. Νικόλαος Πολυζιάδης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας κ. Νικόλαος Μπάρκας και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Τσιαμπαρλής εκ μέρους του Κλήρου.

Στον λόγο του ο Σεβ. κ. Πολύκαρπος, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στα τέσσερα σημεία που τον συνδέουν με την Ισπανία, δηλαδή στην ιστορική σχέση της Ισπανίας με την Ναυμαχία της Ναυπάκτου-Lepanto, στο ότι η Νότιος Ιταλία υπήγετο για ένα διάστημα στο Ισπανικό Οίκο των Βουρβώνων, στο ότι ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος-El Greco επί 3 χρόνια έζησε και εργάσθηκε στην Βενετία όπου υπηρέτησε για 17 έτη ο Σεβασμιώτατος, και στο ότι η σημερινή Βασίλισσα της Ισπανίας είναι η Ελληνίδα Σοφία. Επίσης, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες του Ναυπακτίους στα πρόσωπα του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου και του Δημάρχου κ. Παπαθανάση.

Την Κυριακή 17 Ιουνίου ο Σεβ. κ. Πολύκαρπος τέλεσε την πρώτη του αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Μαδρίτης, πλαισιούμενος από τους Ιερείς της Μητροπόλεως και άλλους Ιερείς από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην σχέση μεταξύ Επισκόπου και θείας Ευχαριστίας.

Η εκεί ομογένεια και οι απλοί πιστοί αγκάλιασαν τον νέο Μητροπολίτη τους και του έδειξαν εξ αρχής τα υιϊκά και φιλόξενα αισθήματά τους. Έτσι, το βράδυ της ενθρονίσεως προσέφεραν δεξίωση στο σπίτι τους η οικογένεια Antonio Fournier Conde και Ιωάννας Ν. Βαρδινογιάννη προς τιμήν του νέου Μητροπολίτου. Το βράδυ της Κυριακής παρετέθη δεξίωση στο σπίτι του Έλληνα Πρέσβυ, κ. Γεωργίου Γαβριηλίδη, προς τιμήν του νέου Μητροπολίτου. Την Δευτέρα το πρωΐ ο Πατριαρχικός εκπρόσωπος παρουσίασε τον νέο Μητροπολίτη των Ορθοδόξων στο Βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και Σοφία.

Ήταν οπωσδήποτε μια σημαντική στιγμή για την ζωή του κ. Πολυκάρπου, αλλά και για την Ναύπακτο, που είδε εφέτος να προάγονται στο ανώτατο εκκλησιαστικό αξίωμα δύο παιδιά της, ο κ. Ιερεμίας Φούντας και ο κ. Πολύκαρπος Σταυρόπουλος, και ήδη το όνομα Lepanto ακούγεται συχνότερα στην άλλη άκρη της Μεσογείου.

Ως Ναυπάκτιοι χαιρόμαστε ιδιαιτέρως και ευχόμαστε στον Σεβασμιώτατο κ. Πολύκαρπο καλή ποιμαντορία.

Α.Κ.