Skip to main content

Ανακαινίζεται η Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης - Ζητούνται προσφορές

Η πανήγυρη του καλοκαιριού

Ανακαινίζεται η Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης

Με μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάσθηκε στις 15 Αυγούστου η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης στην ορεινή Ναυπακτία. Τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος και αρχιερατική θεία Λειτουργία μετά λιτανείας και θείου κηρύγματος από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο. Συλλειτούργησαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Πολύκαρπος και ο Εφημερίος του χωριού π. Ιωάννης Πολύζος και συμμετείχε πλήθος κόσμου, που ευλαβούνται την Παναγία και ιδιαιτέρως την Ιερά Μονή που είναι αφιερωμένη στην χάρη της.

Τα έργα στο παλαιό Ηγουμενείο

Οι πιστοί και εφέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, διεπίστωσαν ότι εκτελούνται πολλά έργα στην Ιερά Μονή, που σιγά σιγά ανακαινίζεται (η αναπαλαιώνεται) πλήρως και αποκτά χάρη και λειτουργικότητα για τους εγκαταβιούντας μοναχούς και τους προσκυνητές.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα έργα ανακαίνισης του κτιρίου του παλαιού Ηγουμενείου. Ήδη έγιναν τα έργα στήριξης του κτιρίου, εξωτερική και εσωτερική αρμολόγηση, πλακόστρωση του υπογείου και του πέριξ χώρου, αλλαγή σκεπής και στρώσιμό της με παραδοσιακές πλάκες. Η ποιότητα του έργου είναι πολύ ικανοποιητική. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την «ανάπτυξη ορεινών περιοχών», με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αποδοτίας. Ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο, κ. Βασίλειος Στράτος, και το προσωπικό του, εργάζονται με ζήλο και τέχνη για το καλύτερο.

Το κτίριο, όταν αποκατασταθή πλήρως, θα στεγάση τους μοναχούς που εγκαταβιούν εκεί και το σύνολο σχεδόν της καθημερινής τους ζωής, ιδίως τις ημέρες του χειμώνα.
Ανάγκη εξοπλισμού του κτιρίου

Με το πέρας των εργασιών αποκατάστασης, που υπολογίζεται να γίνη μέχρι την άνοιξη του 2008, το νέο κτίριο θα έχη πολλές ανάγκες που θα επιβαρύνουν την Ιερά Μονή. Μέσα στο ανακαινισμένο κτίριο θα υπάρχουν τα κελλιά των μοναχών, η τραπεζαρία τους, η βιβλιοθήκη τους, ένα μικρό παρεκκλήσιο για τις καθημερινές Ακολουθίες τους κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες κ.α. Μελλοντικά στο υπόγειο (ισόγειο από μια πλευρά) θα δημιουργηθή ένας μικρός μουσειακός χώρος, τα εργαστήρια των μοναχών κ.α.

Κυρίως θα υπάρξη ανάγκη εξοπλισμού με το σύστημα θέρμανσης (καυστήρας-σώματα) που είναι απαραίτητο για την ορεινή περιοχή, όπου η περίοδος που απαιτείται θέρμανση των εσωτερικών χώρων αρχίζει πολλές φορές από τον Σεπτέμβριο και φθάνει μέχρι τον Μάϊο.

Ανακαίνιση Καθολικού

Επίσης γίνονται και εργασίες αποκατάστασης του Καθολικού της Ιεράς Μονής, εργασίες στεγανοποίησης, εσωτερικός ελαιοχρωματισμός (διότι προς το παρόν δεν υπάρχουν χρήματα για αγιογράφηση), αγορά ξυλογλύπτων (στασιδιών, προσκυνηταρίων κλπ.) πολυελαίων, κανδηλιών κ.α., που θα κοσμήσουν το εσωτερικό του Καθολικού και θα το καταστήσουν ένα κατανυκτικό και συγχρόνως λαμπρό μοναστηριακό Καθολικό.  Οι εργασίες ανακαίνισης του Καθολικού στηρίζονται επίσης σε ιδίους πόρους. Σε πρώτη φάση ένα μεγάλο ποσό προσέφερε ένας Χριστιανός που επιθυμεί να παραμείνη ανώνυμος. Υπολογίζεται ότι η προσφορά του θα καλύψη τα ξυλόγλυπτα του Ναού.

Προσφορές υπέρ της Μονής

Γράφουμε τα ανωτέρω, ώστε όσοι επιθυμούν να προσφέρουν ο,τι προαιρούνται για την ριζική ανακαίνιση της ιστορικής Ιεράς Μονής, τόσο για το κτίριο των μοναχών, όσο και για τον Ιερό Ναό. Η Ιερά Μονή διαθέτει ελάχιστους δικούς της πόρους, πέρα από το παγκάρι όπου ανάβουν το κερί τους οι περαστικοί από την άγονη ορεινή Ναυπακτία.–
Α.Κ.

  • Προβολές: 2968