Γράφτηκε στις .

Ημερολόγιο-ατζέντα 2008 αφιερωμένο στον Γέροντα Σωφρόνιο

Στον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ είναι αφιερωμένο φέτος το ημερολόγιο-ατζέντα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για το έτος 2008.

Το ημερολόγιο κυκλοφορεί στο γνωστό καλαίσθητο δέσιμο και πρακτικό σχήμα. Η τιμή του παραμένει 5 ευρώ και τα έσοδα διατίθενται για τις ποιμαντικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ως πρώτη παρουσίασή του δημοσιεύουμε τον πρόλογο του Σεβασμιωτάτου.

*

Δεκαπέντε (15) χρόνια συμπληρώνονται από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιμ. π. Σωφρονίου Σαχάρωφ και σκεφθήκαμε να αφιερωθή σε αυτόν το εορτολόγιο-ατζέντα του έτους 2008.

Ο π. Σωφρόνιος γεννήθηκε στην Ρωσσία το έτος 1896 από Ορθοδόξους γονείς. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (1915-1917) στην Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής στην Μόσχα (1920-1921) και μετά την επικράτηση των Κομμουνιστών στην Ρωσσία έφυγε για το Παρίσι, δια μέσου της Ιταλίας, όπου ασχολήθηκε με την ζωγραφική (1922-1925).

Παράλληλα, όμως, είχε έντονες πνευματικές ανησυχίες. Στην νεότητά του ασχολήθηκε με τον διαλογισμό ανατολικού τύπου και στην συνέχεια, μετά από αποκάλυψη του Χριστού σε αυτόν, στράφηκε με όλη του την καρδιά στην ορθόδοξη ησυχαστική-νηπτική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και έζησε σπάνιες εμπειρίες της πνευματικής ζωής, βλέποντας το άκτιστο Φως.

Μετά από ένα μικρό διάστημα σπουδών στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, το 1925 έφθασε στο Άγιον Όρος και ασκήθηκε ως μοναχός και κατόπιν ως διάκονος στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσσικό Μοναστήρι). Εκεί γνώρισε πνευματικά τον άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, με τον οποίον είχε πνευματική συγγένεια, γι' αυτό και κατενόησε την μεγάλη εμπειρία του.

Μετά την κοίμηση του αγίου Σιλουανού ανεχώρησε για την έρημο, όπου ασκήτευσε για επτά χρόνια στα Καρούλια του Αγίου Όρους και στην συνέχεια, όταν έγινε Ιερεύς και Πνευματικός Πατέρας, μετακινήθηκε πάλι σε ερημική τοποθεσία στο Σπήλαιο της Αγίας Τριάδος πλησίον της Ιεράς Μονής του Αγίου Παύλου. Ήταν Πνευματικός Πατέρας πολλών Μοναστηριών και Μοναχών και ζούσε την άσκηση σε υψηλό βαθμό, καταξιούμενος μεγάλων πνευματικών εμπειριών.

Το 1947 πήγε στο Παρίσι για να εκδώση το βιβλίο για τον Γέροντα Σιλουανό, στο οποίο, μαζί με την παράθεση των γραπτών του Γέροντος συνέθεσε, την πνευματική του βιογραφία και ανέλυσε θεολογικά την σπάνια εμπειρία του, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να επιστρέψη στο Άγιον Όρος. Το έτος 1959, για λόγους ησυχίας, μετακινήθηκε στο Essex της Αγγλίας, όπου ίδρυσε Μοναστική Αδελφότητα και έτσι καθιερώθηκε η Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Τιμίου Προδρόμου που λειτουργεί κάτω από την κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προσέφερε πολλά στους προσκυνητάς με την παρουσία του και την διδασκαλία του. Εκεί εκοιμήθη την 11η Ιουλίου του έτους 1993 σε ηλικία 97 ετών.

Ο αείμνηστος Γέροντας Σωφρόνιος είναι μια σύγχρονη μεγάλη πατερική μορφή και τα κείμενά του που κυκλοφορούν, τον φανερώνουν ως γνήσιο εκφραστή της ορθοδόξου νηπτικής-ησυχαστικής Παραδόσεως, κινούμενο στην προοπτική του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου και του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Δοξάζω τον Θεό που τον φανέρωσε στην ζωή μου, που τον γνώρισα και είχα για πολλά χρόνια πνευματική επικοινωνία μαζί του και γι' αυτό ζητώ ταπεινά τις προσευχές του προς τον Θεό για την επισκοπική διακονία μου και την σωτηρία εμού και του ποιμνίου μου.

+ Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ