Skip to main content

Θεανώς Μουσδελεκίδου, Ιεραποστόλου: π. Λάζαρος: «Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς» ο Κογκολέζος

της Θεανώς Μουσδελεκίδου, Ιεραποστόλου

Ο πατήρ Λάζαρος, ο Ιερέας των Φυλακών και των Φυλακισμένων.

Ο πατήρ Λάζαρος ο Ιερέας, ο ποιμήν ο καλός της Ενορίας «Αγία Τριάδα» στο Σεφ. Καζέμπεϊ.

Ο πατήρ Λάζαρος, ο άνθρωπος της προσευχής.

Ο πατήρ Λάζαρος, ο άνθρωπος της υπομονής και της πραότητος.

Ο πατήρ Λάζαρος, ο αγαθός Λευΐτης.

Ο πατήρ Λάζαρος, ο άνθρωπος που έχει φόβο Θεού. Ο άνθρωπος που έψαχνε αληθινή Εκκλησία.

Γεννημένος το 1942. Βέρος Κογκολέζος και με την παράδοσή τους. Ώσπου είδε, άκουσε και γνώρισε τον παπα-Κοσμά και κυριολεκτικώς μαγνητίσθηκε από την παρουσία και τον κατηχητικό του λόγο. Βαπτίζεται το 1983 επί παπα-Κοσμά σε ομαδικές βαπτίσεις στο Βαπτιστήρι του Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο της Ιεραποστολής. Ο παπα-Κοσμάς τον πρόσεξε, τον αγάπησε και τον προσέλαβε μάγειρα στα παιδιά του Οικοτροφείου. Ο ζήλος του και η αγάπη του για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και για το διακόνημά του, αλλά κυρίως η καθαρότητα της ψυχής και της καρδιάς του γρήγορα τον προώθησαν στην Ιερωσύνη. Το 1985 χειροτονείται Διάκος. Σαν Διάκος συνέχισε την διακονία του μάγειρα και ταυτοχρόνως είχε την φροντίδα και την έγνοια της καθαριότητας του Ιερού. Ανελιπώς έτριβε τα μανουάλια, έπλενε την καντήλα και πάντα μέχρι σήμερα ζύμωνε και ζυμώνει τα πρόσφορα. Το 1995 χειροτονείται Ιερέας επί μακαριστού Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρού Τιμοθέου με εισήγηση του υπευθύνου της Ιεραποστολής π. Μελετίου Γρηγοριάτου (ο οποίος διαδέχθηκε τον μακαριστό παπα-Κοσμά μετά το τραγικό ατύχημα το 1989). Έκτοτε ο πατήρ Λάζαρος υπηρετεί το Άγιο Θυσιαστήριο όπου τον καλεί η ανάγκη. Ως πνευματικός εξομολογεί και νουθετεί και τρέχει στα Νοσοκομεία, στις Φυλακές, στα σπίτια των Χριστιανών αρρώστων η σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Έχει μεγάλη πίστη γι’ αυτό και η προσευχή του εισακούεται. Μικρός στο σώμα με μεγάλη όμως καρδιά, ταχύς στο βάδισμα τρέχει όπου τον καλούν. Ποτέ δεν αρνείται το κάλεσμα. (Κάζι για Μούγκου=Για Σένα Χριστέ μου). Με βοηθό την Πρεσβυτέρα του αγωνίζονται από κοινού και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Απέκτησαν 10 παιδιά αλλά ζουν μόνο τα τρία, επειδή όλα πέθαιναν μικρά.

Αγαπητός σε όλους ο πατήρ Λάζαρος, πρόθυμος, δεν έχει πη κακό λόγο για κανέναν ποτέ. Ο,τι του αναθέτει η Εκκλησία το διεκπεραιώνει με την βοήθεια του Θεού. Η Ενορία του απέχει από το κέντρο 20 χιλμ. Με οποιεσδήποτε συνθήκες, με βροχή η ξηρασία και την άμμο να βουλιάζη, παίρνει το ποδήλατό του, κάνει το σταυρό του και πηγαίνει.

Τέτοια περιστατικά και θαυμαστά από τις αποστολές του μας διηγείται, όταν δίνη αναφορά στον π. Μελέτιο. Πως να μη θαυμάσουμε και να μην το αναφέρουμε, όταν με φόβο Θεού έσκυψε και έφαγε το χώμα με την Θεία Κοινωνία, την ώρα που λειτουργούσε σε μια λασποκαλύβα-εκκλησία και από τις πολλές και δυνατές βροχές έπεσε ο τοίχος επάνω στην Αγία Τράπεζα!

Τρέχει στις Φυλακές και στο Νοσοκομείο, έτοιμος με το πετραχήλι να ακούση, να αφουγκραστή τον πόνο και το κλάμα τους, να διαβάση την κατάλληλη ευχή και να τους αναπαύση. Μας διηγείται ένα περιστατικό από μια τέτοια αποστολή του στην Μαεζτάζτα. Ένα νεαρό παιδί σε κακό χάλι. Αυτό και οι δικοί του πλησιάζουν τον π. Λάζαρο και ζητούν έλεος. Δεν μπορεί το παιδί να περπατήση, αφρίζει και φωνάζει δυνατά. Ο π. Λάζαρος στην αρχή αρνείται, διστάζει, παρακαλεί και ικετεύει τον Θεό (Κύριε, βοήθει μοι τη ολιγοπιστία). Και ω του θαύματος! Ακουμπά το πετραχήλι του στο άρρωστο παιδί και επιτάσσει το ακάθαρτο πνεύμα λέγοντας στο παιδί να σηκωθή και να κάνη τον σταυρό του. Το παιδί περπατάει ανάλαφρο, χαρούμενο, ελεύθερο από την επήρεια του ακαθάρτου πνεύματος. Η δύναμη της προσευχής! Όλοι ευχαριστούν και δοξολογούν τον Θεό, τον Αναστάντα Χριστό.

Επιστρέφοντας από την κηδεία του μακαριστού ιερέως Φωτίου από το Φουλκουρούμι νύχτωσε. Η βροχή και η λάσπη εμπόδιζαν το αυτοκίνητο να προχωρήση. Για λίγο ο π. Λάζαρος απομακρύνεται, γονατίζει και υψώνει τα χέρια του και ικετεύει λέγοντας : «Πάτερ Φώτιε, βρισκόμαστε σ’ αυτήν τη δύσκολη θέση επιστρέφοντας από το ξεπροβόδισμά σου. Ο Θεός σ’ έχει κατατάξει μεταξύ των αγίων, η όλη σου βιοτή ήταν αγία, μεσίτευσε στον Άγιο Θεό να βγούμε από την ταλαιπωρία». Δε πρόλαβε να τελειώση και να ένα αυτοκίνητο. Τους βοήθησαν και απαγκιστρώθηκε το αυτοκίνητό τους από τη λάσπη.

Τέτοια παρόμοια θαυμαστά περιστατικά έχει καταγράψει πολλά άλλα στη μνήμη του, άλλα τα αναφέρει και άλλα τα διηγείται, όλα προς δόξαν Θεού.

Σε κάθε Θεία Λειτουργία μνημονεύει μεταξύ των άλλων και όλους τους Ιεραποστόλους και τους συνεργάτες τους που έχουν προσφέρει εδώ την αγάπη τους.

Ο πατήρ Λάζαρος είναι ένας από τους πολλούς Κογκολέζους Ιερείς. Ο Θεός ας τους χαριτώνει έτι περισσότερο.

Υ.Γ. (Όταν γράφτηκαν αυτές οι γραμμές η Πρεσβυτέρα του ζούσε, δυστυχώς, ξαφνικά εκεί που έκανε τις καθημερινές δουλειές της έπεσε και εκοιμήθη. Στο Σεμινάριο των Πρεσβυτερών τον Αύγουστο η απουσία της ήταν αισθητή. Προσευχηθήκαμε ο Θεός να την κατατάξη μεταξύ των Αγίων. Αιωνία της η μνήμη!)

Μητέρα Θεανώ (Μουσδελεκίδου)

  • Προβολές: 2570