Γράφτηκε στις .

ΙΒ Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως

Το φετινό ΙΒ Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου ε.ε., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, με αφορμή τα 1600 χρόνια από την κοίμησή του, επέτειος που εορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΙΒ Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς ΜητροπόλεωςΤο πρωΐ της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε όρθρος και αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, με αρχιερατικό μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας Ιερείς κατά το διάστημα που πέρασε από το προηγούμενο Ιερατικό Συνέδριο. Μνημονεύθηκαν οι Ιερείς Αθανάσιος Λωρίδας και Γεώργιος Δημούσης.

Το Συνέδριο άρχισε με την κεντρική εισήγηση του Μητροπολίτου, σχετικά με το πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την βιογραφία και μερικές πτυχές του πολυκύμαντου βίου του Αγίου. Ως επιστέγασμα και μια γεύση από τον λόγο του, ανέφερε τμήματα περί της Εκκλησίας από την ομιλία του προς Ευτρόπιον.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τον Πρωτοπρ. π. Ιωάννη Δένδια, Εφημέριο Αμπελίων με θέμα: «Οι λόγοι περί Ιερωσύνης του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου» (δημοσιεύεται στις σελ. 12-13 του παρόντος) και από τον Πρεσβ. π. Γεώργιο Παπαβαρνάβα Εφημέριο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, με θέμα «Η θεία Λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου».

Το απόγευμα το Συνέδριο συνεχίσθηκε με την εισήγηση από τον Αρχιμ. π. Γαβριήλ Πλάκα, Εφημέριο Αραχόβης, με θέμα: «Η αγωγή των νέων κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων έγινε συζήτηση με ερωτήσεις για ποιμαντικά θέματα καθώς και ενημέρωση για μερικά διοικητικά ζητήματα.

Τα Ιερατικά αυτά Συνέδρια, εκτός από ευκαιρίες σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Ιερέων της Μητροπόλεως, είναι κυρίως επιμορφωτικά σεμινάρια για το δύσκολο ποιμαντικό τους έργο.

Ο Σύνδεσμος Αγάπης του Αγίου Δημητρίου και Πρεσβυτέρες των Ιερέων ετοίμασαν το πρωϊνό ρόφημα, το γεύμα και τον απογευματινό καφέ για τους Ιερείς.

Α.Κ