Skip to main content

Η νηπτική-θεραπευτική παράδοση της Εκκλησίας σε κινηματογραφική ταινία

Εκδήλωση του Συνδέσμου Αγάπης της Αγίας Παρασκευής

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στις 6 το απογευμα και στην Αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας, που περιελάμβανε προβολή της βραβευμένης ταινίας «OSTROB» και ανάλυση του περιεχομένου της.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Την παρακολούθησαν ακόμη ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας π. Αθανάσιος Λαουρδέκης, Ιερείς, οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι του Ι. Ναού, τα Δ.Σ. των άλλων Συνδέσμων Αγάπης και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την Αίθουσα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Επόπτης του Συνδέσμου Αγάπης , π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, και ακολούθησε η προβολή της ταινίας.

Τα γεγονότα που παρουσιάζονται στην ταινία εξελίσσονται αρχικά κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρωταγωνιστής, που είναι ένας θερμαστής πλοίου, εξαναγκάζεται από τους Γερμανούς να πυροβολήση και να σκοτώση τον καπετάνιο, για να του χαρίσουν τη ζωή. Μετά από μια έκρηξη που ακολουθεί τον βρίσκουν λιπόθυμο την επόμενη μέρα κάποιοι μοναχοί και τον μεταφέρουν στο μοναστήρι τους.

Εκεί ζη με βαθειά μετάνοια, με προσευχή και άσκηση. Ο Θεός του δίνει πνευματικά χαρίσματα, όπως το διορατικό και προορατικό χάρισμα, ακόμη δε και της θαυματουργίας. Για να τα κρύψη από τους ανθρώπους προσποιείται τον δια Χριστόν σαλό. Στο μοναστήρι προστρέχουν πονεμένοι, άρρωστοι, δαιμονισμένοι και ζητούν λύση στο πρόβλημά τους. Τους θεραπεύει με τη Χάρη του Θεού, ενώ ο ίδιος ζη μέσα στις φλόγες του Άδη για το αμάρτημά του και επικαλείται συνέχεια με αδιάλειπτη προσευχή το έλεος του Θεού.

Στο τέλος της ζωής του οικονομεί ο Θεός να φανερωθή η αλήθεια ότι δεν είχε σκοτώσει τον καπετάνιο του πλοίου, πράγμα που τον κάνει να ακούση «αγγέλους να ψάλλουν στην καρδιά του». Επίσης προβλέπει το θάνατό του, ετοιμάζεται μόνος του και φεύγει από αυτόν τον κόσμο, βιώνοντας τον θάνατο ως μετάβαση σε μια άλλη ζωή.

Όλοι παρακολούθησαν την ταινία με μεγάλο ενδιαφέρον και απόλυτη ησυχία. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος έκανε μια ανάλυση του περιεχομένου της ταινίας, και τόνισε μεταξύ άλλων τα στοιχεία της βαθειάς μετάνοιας, της βίωσης της θεολογίας του Αγίου Σιλουανού «κράτα τον νου σου στον άδη και μην απελπίζου», της κενώσεως, της φλογερής προσευχής, της κατά Χριστόν σαλότητος και της υπέρβασης του θανάτου.

Ήταν όντως θαυμαστό το γεγονός πως κατέφερε η λεγομένη όγδοη τέχνη να εκφράση σημαντικές αλήθειες και αρχές της ασκητικής και νηπτικής ζωής της Εκκλησίας μας.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο ήταν εξαιρετικά, και η όλη προβολή προκάλεσε βαθειά εντύπωση στους καλεσμένους.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά καφέ, τσαγιού και εδεσμάτων που ετοίμασαν οι Κυρίες του Συνδέσμου.

Μ.Τ.

  • Προβολές: 2677