Skip to main content

+ Γερόντισσα Φωτεινή

+ Γερόντισσα ΦωτεινήΤην Δευτέρα και την Τρίτη, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2007, το οροπέδιο του Πτώου όρους, κοντά στην Θήβα, όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), πλημμύρισε από χιλιάδες κόσμου που έσπευσε να αποχαιρετήση στην τελευταία επί της γης κατοικία της την Γερόντισσα της Ιεράς Μονής, αείμνηστη Φωτεινή Μοναχή (κατά κόσμον Χαρούλα Ντέμου), που κοιμήθηκε σε ηλικία 53 ετών, από την ασθένεια του καρκίνου. Οι κάτοικοι των κοντινών χωριών, Ακραιφνίου και Κοκκίνου, Ιερείς και λαϊκοί από την Λεβαδειά, την Θήβα, την Αθήνα, την Ναύπακτο, την Έδεσσα, τα Ιωάννινα, την Θεσσαλονίκη κ.α., μοναχές από πολλά Μοναστήρια της Ελλάδος και της Κύπρου, έσπευσαν να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό στην αξιαγάπητη και αξιοσέβαστη Γερόντισσα, που επί είκοσι έτη, ως Ηγουμένη της Μονής, βοηθούσε πνευματικά ακατάπαυστα όσους προσέρχονταν σε αυτήν, πάντα με το χαμόγελο, πάντα ακούραστη και δυναμική, πάντα χαρούμενη και φωτεινή.

Την έκλαψαν οι Μοναχές της Μονής, οι εκατοντάδες και χιλιάδες γυναίκες που στηρίζονταν από την παρουσία και τον λόγο της, οικογενειάρχες, φοιτήτριες και φοιτητές, συνεργάτες και απλοί προσκυνητές, που ωφελήθηκαν πολύ από την συναναστροφή της. Την έκλαψαν ιδιαιτέρως και οι Ιερείς από διάφορα μέρη που λειτουργούσαν κατά καιρούς στο Μοναστήρι και δέχονταν τον βαθύτατο πηγαίο σεβασμό, που έτρεφε η αείμνηστη προς το σχήμα τους, αλλά και την απέραντη αδελφική και μητρική της αγάπη και φροντίδα. Τις δύο ημέρες που έμεινε το σκήνωμά της στο καθολικό της Ιεράς Μονής δεν σταμάτησαν τα δάκρυα από όλα τα μάτια να τρέχουν, ούτε ακόμη και κατά την διάρκεια της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο το πρωΐ της Τρίτης. Το προηγούμενο βράδυ ο Σεβασμιώτατος είχε τελέσει την ακολουθία εις κεκοιμημένην μοναχή, και είχε εκφωνήσει παρακλητικό λόγο για το μυστήριο του θανάτου και για το πρόσωπο της αείμνηστης Γερόντισσας.

Την εξόδιο Ακολουθία ετέλεσαν την Τρίτη το απόγευμα οι Σεβ. Μητροπολίτες Θηβών κ. Ιερώνυμος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος, πλαισιούμενοι από δεκάδες Ιερείς, λίγοι εκ των οποίων μπόρεσαν να λάβουν μέρος. Το Καθολικό της Μονής ήταν κατάμεστο κυρίως από μοναχές και ιερείς, αλλά και το προαύλιο ήταν γεμάτο από προσευχόμενο κάσμο που στεκόταν υπομονετικά με ευλάβεια μέσα στο κρύο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στην αείμνηστη είπε τα εξής: «Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κύριο και Θεό μας, ο Οποίος μέσα στην οικονομία Του ευλόγησε, ώστε επί 20 περίπου χρόνια να έχουμε μαζί μας και στην οικογένειά μας, την Τοπική Εκκλησία, την Γερόντισσα Φωτεινή μοναχή. Επίσης ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην ίδια την Γερόντισσα, την Φωτεινή, την Μοναχή μας, για το πέρασμά της από αυτόν τον χώρο, για όσα μας εδίδαξε, για όσα μας ενέπνευσε, για ο,τι έκανε για όλους μας, για τον καθένα μας και για αυτόν τον αγιασμένο τόπο».

Επίσης μίλησε ο Δήμαρχος του Δήμου της περιοχής, που με φανερή συγκίνηση αναφέρθηκε στο πρόσωπο της αείμνηστης Γερόντισσας και την προσφορά της στον τόπο. Την χαρακτήρισε «δραστήριο πνευματικό άνθρωπο», «πόλο έλξης ανθρώπων», «άνθρωπο του Θεού» που κέρδιζε τον άνθρωπο με τον λόγο της και το χαμόγελό της. Εξέφρασε την αγάπη και τις ευχαριστίες όλων των κατοίκων προς την κεκοιμημένη και τον πόνο τους για τον αποχωρισμό της, λέγοντας ότι το κενό που αφήνει είναι μεγάλο.

Η αείμνηστη είχε καρή μοναχή και είχε αναλάβει την ηγουμενία της Μονής τον Ιούλιο του 1987, αμέσως μόλις είχε μετοικήσει εκεί η νέα Αδελφότητα, και συνέδεσε το όνομά της και την παρουσία της με τα 20 αυτά δύσκολα χρόνια της στερέωσης της Αδελφότητος, της ανοικοδόμησης της Μονής και της αδιάλειπτης εκδοτικής εργασίας για την έκδοση των βιβλίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Άλλοι καταλληλότεροι θα σκιαγραφήσουν την προσωπικότητά της, αλλά νομίζουμε ότι μερικά από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα ήταν η αγάπη, η «τρέλλα» όπως έλεγε, για τους Πνευματικούς της, τους Γεροντάδες, και το ράσο γενικότερα, η απέραντη αφοσίωσή της στην υπακοή και το αδιάπτωτο της αγαπητικής μέριμνάς της για όλους. Θα περάση πολύς καιρός για να ξεχασθή η φωτεινή παρουσία της μέσα στον ευλογημένο χώρο της Ιεράς Μονής και να ξεθωριάση η αγνή μορφή της από τις καρδιές όσων την πλησίασαν και την αγάπησαν. Παρηγορούμαστε με την ελπίδα και βεβαιότητα ότι η αείμνηστη Γερόντισσα προστέθηκε στους αγιασμένους πνευματικούς Πατέρες που γνώρισε και τόσο σεβάστηκε και αγάπησε.

Ο Θεός ας αναπαύση την αείμνηστη Γερόντισσα Φωτεινή σε τόπο φωτεινό.

Υ.Γ.: Σε επόμενο φύλλο της Ε.Π. θα γίνη αναφορά στο πρόσωπο και το έργο της.

Α.Κ.

  • Προβολές: 3881