• Αρχική
  • Τεῦχος 14 - Μάρτιος 1997
  • Κύριο θέμα: Οργανώθηκαν στις Ενορίες της Ναυπάκτου “Σύνδεσμοι Αγάπης”- Ἡ Ἐνορία κύτταρο τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ζωῆς

Κύριο θέμα: Οργανώθηκαν στις Ενορίες της Ναυπάκτου “Σύνδεσμοι Αγάπης”- Ἡ Ἐνορία κύτταρο τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ζωῆς

Οι “Σύνδεσμοι Αγάπης” είναι ειδικές ενοριακές επιτροπές και έχουν ως σκοπό τη δραστηριοποίηση των γυναικών στο έργο της Ενορίας στους τομείς της πρόνοιας, του καλλωπισμού του Ιερού Ναού, της φροντίδος του ενοριακού κέντρου και της οργανώσεως εορτών, εκδρομών και άλλων εκδηλώσεων. Η οργάνωσή τους στηρίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 17 του υπ’ αριθμ. 8/1979 κανονισμού “περί Ιερών Ναών και Ενοριών” και στην εγκύκλιο με αριθμό 7/21-2-1996 του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ως άνω εγκύκλιό του παρουσιάζοντας τον βαθύτερο σκοπό των Συνδέσμων, μεταξύ άλλων τόνιζε: “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημιουργία αυτών των “Συνδέσμων Αγάπης” θα είναι η απαρχή της διοργανώσεως της ενοριακής ζωής, η βίωση της Ενορίας ως κοινότητος και οικογενείας, η ενεργοποίηση των ποικίλων χαρισμάτων, με άμεσες συνέπειες σε όλη την κοινωνία μας”.

Η ονομασία “Σύνδεσμοι Αγάπης” απαρτίσθηκε από λέξεις που χρησιμοποιεί ο απόστολος Παύλος και θέλει να τονίση το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των μελών της Εκκλησίας, που είναι η ενότητα ως αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς αγάπης. Ο απόστολος Παύλος δέσμιος στη Ρώμη παρακαλεί στην κατ’ εξοχήν εκκλησιολογική επιστολή του τους Εφεσίους να ζουν αντάξια προς την κλήση που έλαβαν από το Θεό, “μετά πάσης ταπεινοφροσύνης και πραότητος, μετά μακροθυμίας, ανεχόμενοι αλλήλων εν αγάπη, σπουδάζοντες τηρείν την ενότητα του πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης”. Η ενότητα που δίνει το Άγιο Πνεύμα στα μέλη της Εκκλησίας διατηρείται, όταν μένει αρραγής ο σύνδεσμος της ειρήνης, κάτι που είναι δυνατό μόνο μέσα στο πνεύμα της ταπεινοφροσύνης, της πραότητας και της μακροθυμίας, που μας κάνουν ικανούς να ανεχόμαστε με αγάπη ο ένας τον άλλον και κυρίως αυτούς που περνούν δυσκολίες και ποικίλους πειρασμούς. Το χωρίο αυτό του αποστόλου Παύλου περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο της δράσεως των “Συνδέσμων Αγάπης”.

Ήδη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος διόρισε στις τρεις Ενορίες της Ναυπάκτου Επόπτες Εφημερίους, με προτάσεις των οποίων απαρτίσθηκαν τα δεκαπενταμελή Διοικητικά Συμβούλια των τριών Συνδέσμων, τα οποία με τη σειρά τους συγκάλεσαν Γενικές Συνελεύσεις των ενοριτισσών, στις οποίες οι Επόπτες Εφημέριοι ανέλυσαν το σκοπό, τον τρόπο και τα πλαίσια δράσεως των Συνδέσμων. Επίσης στις 19 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Ναύπακτο, κοινή συνάντηση των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των Διοικητικών Συμβουλίων των “Συνδέσμων Αγάπης”, στην οποία ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Η συνάντηση αυτή ήταν η επίσημη έναρξη της λειτουργίας των τριών “Συνδέσμων Αγάπης” της Ναυπάκτου. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε στο ιεραρχικό και συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και στο ότι η Ενορία αποτελεί το κύτταρο της εκκλησιαστικής ζωής, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των Κληρικών με τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας στους διαφόρους τομείς των ενοριακών δραστηριοτήτων. Είπε ότι πρέπει να οργανωθούν οι Ενορίες, γιατί μια οργανωμένη Ενορία μπορεί να βοηθήση στην πρόληψη διαφόρων προβλημάτων, λόγω του ότι ικανοποιεί την ανάγκη του ανθρώπου να ζήση σε οικογένεια. Η Ενορία είναι οικογένεια, η οποία ταυτόχρονα με τη λατρεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, την πνευματική καθοδήγηση, μπορεί να λειτουργήση και σαν μια θεραπευτική κοινότητα. Υπάρχει πολύς πόνος στην κοινωνία μας, μεγάλα οικονομικά, οικογενειακά και ψυχολογικά προβλήματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των γυναικών στο έργο της Εκκλησίας, φέρνοντας παραδείγματα γυναικών με εκκλησιαστικό έργο μέσα από την εκκλησιαστική ιστορία.

Τέλος ανακοίνωσε τον οικονομικό απολογισμό της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 1996.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του με το χαιρετισμό του αποστόλου Παύλου στους Φιλιππισίους: “αδελφοί μου αγαπητοί και επιπόθητοι, χαρά και στέφανός μου”, θεωρώντας τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, τα μέλη των Δ.Σ. των Συνδέσμων Αγάπης και όσους δραστηριοποιούνται στο έργο της Εκκλησίας άμεσους συνεργάτες του, που είναι χαρά και στέφανος του Αρχιερέως.

π.Θ.Α.Β.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 3095