Ο εορτασμός του αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο

Στην καρδιά της ορεινής Ναυπακτίας, στο ιστορικό μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας, φυλάσσεται ως θησαυρός το χέρι του αγίου Πολυκάρπου επισκόπου Σμύρνης. Κάθε πρώτη Κυριακή μετά την μνήμη του (23 Φεβρουαρίου) η Ναύπακτος υποδέχεται το ιερό λείψανο, για να αγιασθή ο λαός της, εν όψει, συνήθως, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος ο οποίος και απηύθυνε λόγο οικοδομής στον λαό. Την Κυριακή των Απόκρεω τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο από τους Σεβ. Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο, Φωκίδος κ. Αθηναγόρα, Άρτης κ. Ιγνάτιο και από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιερόθεο. Ο προεξάρχων Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος, γνωστός και αγαπητός στον λαό της Ναυπάκτου, ομίλησε εμπνευσμένος από την φυσιογνωμία του αγίου Πολυκάρπου.

Ακολούθησε λιτάνευση της τιμίας και αγιασμένης χειρός του Αγίου στους δρόμους της πόλεως, σ’ αυτούς που θα περνούσε η παρέλαση του καρνάβαλου, ίσως για να μπορούν οι ταλαίπωροι άνθρωποι να συγκρίνουν το πώς ο άνθρωπος μέσα στην Εκκλησία γίνεται άφθαρτο, άγιο λείψανο, και πώς έξω από αυτήν γίνεται καρνάβαλος.

  • Προβολές: 2048