Skip to main content

Ο Μητροπολίτης με τους Εκπαιδευτικούς

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν των Εκπαιδευτικών της Επαρχίας μας, η οποία είχε αναβληθή λόγω της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου.

Ο Μητροπολίτης με τους ΕκπαιδευτικούςΣτην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρ. Παπατσίρος, ο Δήμαρχος Αντιρρίου κ. Γ. Κολοβός, ο Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου κ. Ν. Κούμπιος, οι Διευθυντές των Σχολείων και πολλοί Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως και γέμισαν την Αίθουσα του Πνευματικού της Κέντρου.

Εφέτος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος ανέπτυξε το θέμα «Δάνεια, τόκος και τοκογλυφία, κατά τους Τρεις Ιεράρχες», το οποίο έχει πολλές κοινωνικές διαστάσεις. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο τέλος της ομιλίας του, προσπαθεί κάθε χρόνο να επιλέγη ένα νέο, πρωτότυπο και ενδιαφέρον θέμα με κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί σέβεται και αγαπά τους ακροατές του και ειδικά τους Εκπαιδευτικούς.

Ο Μητροπολίτης, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους, αναφέρθηκε στους τρεις Ιεράρχες λέγοντας ότι ήταν Επίσκοποι-Ποιμένες και θεολόγοι, που εποίμαιναν θεολογούντες και θεολογούσαν ποιμαίνοντες, και αντιμετώπιζαν τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων μέσα από την θεολογική προοπτική της Εκκλησίας. Ένα δε από τα φλέγοντα κοινωνικά θέματα που αντιμετώπισαν ήταν και το θέμα του δανεισμού και της τοκογλυφίας.

Ο Σεβασμιώτατος διάρθρωσε το θέμα του στις εξής ενότητες:

Στην πρώτη με θέμα τα πορίσματα της πολιτικής οικονομίας, αναφέρθηκε στον όρο πολιτική οικονομία και στις αρχές που θέτει αυτή για την δίκαιη κατανομή των εισοδημάτων («αρχή της ίσης κατανομής», «η αρχή των αναγκών» και «αρχή της συμβολής στην παραγωγή»), και συνέκρινε τα πορίσματα της επιστήμης αυτής με την διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών.

Στην δεύτερη ενότητα σταχυολόγησε και ανέλυσε λόγους των Τριών Ιεραρχών για τα δάνεια, τους τόκους και τους τοκογλύφους, καθώς και τις προτάσεις τους. Οι Τρεις Ιεράρχες αντιμετώπισαν και αυτό το φλέγον κοινωνικό ζήτημα μέσα από την θεολογία της Εκκλησίας, αναλύοντας την νοοτροπία του τοκογλύφου, τα αποτελέσματα του δανεισμού και συστήνοντας αφ' ενός μεν την αποφυγή του δανεισμού, αφ' ετέρου δε την βίωση της ζωής της οικονομικής αυτάρκειας. Ακόμη οι Τρεις Ιεράρχες καυτηριάζουν και την νοοτροπία του τοκογλύφου.

Η επικαιρότητα των λόγων των Τριών Ιεραρχών για το δάνειο, τους τόκους και τους τοκογλύφους. Στην ενότητα αυτή υπεγράμμισε την επικαιρότητα της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών για την εποχή μας. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο πως αναπτύχθηκε το «πνεύμα του καπιταλισμού» με την βοήθεια και μέσα στην ατμόσφαιρα της «θεολογίας» των Προτεσταντών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία της ανάλυσης του Max Weber στο έργο του Benzamin Franklin (Βενιαμίν Φραγκλίνου). Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές στα βιβλία του Β. Φραγκλίνου «Αναγκαίες νύξεις σε κείνους που θα ήθελαν να γίνουν πλούσιοι» και «Συμβουλή σε ένα νέο έμπορο», όπου μπαίνουν οι βάσεις του καπιταλισμού και της επιστήμης της παραγωγής χρήματος.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πως σύγχρονοι ξένοι θεολόγοι καθηγητές Πανεπιστημίου εντρυφούν στα συγγράμματα των Τριών Ιεραρχών για να μελετήσουν τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Καθηγήτρια του Λουθηρανικού Πανεπιστημίου της Τακόμα Brenda Ihssen και στα κείμενά της «Η τοκογλυφία, η ελληνική Πατρολογία και η καθολική Κοινωνική διδασκαλία» και «Τα κηρύγματα του Βασιλείου και του Γρηγορίου (Νύσσης) για την τοκογλυφία».

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στις απαραίτητες προϋποθέσεις και τα όρια δανεισμού και τοκίσεως των χρημάτων, καυτηριάζοντας τους τοκογλύφους, εξαίροντας την φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη και προτρέποντας για την ασκητική ζωή της Εκκλησίας μας που διαφυλάσσει την ελευθερία του προσώπου και λύνει και τα σοβαρά αυτά κοινωνικά προβλήματα που έχουν σωτηριολογικές διαστάσεις.

Οι Εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην συζήτηση με σημαντικές ερωτήσεις, ενώ προτάθηκε από τους ακροατές τα κύρια σημεία της ομιλίας να διανεμηθούν σε περισσότερους και να διαβασθούν στις Εκκλησίες της Μητροπόλεως, γιατί αυτή η πατερική ανάλυση και αντιμετώπιση θα βοηθήση πολλούς συμπολίτες μας που υποφέρουν από το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Ακολούθησε δεξίωση με πλούσια εδέσματα που είχαν ετοιμάσει Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2657