Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Επιστολή από την Χριστιανική Ένωση Αγρινίου

Με αφορμή το κείμενο του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δοσιθέου Κανέλου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τατάρνης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ναυπακτίας Χριστοφόρο (τεύχη 139 και 140 της Ε.Π.), και ειδικότερα τα όσα ανέφερε ο π. Δοσίθεος για την τύχη του εγκολπίου του μακαριστού Μητροπολίτου (τ. 140), η Χριστιανική Ένωση Αγρινίου μας κοινοποίησε την από 26-3-2008 επιστολή της προς τον π. Δοσίθεο, στην οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Χ.Ε.Α. «ουδέποτε έγινε κάτοχος του αναφερομένου εγκολπίου, ούτε άλλου τινός αρχιερατικού αντικειμένου του εκλιπόντος εν έτει 1958 Μητροπολίτου, παρ' ότι Ούτος υπήρξε το πιο σημαντικό Ιδρυτικό μέλος» της, και ότι για τα αρχιερατικά ιερά, μεταξύ των οποίων και το εν λόγω εγκόλπιο, εφρόντισαν οι κατά σάρκα συγγενείς του μακαριστού Μητροπολίτου.


Το τριήμερο της Κυριακής των Μυροφόρων η καθιερωμένη κάθοδος του λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο

Το τριήμερο της Κυριακής των Μυροφόρων, ήτοι το διάστημα Σάββατο 10 – Δευτέρα 12 Μαΐου, η Ναύπακτος θα υποδεχθή το τίμιο λείψανο του Προστάτου της Επαρχίας Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης. Η υποδοχή θα γίνη μπροστά στο Δημαρχείο το απόγευμα του Σαββάτου. Θα ακολουθήση Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και η βραδινή λιτάνευση του τιμίου λειψάνου στους δρόμους της πόλεως μέχρι το λιμάνι. Την Κυριακή των Μυροφόρων θα τελεσθή πολυαρχιερατικό συλλείτουργο. Το τίμιο λείψανο, που εν τω μεταξύ θα παραμείνη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου για τριήμερο προσκύνημα, θα το αποχαιρετήσουμε τα μεσάνυκτα της Δευτέρας 12 Μαΐου με την κατανυκτική αγρυπνία και την συγκινητική ανεπίσημη μεταμεσονύκτια λιτανεία με το φως των κεριών από τον Ναό μέχρι το Επισκοπείο.

Χορωδία για ΑΜΕΑ – τρίτη ηλικία

Την Κυριακή 30 Μαρτίου ε.ε. στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την πρωτοβουλία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου και την υποστήριξη της «Γέφυρα Α.Ε.», αφιερωμένη στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και της τρίτης ηλικίας. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Κώστας Κωτούλας. Η Χορωδία της πόλης μας υπό την διεύθυνση του Θεοδώρου Καμπακτσίεφ ερμήνευσε δύο σειρές τραγουδιών, έντεχνου και λαϊκού, γνωστών Ελλήνων συνθετών, με την συνοδεία των μουσικών Ζιζής Κορκοντζέλου, Αντ. Κεραμιδά, Σπ. Πανουργιά και Βασ. Καλατζή.

Τιμητική βράβευση Μητροπολίτου από την Χορωδία

Τιμητική βράβευση Μητροπολίτου από την ΧορωδίαΣτα πλαίσια της εκδήλωσης η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου» τίμησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο. Ο Πρόεδρος της Χορωδίας κ. Γεώργιος Βαρελάς είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «...Στον Μητροπολίτη μας, με τα πλούσια συναισθήματα και την ταπεινή διακονία. Με την συγγραφική παραγωγή... Τον ακούραστο πνευματικό ποιμενάρχη... Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, που σε ακούει στοργικά, και συνομιλεί μαζί σου, πατρικά. Σεβασμιώτατε, υποκλινόμαστε. Παρακαλώ δεχθείτε τον σεβασμό του Μαέστρου μας Todor Kabakchiev, και των συγχορωδών μου, ως ελάχιστο δείγμα, απεριορίστου εκτιμήσεως και αγάπης. Η οικογένεια της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου αναγνωρίζοντας, το θεάρεστο ποιμαντορικό σας έργο, επιδίδουν προς υμάς, τιμητική πλακέτα «άξιος εστί». Δεν είναι τυχαίο, που επιλέξαμε την αποψινή βραδιά, να σας τιμήσουμε, μαζί με τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Γιατί γνωρίζουμε, πόσο νοιάζεστε για τα παιδιά και την τρίτη ηλικία. Γιατί γνωρίζουμε, πόσο νοιάζεστε για την πόλη μας, και σας θέλουμε κοντά μας. Είθε ο Μεγαλοδύναμος Θεός να σας χαρίζη υγεία, είθε ο Μεγαλοδύναμος να σας χαρίζη σοφία». Η τιμητική πλακέτα που προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ο Πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας έγραφε τα εξής: «Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου απονέμει τιμητική πλακέτα στον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεο, "άξιος εστί". Ναύπακτος 30 Μαρτίου 2008».

Τιμητική βράβευση από την Γέφυρα

Τιμητική βράβευση από την ΓέφυραΣτην ίδια εκδήλωση τίμησε τον Σεβασμιώτατο και η «Γέφυρα Α.Ε. Ο υπεύθυνος της επικοινωνίας της «Γέφυρα Α.Ε.» κ. Γιάννης Φρέρης προσφώνησε ως εξής: «...Οι λόγοι που μας έφεραν χορηγούς αυτής της εκδήλωσης είναι αυτοί που προανέφερε ο Πρόεδρος της Χορωδίας. Η συμπαράσταση στους συνανθρώπους μας που έχουν ειδικές ανάγκες, ειδικές ικανότητες, αλλά και σε κείνους που βρίσκονται πλέον στο στάδιο της τρίτης ηλικίας. Αλλά και η τιμή η οφειλόμενη από εμάς τους ανθρώπους της Γέφυρας, τιμή στον Μητροπολίτη μας για την χρόνια αυτή ζεστή σχέση και την ευλογία που απλόχερα μας παρέχει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν χρειάζεται βεβαίως μέσα στην Ναύπακτο να μιλήση κανείς για τον Σεβασμιώτατο, για τον άνθρωπο που είναι παρών και τον εξέχοντα ρόλο που εκπληρώνει με τον πλέον επάξιο τρόπο». Την τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Γέφυρας παρέδωσε η κ. Ανδρομάχη Σωτηροπούλου. Η πλακέτα έγραφε: «Προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεον εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης και σεβασμού. Ναύπακτος 30 Μαρτίου 2008. "Μείζον δε … η αγάπη" (Παύλος, προς Κορ. Α, ιγ 13)».

Αφιέρωση

Ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη αντιφώνησή του προς τους τιμήσαντες αυτόν κατέληξε ως εξής: «Ευχαριστώ για την τιμή και θέλω να πω ότι την τιμή αυτή την αναφέρω στην Εκκλησία. Αλλά θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω τις τιμητικές πλακέτες στα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες και στην τρίτη ηλικία. Και στα πρόσωπα αυτά, αλλά και στους γονείς και τους συγγενείς οι οποίοι βασανίζονται, υποφέρουν και σηκώνουν με μαρτυρική αγάπη θα έλεγα το Σταυρό, που σήμερα είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Εγώ δεν κάνω τίποτε περισσότερο από ο,τι μου επιβάλλει το καθήκον, ενώ και τα παιδιά τα οποία έχουν ειδικά προβλήματα και οι συγγενείς τους υποφέρουν. Τους αφιερώνω, λοιπόν, αυτήν την τιμή. Σε όλους και ιδιαίτερα στην αγαπητή μου Κατερίνα και την μητέρα της». Α.Κ.

Εκδήλωση Συνδέσμου Αγάπης Αγίας Παρασκευής

Το Σάββατο 12 Απριλίου πραγματοποίθηκε εκδήλωση του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οι κρίσεις στην ζωή μας», αναφερόμενος στις κοινωνικές, οικογενειακές και προσωπικές κρίσεις, που προέρχονται από τις ποικίλες πιέσεις, που δοκιμάζουν τις προσαρμοστικές καταστάσεις του ανθρώπου η της ομάδος, και έχουν ως βάση τον θάνατο. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε με ελπιδοφόρα μηνύματα που μας παρέχει η Εκκλησία μας, Εκκλησίας του Χριστού και της Αναστάσεως. Η Αίθουσα της Ενορίας ήταν όπως σε κάθε εκδήλωσή της, ασφυκτικά γεμάτη, και η ατμόσφαιρα οικογενειακή. Την ομιλία ακολούθησε συζήτηση και προσφορά κεράσματος από τις Κυρίες του Συνδέσμου.

Προσκύνημα στην Βοιωτία

Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2008 η Ενορία του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου πραγματοποίησε μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Λιβαδειά και σε δύο Ι. Μονές της Βοιωτίας• στην Ι. Μονή Πελαγίας και στην Ι. Μονή του Οσίου Λουκά. Πρώτος σταθμός ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της Λιβαδειάς που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, όπου μετά την ενημέρωση για τον Ναό από τον προϊστάμενό του Αρχιμ. Νεκτάριο Αυγέρο και την προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων που φυλάσονται σ’ αυτόν, ο εκεί Σύνδεσμος της Αγάπης δεξιώθηκε φιλόξενα τους εκδρομείς στο πνευματικό κέντρο της Ενορίας. Επόμενος σταθμός ήταν η Ι. Μονή Πελαγίας, με την οποία συνδέονται αρκετοί Ναυπάκτιοι. Μέσα σε ατμόσφαιρα ολοκάρδιας φιλοξενίας στο Καθολικό της οποίας έγινε αρτοκλασία και μίλησε στους προσκυνητές η νέα ηγουμένη Γερόντισσα Σιλουανή. Στη συνέχεια τελέσθηκε στο κοιμητήριο της Μονής Τρισάγιο για την μακαριστή γερόντισσα Φωτεινή. Τελευταίος σταθμός ήταν η Ι. Μονή του Οσίου Λουκά. Μετά την ξενάγηση στο Ναό του Οσίου και στην κρύπτη και ύστερα από την προσφορά παραδοσιακού μοναστηριακού κεράσματος οι εκδρομείς παρακολούθησαν τον Εσπερινό της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ναό της Παναγίας, που εφάπτεται από την βόρεια πλευρά στο Καθολικό της Μονής με τα καταπληκτικά ψηφιδωτά. Στο τέλος του Εσπερινού απεύθυνε λίγα λόγια προς το πλήρωμα της εκδρομής ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Γεώργιος Μαντζουράνης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ