Γράφτηκε στις .

Κύριο θέμα: Ανακαίνιση στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία - Διαμάντι στο στέμμα της Ναυπάκτου

Ένα σημαντικό ιερό της Ναυπάκτου είναι και το Ναΰδριο του Προφήτη Ηλία, πάνω στο Κάστρο της, μέσα στον καταπράσινο πευκώνα της, όπου από την απελευθέρωση και μετά «ανεπέμπετο εις τον θρόνον του χριστιανικού Θεού ο καπνός του θυμιάματος, και … προσεφέρετο επί βωμού … η λογική και άχραντος θυσία, κατά την τάξιν Μελχισεδέκ, όστις ιερεύς ων του Θεού του Υψίστου "εξήνεγκεν άρτους και οίνον"…».

Ανακαίνιση στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία - Διαμάντι στο στέμμα της ΝαυπάκτουΚαι όχι μόνον μετά την απελευθέρωση, αλλά «προ οκτώ η δέκα αιώνων», τουλάχιστον, όπως αποδείχθηκε από τις πρόσφατες ανασκαφές, στο «ύψωμα» αυτό της πόλεως λατρευόταν ο Θεός των Χριστιανών, που αγωνίζονταν ώστε η λατρεία τους να νικήση την λατρεία του «Βάαλ» και της «Αστάρτης» κάθε εποχής.

Ένας «βωμός», ένα ιερό, το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, που μπορεί να χαρακτηρισθή και ένα διαμάντι στο «στέμμα» –Κάστρο– της Ναυπάκτου, που στολίζει την Ναύπακτο. Ιδίως μετά την πρόσφατη παρέμβαση-αναστήλωση-ανακαίνιση που έγινε από την 22α Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Ενορία της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση από αυτές που γίνονται κάθε αιώνα στα μνημεία του παρελθόντος, στην οποία γίνεται ειδική αναφορά κατωτέρω.

Όσοι πιστοί, και ήταν πολλοί, αποφάσισαν να ανηφορίσουν πεζοί –τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά– μέχρι την κορυφή του Κάστρου, για να συμμετάσχουν στον πανηγυρικό Εσπερινό και την κυριώνυμο ημέρα στην θεία Λειτουργία, διεπίστωσαν τις αλλαγές και χάρηκαν και για την ευπρέπεια του Ναού.

Συγχρόνως αναζωγράφισαν στις διάνοιές τους την ζωή του πυρφόρου Προφήτη, όπως διασώζεται στην Παλαιά Διαθήκη και όπως την άκουσαν από το στόμα του Σεβασμιωτάτου ευκρινώς κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού.

Ο Εσπερινός τελέσθηκε, όπως κάθε χρόνο, έξω από το Ναΰδριο, με το ισοκράτημα των τζιτζικιών, στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, που σκεπαζόταν από το ιλαρό φως του εσπερινού. Εκεί οι προσκυνητές προσευχήθηκαν και σιγοέψαλαν τα τροπάρια του Προφήτη μαζί με τους καλλίφωνους ψάλτες της Αγίας Παρασκευής, στην οποία ανήκει το Ναΰδριο.

Ανακαίνιση στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία - Διαμάντι στο στέμμα της ΝαυπάκτουΟ Σεβασμιώτατος στο εσπερινό κήρυγμά του μίλησε για την αξία του Ναού, για να καταλήξη με τις ευχαριστίες προς όλους αυτούς που συνέβαλαν και βοήθησαν ανιδιοτελώς στην ανασκαφή, την αναστήλωση και ανακαίνισή του: Την έφορο κ. Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου, την αρχιτέκτονα κ. Παρασκευή Θεοφάνη-Λαγαρού, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, κ.α. (βλ. σχετική αναφορά).

Μετά το πέρας του Εσπερινού οι προσκυνητές ξεναγήθηκαν από την κ. Φρ. Κεφαλλωνίτου που ξαναζωντάνευσε με τον λόγο της και την περιγραφή των ευρημάτων των ανασκαφών το παρελθόν του ιερού αυτού υψώματος.

Επίσης, έλαβαν τον άρτο από την αρτοκλασία που προσέφερε ο Σύλλογος Ναυπακτίων Αττικής «Ο Έπαχτος», τα μέλη του οποίου επίσης χάρηκαν για τον ευπρεπισμό της πατρίδας.

Ευχόμαστε όλοι οι δωρητές, μικροί και μεγάλοι, οι παράγοντες της ανακαίνισης, οι ευλαβείς προσκυνητές και όλη η πόλη να έχουμε την ευχή και τις πρεσβείες του μεγάλου Προφήτη, ο οποίος με το στόμα του «άνοιγε και έκλεινε τον ουρανό».

Α.Κ.

Ανακαίνιση Ιερού Παρεκκλησίου

Προφήτου Ηλιού Κάστρου

Η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ναυπάκτου, την τελευταία διετία προέβη σε ανασκαφές και έργα συντηρήσεως στο Κάστρο της Ναυπάκτου. Κατά την διάρκεια των εργασιών γύρω από το ιστορικό Παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία Κάστρου ανακάλυψε θεμέλια παλαιού χριστιανικού Ναού, πιθανώς των μεσοβυζαντινών χρόνων, καθώς και μουσουλμανικού Τεμένους. Αυτό φανερώνει ότι στο Κάστρο υπήρχε Ιερός Ναός, ο οποίος μεταβλήθηκε σε Τέμενος και στην συνέχεια στον χώρο αυτόν ανηγέρθη, τον 19ο αιώνα, το Παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία. Σχετικά με το θέμα αυτό θα γίνη επιστημονική ανακοίνωση από την 22η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στα πλαίσια ανακαίνισης του Κάστρου κρίθηκε απαραίτητη και η ανακαίνιση του Ιερού Παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία. Η αφαίρεση των κονιαμάτων από τους τοίχους του έδειξε ότι το Παρεκκλήσιο βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση, αφού είχε υποστή μεγάλες ρωγμές σε όλα τα μέρη του, εκτός απ' το δυτικό, και γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαία η άμεση αναστήλωση και ανακαίνισή του, για να μη καταρρεύση. Για τον σκοπό αυτόν έγιναν οι εξής εργασίες: 1) Στερεωτικές εργασίες μεγάλης έκτασης στην φέρουσα λιθοδομή του. 2) Ανακατασκευή της στέγης του, σύμφωνα με τα βυζαντινά πρότυπα. 3) Αντικατάσταση των θυρών και των παραθύρων με ξύλινα, τα οποία συνάδουν με το Παρεκκλήσιο και τον περιβάλλοντα χώρο. 4) Αντικατάσταση του εφθαρμένου εσωτερικού δαπέδου του Παρεκκλησίου. 6) Ανακατασκευή οροφής σε παραδοσιακό ύφος. 7) Επιδιόρθωση του παλαιού Τέμπλου. 8) Εσωτερικός ελαιοχρωματιμός. 9) Αρμολόγηση της εξωτερικής λιθοδομής του, καθώς και άλλες απαραίτητες εργασίες.

Το ένα έκτο του χρηματικού ποσού που δαπανήθηκε κατέβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού και τα υπόλοιπα ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, στον οποίο ανήκει το Ιερό Παρεκκλήσιο.

Θερμές ευχαριστίες ανήκουν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο για την ποικιλότροπη συμπαράστασή του, την καθοδήγηση, το ανύστακτο ενδιαφέρον και τους κόπους που κατέβαλε, αφού ανέβηκε επανειλημμένως στο Κάστρο, στον Προφήτη Ηλία, κατά την διάρκεια των εργασιών και μετά το πέρας αυτών για να τις παρακολουθή και να ενημερώνεται. Στην Έφορο της 22ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου, για το ενδιαφέρον, το μεράκι και τις ενέργειές της για οικονομική βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην κ. Βιβή Λαγαρού - Θεοφάνη, Πολιτικό Μηχανικό, για την γενική μελέτη και επίβλεψη του έργου και για όλους τους κόπους, που κατέβαλε ανιδιοτελώς. Στον κ. Σταύρο Μαμαλούκο, Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, διαπρεπή αναστηλωτή Βυζαντινών Μνημείων, και στον συνεργάτη του Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Μιχαήλ Παπαβαρνάβα, για τις πολύτιμες τεχνικής φύσεως συμβουλές τους. Στον Πολιτικό Μηχανικό κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, που με την βοήθεια των εργατών με τους οποίους συνεργαζόταν, συνέβαλε με κάθε δυνατό τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ολοκλήρωση του έργου. Στον κ. Θύμιο Σώκο, Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος απαντώντας στο αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού για οικονομική ενίσχυση του ως άνω έργου, υπεσχέθη σημαντικό χρηματικό ποσόν. Στους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Παρασκευής για την αγάπη τους στην Ενορία, το ενδιαφέρον και την ανιδιοτελή προσφορά τους. Στην Πρόεδρο και τα Μέλη του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας μας, επίσης για την συμπαράσταση και την ανιδιοτελή προσφορά τους, καθώς και σε όλους τους Ενορίτες, οι οποίοι δείχνουν μεγάλη αγάπη και αφοσίωση στην Ενορία τους και έρχονται πάντοτε αρωγοί σε όλα τα ενοριακά έργα.

Σημαντική υπήρξε και η ανταπόκριση των Τεχνικών επιχειρήσεων της πόλεώς μας, που συνέδραμαν οικονομικά και τεχνικά στην άρτια και έγκυρη ολοκλήρωση του έργου. Ευχαριστίες ανήκουν και στους Υπαλλήλους της 22ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ηλία Θεοχαρόπουλο, που ανιδιοτελώς και με ιδιαίτερο μεράκι επιζωγράφισε το Τέμπλο του Παρεκκλησίου, και την κ. Αφροδίτη Τηλιγάδα, η οποία, επίσης, ανιδιοτελώς και με μεράκι φρόντισε τις παλαιές εικόνες του.

Ο Άγιος Τριαδικός Θεός, δια πρεσβειών του αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, είθε να ευλογή αυτούς και τα έργα τους και να τους χαρίζη «πάντα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά Του».

π. Γ.Δ.Π.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ