Skip to main content

Εἰδήσεις Ἰουλίου Αὐγούστου 2008

Αλλαγή ημερομηνίας: Στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 θα πραγματοποιηθή τελικά η τελετή αναγόρευσης του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

***

Ο Μητροπολίτης Βανάτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας Νικόλαος Corneanu κατά την διάρκεια εγκαινίων ουνιτικού ναού μετέλαβε μαζί με τους παπικούς και τους ουνίτες. Η κίνησή του αυτή επιφέρει, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, καθαίρεση. Η Εκκλησία της Ρουμανίας σε ανακοίνωσή της λέγει ότι «ίσως ζητηθή από τον Μητροπολίτη Corneanu να δώση μια κατάλληλη εξήγηση», ενώ η Εκκλησία της Ρωσίας ζήτησε την άποψη του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

***

Στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στην Κορέα αξιώθηκε του αγγελικού σχήματος και κατετάγη στον χορό των μοναχών η Κορεάτισσα Αγάθη Πεκ πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κορεατικής φιλολογίας. Η ακολουθία τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη (πρ.) Κορέας Σωτήριο ιδρυτή της πρώτης αυτής Μονής στην Κορέα. Στον Ναό παρευρίσκονταν Ορθόδοξοι όλων των εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων η Γερόντισσα και μοναχές της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων όπου η νέα μοναχή είχε ζήσει ένα διάστημα ως δόκιμη. Η νέα μοναχή στον λόγο της υπεγράμμισε, μεταξύ άλλων, την θετική στάση και την παρότρυνση της μητέρας της να ακολουθήση τον μοναχικό βίο («Πάντα τα Έθνη»).

***

Την δημιουργία ιδρύματος υποδοχής και περίθαλψης των εγκαταλελειμμένων βρεφών στην Μαδαγασκάρη ανήγγειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Το πρόβλημα είναι έντονο στην χώρα και συχνά οι Αρχές της βρίσκουν νεογέννητα ακόμη και στα σκουπίδια. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ιδρύματος, οι μητέρες θα μπορούν να αφήνουν ανώνυμα το βρέφος τους σε μια βρεφοδόχο και μετά θα ενημερώνουν τους υπεύθυνους του Ιδρύματος για να το παραλαμβάνουν. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η οικεία Επισκοπή θα αναλαμβάνουν να αναθρέψουν τα παιδιά αυτά.

***

«Λέγομαι Νασίμ Μουχάμεν, 22 χρονών. Είμαι 3 χρόνια στην Ελλάδα, 15 μήνες ήμουν στην φυλακή της Αυλώνας επειδή την δεύτερη μέρα που βρέθηκα στην Ελλάδα πήγα στο Αλλοδαπών να ζητήσω άσυλο ως πρόσφυγας. Με χτύπησαν πάρα πολύ... Μετά την άλλη μέρα με πήγαν στο δικαστήριο. Δικάστηκα μέσα σε 2,5 λεπτά , δεν μου φέραν δικηγόρο, δεν είχα μετάφραση δεν ήξερα τι είναι... Δεν ήξερα τι να κάνω. Φοβόμουν, είχα άγχος, δεν είχα κανέναν εδώ. Στην φυλακή οι υπάλληλοι με φώναζαν Μπιν Λάντεν, με κορόϊδευαν. Το όνομά μου δεν το ήξερε κανείς. Ζω με ένα αποφυλακιστήριο. Αυτό είναι τα χαρτιά μου. Δεν μπορώ να δουλέψω, δεν μπορώ να κάνω μπροστά, δεν μπορώ να κάνω πίσω. Πρέπει να ζήσω με αυτό το χαρτί. Ευχαριστώ πολύ». Η φωνή του Νασίμ που περιγράφει και το δράμα των προσφύγων όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Πειραϊκή Εκκλησία».

***

Έκκληση στα μέλη του, στους φίλους και στους περιοίκους αλλά και σε κάθε ευσεβή άνθρωπο απεύθυνει Σύνδεσμος των εν Πάτραις Ναυπάκτιων ο «Άγιος Χαράλαμπος» για να βοηθήσουν για την αντικατάσταση της στέγης του ομώνυμου Ιερού Ναού, στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας που επλήγη από τον πρόσφαρο σεισμό.

***

Πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 21 έως 26 Ιουλίου στον πολυχώρο «Πολιτεία» η έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με θέμα την χριστιανική λατρεία και τις λαϊκές παραδόσεις στις δύο πλευρές της Αδριατικής στα πλαίσια ειδικού προγράμματος. Τα έργα που εκτέθηκαν αφορούν στην χριστιανική ορθόδοξη λατρεία, δίνοντας έμφαση στους τόπους, την αρχιτεκτονική και τις διαφορετικές καλλιτεχνικές μορφές που σχετίζονται με αυτή.

***

Ολοκληρώθηκε το 11ο Διεθνές Συνέδριο για την μετανάστευση και τα Ελληνικά ως δεύτερη η ξένη γλώσσα, στο Συνεδρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με πρωτοβουλία του Κέντρου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΚΕΔΕΚ) και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στην διάρκεια του Συνεδρίου επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης της ελληνικής παιδείας των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού και η διαφύλαξη και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Συζητήθηκαν τα προβλήματα στην εκπαίδευση των αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών στην Ελλάδα, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, ο ρόλος των μέσων στην διδασκαλία της γλώσσας και οι πολιτικές διάδοσής της.

***

Κύπριος Ευρωβουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου απλοποίηση της ελληνικής γραφής με κατάργηση των γραμμάτων «υ», «η», «ω», «ς» και διαφόρων συνδυασμών γραμμάτων, ώστε, κατά την γνώμη του, να γίνη η γλώσσα πιο εύχρηστη ιδίως για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο και για όσους έχουν δυσλεξία.

***

Ενημέρωση από την Ερανική Επιτροπή για την ανακαίνηση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αμπελακιώτισσας γίνεται και μέσα από την τοπική εφημερίδα «Η Φωνή της Αμπελακιώτισσας», για τις εργασίες που έγιναν η έχουν προγραμματισθή να γίνουν στον Ναό. Εργασίες έγιναν η θα γίνουν τόσο στο εξωτερικό του Ναού όσο και στο εσωτερικό του. Αντικαταστάθηκε η στέγη του και κατασκευάσθηκε πρόναος στο νότιο μέρος.

***

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή προκηρύσσει διαγωνισμό εισαγωγής κατά το έτος 2008-2009 στην Α τάξη του Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου 35 μαθητών ως υποτρόφων της Ριζαρείου περιουσίας. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθή στην Σχολή στις 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου ε.ε. και για την συμμετοχή υποψηφίου στον διαγωνισμό πρέπει να υποβληθούν ορισμένα δικαιολογητικά μέχρι την 8η Σεπτεμβρίου. Οι υποψήφιοι εξετάζονται στα Θρησκευτικά και την Έκθεση και δίνουν συνέντευξη ενώπιον Τριμελούς Επιτροπής. Στους υποτρόφους παρέχεται από την Σχολή δωρεάν εκπαίδευση, τροφή, οίκηση, ενδυμασία, υπόδηση, τα διδακτικά βιβλία, η γραφική ύλη, ενισχυτική διδασκαλία, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. (Διεύθυνση Σχολής: Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι. Γενικό Λύκειο: τηλ. 2106851866, fax. 2106814048, ηλ. διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2647