Skip to main content

Μνημόσυνο Ευεργετών και Απολογισμός Ιδρυμάτων

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008 τελέσθηκε το μνημόσυνο των Ευεργετών – Δωρητών της πόλεως και επαρχίας Ναυπάκτου και στην συνέχεια στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε ο ετήσιος απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων και η χορήγηση των υποτροφιών στους δικαιούχους μαθητές, φοιτητές και μεταπτυχιακούς.

Μνημόσυνο Ευεργετών και Απολογισμός ΙδρυμάτωνΣτον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των Ευεργετών-Δωρητών, κατά το οποίο μνημονεύθηκαν οι Ευεργέτες: οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, οι Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη-Νοβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα-Σακελλάρη, Δημήτριος Γαλάνης, Λαμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους-Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης, Γιάννης Βαρδακουλάς και οι πρόσφατα συγκαταλεγέντες στους Ευεργέτες της πόλεως Αντώνιος και Παναγιώτα Αναστασοπούλου.

Μετά την θεία Λειτουργία προσφέρθηκε δεξίωση από τον Σύνδεσμο Αγάπης της Ενορίας στην αίθουσα του Ιερού Ναού.

Εν συνεχεία στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε ο δημόσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων για το έτος 2008.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος του συνόλου σχεδόν των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στην σημασία της ημέρας και της εκδηλώσεως και ευχαρίστησε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών, τις γραμματείς, τον νομικό σύμβουλο για την εργασία και την προσφορά τους για την λειτουργία και την απόδοση των Ιδρυμάτων - Κληροδοτημάτων. Επεσήμανε ότι το βάρος της λειτουργίας τους πέφτει στον Πρόεδρο και τους Γραμματείς. Επίσης σημείωσε ότι θα έπρεπε να παρίστανται την ημέρα αυτή του μνημοσύνου και του απολογισμού όλοι οι ενδιαφερόμενοι, για να διαπιστώσουν την καλή λειτουργία των Ιδρυμάτων και το έργο τους. Στην συνέχεια παρουσίασε τα νέα στοιχεία, τις εκκρεμείς υποθέσεις, τις παρατηρήσεις του και τέλος ανεκοίνωσε τις φετινές υποτροφίες.

Α ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ως νέα στοιχεία ανέφερε τα εξής:

  1. Ίδρυμα Καπορδέλη-Ξύκη: Καταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο το οικόπεδο, που παρέμενε ατακτοποίητο για χρόνια, ώστε να υπάρξη δυνατότητα της εκμετάλλευσής του για την λειτουργία του Γηροκομείου.
  2. Δωρεά Δημητρίου Γαλάνη: Ο Δημήτριος Γαλάνης άφησε την οικία του επί της οδ. Ιλάρχου Τζαβέλλα για την δημιουργία Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως. Για το θέμα υπήρξε σχετική ενημέρωση από τον αείμνηστο Αντώνιο Πούλο. Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος προέβη στις κατάλληλες ενέργειες και το Υπουργείο Οικονομικών παρεχώρησε την οικία στο Ίδρυμα Καπορδέλη-Ξύκη για την αποπεράτωση του Γηροκομείου. Πρόσφατα έγινε η αποδοχή της κληρονομιάς, υπογράφηκαν τα συμβόλαιο της μεταβίβασης από το Δημόσιο στο Ίδρυμα Καπορδέλειο, έγινε η εκτίμηση από εκτιμητές για την αξία του και σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθή, ώστε από τα χρήματα της εκποίησης και τα υπόλοιπα κινητά που άφησε ο Ευεργέτης να αποπερατωθή το κτίριο του Γηροκομείου.
  3. Κληρονομιά Αντωνίου και Παναγιώτας Αναστασοπούλου. Πρόκειται για δύο νέους ευεργέτες της πόλεώς μας (ανδρόγυνο), οι οποίοι με διαθήκη τους άφησαν 4 καταστήματα στην Πάτρα για την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου για σύσταση Ιδρύματος με φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στο διάστημα που πέρασε έγινε η αποδοχή της Κληρονομιάς από την Ιερά Μητρόπολη και μετά από τις νομικές διαδικασίες θα συσταθή το Ίδρυμα.

Τα εκκρεμή θέματα σχετικά με τα Ιδρύματα, όπως τα παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος, είναι τα εξής:

  1. Κληροδότημα Κοζώνη. Επειδή διαπιστώθηκε ότι η ακίνητη περιουσία του βρίσκεται σε εκκρεμότητα γίνονται προσπάθειες για την εύρεση της καταλληλότερης λύσεως.
  2. Κληροδότημα Τσώνη. Επισημάνθηκαν τα σημεία που πρέπει να αντιμετωπισθούν από τον Δήμο, όπως ότι πρέπει να ανακαινισθή και να χρησιμοποιήται μόνον για πολιτιστικούς σκοπούς, αλλά και να καθορισθή με απόφαση του Εφετείου Αθηνών το αγροτολίβαδο.
  3. Κληροδότημα Ιωάννη Βαρδακουλά. Έγινε ενημέρωση ότι το Κληροδότημα θα λειτουργήση μετά την επίλυση της εκκρεμότητος για το αν η περιουσία του θα ανήκη στο 1ο Λύκειο η στον Δήμο.
  4. Ίδρυμα Παπαχαραλάμπους. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην αίτηση αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου, στο οποίο υπάρχουν και οι οικίες του Δωρητού.
  5. Κληροδότημα Ανδρεοπούλου: Υφίσταται μια χρόνια εκκρεμότητα ως προς την ανεκπλήρωτη υποχρέωση του Δήμου να δίνη γαμήλιο βοήθεια κάθε 2 χρόνια σε μια άπορη κοπέλα σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση της οικίας Ανδρεοπούλου (γνωστής ως «Ναυπακτία», περιοχή λιμένος) και ο Μητροπολίτης ζήτησε να εκπληρωθή.

Β ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Μετά την παρουσίαση των νέων στοιχείων και των υφισταμένων εκρεμμοτήτων, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις φετινές υποτροφίες.

Εισαγωγικά παρατήρησε ότι η λειτουργία των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων και η χορήγηση υποτροφιών στους νέους της Ναυπάκτου ήταν από τις πρώτες επιδιώξεις του. Αυτό πραγματοποιήθηκε, αφού εκτός του Ιδρύματος Νόβα, τα υπόλοιπα ήταν ανενεργά και ενεργοποιήθηκαν επί των ημερών του, και συνεχίζει να πραγματοποιήται με πολλούς κόπους και κυρίως με διαφάνεια και νομιμότητα. Υπογράμμισε ότι τηρείται η νομιμότητα, χορηγούνται οι υποτροφίες με διαφάνεια και δεν δικαιολογείται άγνοια.

Οι φετινές υποτροφίες έχουν αναλυτικά ως εξής:

ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΑΡΑ

Συνεxιζόμενες υποτροφίες:

  1. Λιόντος Μάριος του Γεωργίου (2.200 ευρώ)
  2. Γούπιος Κωνσταντίνος του Νικολάου (2.200 ευρώ)
  3. Σταυρογιαννόπουλος Βασίλειος του Κωνσταντίνου (2.200 ευρώ)
  4. Γλαβάς Γεώργιος του Χρήστου (2.200 ευρώ)
  5. Μεσύρης Αντώνιος του Γεωργίου (2.200 ευρώ)
  6. Γεωργακάκος Αθανάσιος του Δημητρίου (2.200 ευρώ)

Νέες υποτροφίες:

  1. Κοτρώτσος Χρήστος του Ιωάννου (2.200 ευρώ)

(Με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθή από το Περιφερειακό Συμβούλιο)

Συνολικό ποσό που διατίθεται για τις υποτροφίες: 15.400 ευρώ

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΔΗΜ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Συνεxιζόμενες υποτροφίες:

  1. Γούπιος Άγγελος του Νικολάου (2.350 ευρώ)
  2. Σπυροπούλου Παναγιώτα (2.350 ευρώ)
  3. Καλαβρουζιώτη Μαρία του Ιωάννου (2.350 ευρώ)
  4. Νέες Υποτροφίες:
  5. Δαμιανός Δημήτριος του Νικολάου (2.350 ευρώ)
  6. Δανιάς Βασίλειος του Γεωργίου (2.350 ευρώ)

Συνολικό ποσό που διατίθεται για τις υποτροφίες: 11.750 ευρώ.

Το Κληροδότημα «ΔΗΜ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» θα χορηγήση άλλη μία υποτροφία για το ακαδημαϊκό έτος 2007-08, που πρέκυψε μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην εγκρίνη την περυσινή πρότασή του για την Λαμπρινή Κανέλλου, η οποία θα συνεχιστή και για το ακαδημαϊκό έτος 2008-09, συνολικού ποσού 4.700 ευρώ.

ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δίνεται εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ στους μαθητές που αποφοίτησαν από τα δύο Τ.Ε.Ε της πόλης μας και πρώτευσαν στα τμήματά τους:

1ο ΕΠΑ.Λ

  1. Σταυρόπουλος Αντώνιος (Τμ. Οικονομ. Υπηρεσιών)
  2. Πλούμης Σπυρίδων (Τμ. Υπαλλήλ. Διοίκησης)
  3. Κυρίτσης Γεώργιος (Τμ. Ηλεκτρολογίας))
  4. Κοτοπούλης Φώτιος (Τμ. Κατασκευών)
  5. Μπίμπας Σπυρίδων (Τμ. Πληροφορικής)

2ο Τ.Ε.Ε.

  1. Οικονόμου Παρασκευάς (Τμ. Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου)
  2. Τυροπάνης Παντελής (Τμ. Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων)
  3. Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος (Τμ. Ψυκτικών Εγκαταστάσ. & Κλιματισμ.)

Συνολικό ποσό που διατίθεται για τις υποτροφίες: 4.000 ευρώ.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Α. ΚΟΖΩΝΗ

Χορηγεί 90 ευρώ μηνιαίως σε δύο μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου από την Α’ Γυμνασίου έως την αποφοίτηση του από το Λύκειο. Δικαιούχοι είναι οι:

  1. Φλωρόπουλος Γεώργιος
  2. Μπίμπα Δήμητρα του Βασιλείου

Συνολικό ποσό για το Σχολικό Έτος 2008-'09 1.800 ευρώ.

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ – ΝΟΒΑ

Χορηγεί βραβείο συνοδευόμενο με οικονομικό βοήθημα εκατόν πενήντα (150) ευρώ στους πρωτεύσαντες ανά τάξη των Ενιαίων και Επαγγελματικών Λυκείων της Ναυπάκτου.

Δικαιούχοι είναι:

1ο Ενιαίο Λύκειο Ναυπάκτου:

  1. Α τάξη: Αθανασόπουλος Φώτιος του Αλεξίου
  2. Β τάξη: Νικολέττος Κωνσταντίνος του Ανδρέα
  3. Γ τάξη: Παπακωνσταντίνου Ευθυμία του Χρήστου

2ο Ενιαίο Λύκειο Ναυπάκτου:

  1. Α τάξη: Στυλιαρά Ελένη του Ιωάννου
  2. Β τάξη: Αντωνοπούλου Βασιλική του Λεωνίδα
  3. Γ τάξη: Χοχτούλα Μαρία του Κωνσταντίνου

1ο ΕΠΑΛ (πρώην 1ο ΤΕΕ) Ναυπάκτου:

Α τάξη 

  1. Τομέας Οικονομίας Διοίκησης: Σταυρόπουλος Αντώνιος
  2. Τομέας Κατασκευών: Παπαδογιώργου Κωνσταντίνα
  3. Τομέας Πληροφορικής: Αδαμοπούλου Κωνταντίνα

Β τάξη 

  1. Τομέας Οικονομίας Διοίκησης:Τορέ Χριστίνα

ΕΠΑ.Σ (πρώην 2ο ΤΕΕ) Ναυπάκτου:

  1. Α τάξη: Μπανιάς Θωμάς
  2. Α τάξη – Β’ Κύκλου: Μπινιάρης Αλέξανδρος

Συνολικό ποσό που διατίθεται για τα βραβεία σε μαθητές: 1.800 ευρώ.

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ – ΝΟΒΑ

Χορηγεί χρηματικό βοήθημα πεντακοσίων (500) ευρώ σε δύο φοιτητές, αποφοίτους των δύο Γενικών Λυκείων της Ναυπάκτου με κριτήριο την επίδοσή τους στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε οποιαδήποτε Σχολή.

Δικαιούχοι είναι:

  1. 1ο Γενικό Λύκειο: Παπακωνσταντίνου Ευθυμία του Χρήστου
  2. 2ο Γενικό Λύκειο: Σταυροπούλου Άννα - Αγλαΐα του Γεωργίου

Συνολικό ποσό που διατίθεται για τα βραβεία: 1.000 ευρώ.

ΙΔΡΥΜΑ (Μαθητική Υποτροφία) ΔΗΜ. ΚΑΙ ΒΑΣ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Χορηγεί εφάπαξ οικονομικό βοήθημα (βραβείο) 1.000 σε τρεις αρίστους μαθητές που προτείνονται από τον Σύλλογο Καθηγητών του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου. Δικαιούχοι είναι:

  1. Α τάξη: Αθανασόπουλος Φώτιος του Αλεξίου
  2. Β τάξη: Νικολέττος Κωνσταντίνος του Ανδρέα
  3. Γ τάξη: Αποστολόπουλος Σπυρίδων του Παναγιώτου

Συνολικό ποσό που διατίθεται για την μαθητική υποτροφία: 3.000 ευρώ.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Χορηγεί υποτροφία σε πτυχιούχους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Δικαιούχος είναι:

  1. Τσαούσης Βασίλειος του Γεωργίου, πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία.

Ποσό που διατίθεται: 7.200 ευρώ. (600 ευρώ μηνιαίως)

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΔΗΜ. ΠΛΟΥΜΗ

Χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές που κατάγονται από την Αμπελακιώτισσα. Το ποσό της υποτροφίας καθορίστηκε σε 125 ευρώ μηνιαίως (η 1.500 ευρώ ετησίως).

Συνεxιζόμενες υποτροφίες:

Δόθηκαν το έτος 2008 και αφορούσαν το ακαδημαϊκό έτος 2007-08

  1. Χρονόπουλος Χριστόφορος του Ιωάννου
  2. Κανέλλος Δημήτριος του Χαραλάμπους
  3. Δούρος Ιωάννης του Χαραλάμπους
  4. Ηλίας Κοτρώνης του Δημητρίου
  5. Πλούμη Σταθούλα του Δημητρίου
  6. Ανδρίτσου Αθανασία - Αγάπη του Ανδρέα

Νέες Υποτροφίες

Δόθηκαν το έτος 2008 και αφορούσαν το ακαδημαϊκό έτος 2007-08.

  1. Δούρου Πολυκαρπία του Ιωάννου
  2. Ζάκκα Αικατερίνη του Ηλία

Συνολικό ποσό που δόθηκε για υποτροφίες: 12.000 ευρώ.

Εντός του έτους 2009 θα δοθούν και οι υποτροφίες (νέες και συνεχιζόμενες) για το ακαδημαϊκό έτος 2008-09 αντίστοιχου ποσού.

Συνολικό ποσό που δίνεται για υποτροφίες και βοηθήματα από τα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα για το έτος 2008: 62.650 ευρώ.

Μετά και την ανακοίνωση των υποτροφιών έγιναν παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο Ναυπάκτου κ. Αθανάσιο Παπαθανάση, τον κ. Αθανάσιο Νοχό, τον κ. Ιωάννη Χαλάτση και τον κ. Παύλο Παναγιωτόπουλο.

Η ημέρα του μνημοσύνου των Ευεργετών και του απολογισμού των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων είναι μια σημαντική ημέρα για την Ναύπακτο και τον πολιτισμό της.–

  • Προβολές: 3643