Γράφτηκε στις .

Κύριο θέμα: Κοπή Βασιλόπιττας Ναυπακτίων Αθηνών - «Επίγειος Άγγελος»

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ε.ε. σε αίθουσα ξενοδοχείου των Αθηνών η κοπή της Βασιλόπιττας για τους Ναυπακτίους της Πρωτεύουσας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν) και η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ).

Η εκδήλωση έχει καθιερωθή τα τελευταία χρόνια, επί αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου και με πρότασή του, περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές την ακολουθία της κοπής της Βασιλόπιττας και ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου για κάποιο επίκαιρο θέμα, και αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία συνάντησης των Ναυπακτίων που κατοικούν και εργάζονται στην Αθήνα.

 Κοπή Βασιλόπιττας Ναυπακτίων Αθηνών - «Επίγειος Άγγελος»: η αείμνηστη Κατερίνα Χατζή (με την μητέρα της)Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής εκδήλωσης ήταν η βράβευση του Συλλόγου Α.μ.Ε.Α. «Αλκυόνη» για την «ανθρωπιστική προσφορά και την κοινωνική δράση του» και η ομιλία του Σεβασμιωτάτου για την αείμνηστη Κατερίνα Χατζή.

Την ομήγυρη χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν. κ. Γ. Τσώτας και ο Γραμματέας της Ε.ΝΑ.Μ. κ. Κ. Μακρυγιάννης.

Ο κ. Τσώτας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, έδωσε το στίγμα της συνάντησης –συνάντησης όλων των Ναυπακτίων με τον Μητροπολίτη, τους Υπουργούς, τους Βουλευτές, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συλλογικών φορέων κλπ., η οποία έχει και συμβολικό χαρακτήρα– έδωσε ευχές για το νέο έτος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για όσους στηρίζουν το έργο της Ομοσπονδίας. Υπογράμμισε ότι η Ο.ΣΥ.Ν δρα πολιτισμικά στην κοινωνία, μέσα σε πλαίσιο νομιμότητας και δεοντολογίας, και έκανε ανακοινώσεις σχετικά με το μέλλον της Εφημερίδας «Ναυπακτιακή» και την οσονούπω παρουσίασή της στο διαδίκτυο. Τέλος παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Ο κ. Μακρυγιάννης αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό στίγμα της χρονιάς που πέρασε για την Ναύπακτο, η οποία σημαδεύθηκε θετικά από δύο γεγονότα, την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και την αναγόρευση του Μητροπολίτου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, γιατί, όπως είπε, «μας κάνετε περήφανους» και μετέφερε σε όλους τις ευχές όλων των μελών της Ε.ΝΑ.Μ.

Την παρουσίαση του έργου του Συλλόγου «Αλκυόνη» έκανε η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πυλήνης και τ. Γεν. Γραμματέας της Ο.ΣΥ.Ν κ. Μαρία Ζαμπάρα, η οποία εξέφρασε την χαρά της για την παρουσίαση του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τιμάται η ανθρωπιά». Παρουσίασε την «Αλκυόνη» κυρίως μέσα από τα λόγια των μελών των οικογενειών που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που οργανώνει ο Σύλλογος. Έκλεισε την ομιλία της με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όσα κάνει ο Σύλλογος για τους συμπολίτες μας εκείνους για τους οποίους κυρίως δραστηριοποιείται και γενικά για την τοπική κοινωνία.

Το βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους του Συλλόγου η Πρόεδρος κ. Βασιλική Παναγοπούλου και ο Δάσκαλος Αθανάσιος Ρισβάς. Η κ. Παναγοπούλου στην αντιφώνησή της ευχαρίστησε για την τιμή, καθώς επίσης για την αποδοχή, την αγάπη, την ηθική και υλική στήριξη και τις χορηγίες από τους φορείς και τους πολίτες. Τόνισε ότι μέσα στους σκοπούς του Συλλόγου είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η δημιουργία απαραίτητων δομών για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία και υπογράμμισε την στήριξη του έργου του Συλλόγου από τους «μαθητές των σχολείων» και από τους «ανωνύμους» δωρητές. Περάτωσε δε τον λόγο της λέγοντας ότι στον δρόμο προς την «Ιθάκη» συνάντησε αγάπη, γι' αυτό και ευχαρίστησε.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος παρουσίασε την προσωπικότητα της αειμνήστου πλέον Κατερίνας Χατζή, ενός «επιγείου αγγέλου», όπως τιτλοφόρησε την ομιλία του, η οποία λίγους μήνες μετά την γέννησή της έμεινε ανάπηρη και καθηλώθηκε στο καροτσάκι για 53 χρόνια, μέχρι την κοίμησή της, τον περασμένο Ιούνιο (Ο λόγος του Σεβασμιωτάτου δημοσιεύεται στις σελ. 8-10 του παρόντος).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής κ. Χρήστος Βερελής, οι Βουλευτές Σπ. Λιβανός, Αθ. Μωραΐτης και Σοφ. Γιαννακά, ο πρ. Βουλευτής Ανδρ. Μακρυπίδης, οι πολιτευτές Ζαφ. Δημαδάμα και Παν. Τριφυάτης, οι εκπρόσωποι του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Ευστ. Λουκόπουλος (Πρόεδρος Νομ. Συμβουλίου) και Γ. Χριστογιάννης, οι Δήμαρχοι Ναυπάκτου Αθ. Παπαθανάσης και Πυλήνης Ιω. Μπουλές, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πλατάνου Χρ. Ιγγλέζος, Πρόεδροι συλλογικών φορέων και πολλοί Ναυπάκτιοι.

Μετά την κοπή της βασιλόπιττας οι διοργανωτές προσέφεραν επίσημο δείπνο.

Πρόκειται για μια καλή εκδήλωση που συμβάλλει στην σύσφιξη των σχέσεων των Ναυπακτίων που μένουν στην Αθήνα μεταξύ τους και με τον Μητροπολίτη τους και έχει πολιτιστικές και κοινωνικές προεκτάσεις, οι οποίες φέτος εκφράσθηκαν με την βράβευση της «Αλκυόνης» και την ανάδειξη της προσωπικότητας της Κατερίνας Χατζή.

Α.Κ.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ