Γράφτηκε στις .

Εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας Κυρό Χριστόφορο: Επίλογος Εκδηλώσεως

Εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας Κυρό Χριστόφορο:

Επίλογος Εκδηλώσεως

από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικόλαον

(απομαγνητοφωνημένος)

Δεν ήρθα για να ομιλήσω. Ήρθα για να ακούσω και να τιμήσω. Άξιον και δίκαιον αυτό το μνημόσυνον που τελείται σήμερα εδώ, με κέντρον βέβαια την θεία Ευχαριστία στο ναό, για έναν Επίσκοπο, ο οποίος έχει τόσην αξία η προσφορά του, όσο τα χρόνια που έζησε και προσέφερε και διηκόνησε ήταν πολύ δύσκολα. Όσο δύσκολα ήταν τα χρόνια που διηκόνησε εδώ, τόσο μεγάλη αξία έχει η προσφορά του.

Εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας Κυρό ΧριστόφοροΚαι επειδή η έδρα βέβαια της ενιαίας Μητροπόλεως Ναυπακτίας και Ευρυτανίας ήταν η Ναύπακτος αυτό δυσκόλευε πάρα πολύ τον Επίσκοπον για τις περιοδείες του και την επίσκεψή του στην Ευρυτανία. Όμως απ' όσα μπορώ να έχω απηχήματα, όργωσε τα βουνά, την ορεινή Ευρυτανία. Η Ναύπακτος έχει και κάμπο, αλλά η Ευρυτανία, μετά και την δημιουργία και της λίμνης των Κρεμαστών, είναι 100% ορεινή.

Μπορώ να εικάσω πριν από 30 χρόνια που δημιουργήθηκε η Μητρόπολις Καρπενησίου, σε ποιά κατάσταση βρήκα τότε την νεοσυσταθείσα Μητρόπολη. Μπορώ να συμπεράνω, λοιπόν, το τι δυσκολίες αντιμετώπισε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κυρός Χριστοφόρος.

Εγώ δεν θέλω να παρατείνω εδώ την τιμητική αυτή σύναξη που έχει την αξία της, γιατί τιμά έναν Ιεράρχη που μέσα σε πολύ δύσκολα χρόνια και καιρούς, προσέφερε ο,τι προσέφερε και στο τέλος και την ζωή του.

Μόλις το πληροφορήθηκα το γεγονός αυτό, από κάποιο έντυπο, έσπευσα να ερωτήσω τι πρόκειται να γίνη. Ευχαριστώ βέβαια τον άγιον αδελφό, ο οποίος μου τηλεφώνησε και με κάλεσε λέγοντας ότι δεν θέλουμε να δώσουμε επισημότητα σ’ αυτό το μνημόσυνο, αλλά εγώ το θεώρησα χρέος μου μια που ο αείμνηστος Χριστοφόρος όργωσε τα βουνά, τα οποία κι εγώ επί 30 χρόνια ήδη οργώνω. Εγώ δεν περιοδεύω, ορειβατώ. Μπορώ να καταλάβω τι θυσία ήταν αυτή του αειμνήστου Κυρού Χριστοφόρου να επισκεφθή τα Άγραφα π.χ.

Τιμώ ακριβώς τον εκκλησιαστικόν άνδρα και γι αυτό είμαι εδώ. Θα ήθελα να είμαι στο πραγματικό μνημόσυνο που έγινε στο ναό με κέντρο την θεία Ευχαριστία. Διότι, όπως ετόνισε ο έτερος αδελφός, ο οποίος κατάγεται από εδώ, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, που ενθυμείται ως παιδί που ήταν, είχεν ο αείμνηστος εκκλησιαστική πλουσία, δαψιλή αγωγή παρά το γεγονός ότι είχε την κατά κόσμον μόρφωση, όχι μόνο την θεολογική, αλλά και την φιλολογική και παιδαγωγική και γι’ αυτό εδίδαξε σε σχολεία.

Εκείνο που σας μεταφέρω είναι το απήχημα, που συνήντησα στις περιοδείες μου. Και μάλιστα από τους παλαιοτέρους που εγνώριζαν τον κυρό Χριστοφόρο. Ήρθα να τιμήσω έναν προκάτοχό μου.

Θα ήθελα, εάν τιμούμε κάποιον Επίσκοπο, τον συγκεκριμένο Επίσκοπο, που εδώ εμόχθησε, έδωσε ο,τι είχε, και την μόρφωσή του, και την γνώση του, και το ήθος του το εκκλησιαστικό, και στο τέλος, μπορώ να πω ότι εθυσίασε και την ζωή του, εάν τιμούμε, λοιπόν, αυτόν τον Επίσκοπο εμείς οι μεταγενέστεροι, όπως ετόνισε προ ολίγου και ο αγαπητός δήμαρχός σας, να φανούμε αντάξιοι των θυσιών του. Και αυτό το αντάξιον θα είναι η πνευματική μας προκοπή μέσα στην Εκκλησία.

Αυτό εύχομαι εις όλους σας.