Skip to main content

Ὀρθόδοξη Ἱεραποστολὴ στὸ Κογκό

του Ιερομονάχου-Ιεραποστόλου π. Νικολάου Γρηγοριάτη

(απομαγνητοφώνηση από κασέτα)

Πολλές φορές οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας στο εξωτερικό είναι άνθρωποι των οποίων τα έργα δεν διαφημίζονται και δεν γίνονται γνωστά ούτε από την τηλεόραση και ούτε από τις εφημερίδες. Αυτοί κατά κανόνα είναι και αυτοί που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και παροιμιώδη αφοσίωση το μεγαλύτερο έργο σε περιοχές του λεγομένου τρίτου κόσμου, περιοχές δηλαδή των οποίων οι κάτοικοι υποφέρουν και δυσκολεύονται να επιβιώσουν απέναντι στα στοιχεία της φύσεως, στις ασθένειες, στις τραγικές ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης η σε πιθανούς φυλετικούς πολέμους.

Ὀρθόδοξη Ἱεραποστολὴ στὸ ΚογκόΗ ιεραποστολή της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους εδώ και τριάντα (30) χρόνια λειτουργεί στο Νότιο Κογκό παρέχοντας όχι μόνο υλική υποστήριξη, αλλά κυρίως πνευματική και κοινωνική, με πολύ σημαντικό θρησκευτικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο. Αξίζει να σημειωθή ότι λειτουργούν υπό την αιγίδα του κλιμακίου και με την άδεια του Κράτους 47 Εκπαιδευτήρια. Δηλαδή, Δημοτικά, Γυμνάσια, Τεχνικές, Παιδαγωγικές και Νοσοκομειακές Σχολές. Ο αριθμός των μαθητών φθάνει στους 10.600 και των Διδασκάλων και Καθηγητών στους 300. Το σημαντικό είναι ότι το μεγάλο αυτό έργο γίνεται με τις εισφορές και τις δωρεές απλών ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να συνδράμουν και να ανακουφίσουν τους αναξιοπαθούντας συνανθρώπους τους της Μαύρης Ηπείρου.

Οι λόγοι του Κυρίου: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» που απηύθυνε στους μαθητές Του, είναι μια παρακαταθήκη, ταυτόχρονα δε και μια εντολή προς τους Αγίους Αποστόλους για την εκπλήρωση της οποίας αυτοί δεν εφείσθησαν και της ιδίας ζωής τους. Σ’ αυτούς τους λόγους του Κυρίου και στο παράδειγμα των Αγίων Αποστόλων βασίζεται και το σήμερα επιτελούμενο έργο της Ιεραποστολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έργο που δεν γίνεται χωρίς δυσκολίες, διότι πρέπει να έρθη πολλές φορές σε αντίθεση και να πολεμήση την αθεΐα, την ειδωλολατρεία και τις αιρέσεις μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Στο μακρινό Κολουέζι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, πόλη με 200.000 κατοίκους περίπου, που χαρακτηρίζεται ως η πόλη του εμπορίου, των μεταλλευμάτων, λόγω του πλουσίου σε μεταλλεύματα υπεδάφους της, η Ιερά Μονή του Οσίου Γρηγορίου έχει τη βάση της Ιεραποστολής της. Την ιεραποστολική αυτή προσπάθεια ξεκίνησε η Ιερά Μονή το έτος 1978, στέλνοντας για πρώτη φορά τον πρωτεργάτη Ιεραπόστολο π. Κοσμά Γρηγοριάτη, τον γνωστό Θεσσαλονικέα Ιωάννη Ασλανίδη, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της Ιεραποστολής στην περιοχή αυτή.

Ο μακαριστός Παπα-Κοσμάς αφού εργάσθηκε με αυταπάρνηση επί 12 έτη, στο τέλος προσέφερε και την ίδια τη ζωή του, όταν στις 27 Ιανουαρίου 1989 έδωσε και την τελευταία του πνοή μετά από θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Έκτοτε ο τάφος του που ευρίσκεται μπροστά από το Ιερό Βήμα του Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κολουέζι, έχει γίνει κοινό προσκύνημα όλων των Χριστιανών της περιοχής, που φροντίζουν το καντήλι του να παραμένη πάντοτε άσβηστο.

Μετά τον θάνατο του Παπα-Κοσμά την ιεραποστολική σκυτάλη παρέλαβε ο αδελφός της ιδίας Μονής του Οσίου Γρηγορίου, Ιερομόναχος π. Μελέτιος, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2006, μετά από ιεραποστολική διακονία 18 ετών, χειροτονήθηκε πρώτος Επίσκοπος Κολουέζι και όλης της επαρχίας του Νοτίου Κογκό, η οποία ονομάζεται Κατάγκα, από τον Πατριάχρη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τον Β . Αυτή η επαρχία είναι διπλάσια της Ελλάδος σε έκταση με ποίμνιο 50.000 βαπτισμένους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Οι ενορίες της σήμερα φτάνουν στις 104. Ο Μακαριώτατος ευρισκόμενος πνευματικά πολύ κοντά στο ποίμνιο της επαρχίας αυτής, παρά τις μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις και έχοντας αδιάλειπτη την ποιμαντική μέριμνα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, θέλησε να προβή στην χειροτονία αυτή εκτιμώντας την 18ετη συνεχή προσφορά του π. Μελετίου, αλλά και τις ποιμαντικές ανάγκες της μεγάλης αυτής επαρχίας.

Οι βαπτίσεις γίνονται ήδη στα Βαπτιστήρια που ευρίσκονται στις αυλές των εκκλησιών των πόλεων, είτε σε ποτάμια και λίμνες για τις ενορίες της υπαίθρου. Τον Επίσκοπο κ. Μελέτιο βοηθούν στο δύσκολο έργο του αδελφοί της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου και οικονομικά και ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» Θεσσαλονίκης, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Γεώργιος Ασλανίδης, αδελφός του μακαριστού Παπα-Κοσμά. Σημαντική είναι η προσφορά της κ. Θεανώς Μουσδελεκίδου από την Έδεσσα, γνωστής ως «Μητέρα Θεανώ».

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που στον πνευματικό τομέα επιδιώκεται, είναι η κατήχηση και η ορθή ενημέρωση του αφρικανικού λαού στην ορθόδοξη πίστη. Γι’ αυτό τον σκοπό στο Κολουέζι, την έδρα της Επισκοπής και του Ιεραποστολικού Κλιμακίου, επιτελούνται επιμορφωτικά σεμινάρια για τους 44 ιθαγενείς κληρικούς του Κλιμακίου δυό φορές το χρόνο. Επίσης σεμινάρια για τους 190 Κατηχητές της Αρχιεπισκοπής και για τους 150 νέους ιεροψάλτες που έρχονται στο Κολουέζι από όλες τις ενορίες του ιεραποστολικού Κλιμακίου, για να μαθητεύσουν την ιεροψαλτική τέχνη, την ορθόδοξη πίστη και να μάθουν και την ελληνική γλώσσα. Είναι ηλικίας 8-20 ετών και διαμένουν στο Οικοτροφείο της Ιεραποστολής στο Κολουέζι, όπου και σπουδάζουν και σιτίζονται δωρεάν.

Αυτά τα παιδιά τα έχει αναλάβει η Ιεραποστολή υπό την προστασία της στο Οικοτροφείο της στο Κολουέζι, όπου σιτίζονται και σπουδάζουν δωρεάν. Είναι ηλικίας 8-22 ετών, μαθηταί του Δημοτικού, Γυμνασίου και μερικοί του Πανεπιστημίου.

Ψάλλουν ομαδικά με βυζαντινό, αγιορείτικο ύφος, όπως έχουν διδαχθή. Μαθητεύουν δε στην ελληνική γλώσσα από τα ιερά βιβλία της Εκκλησίας μας, από τα οποία καθημερινά ψάλλουν, Μηναία, Τριώδιο, Παρακλητική, Πεντηκοστάριο και την Αγία Γραφή. Έτσι, σιγά-σιγά, τα ιερά λόγια των εκκλησιαστικών βιβλίων τυπώνονται μέσα τους και η γλώσσα που μαθαίνουν να ομιλούν είναι η εκκλησιαστική, όπως δηλαδή γινόταν επί Τουρκοκρατίας στα κρυφά σχολειά.

Το παρακάτω χαριτωμένο παράδειγμα εκφράζει ακριβώς τα προλεχθέντα:

Μια μέρα ο Αγαθόνικος, 13 ετών, οικότροφος, πηγαίνει στον π. Μελέτιο και του λέει μα παρακλητικό ύφος:

«Πάτερ, σας παρακαλώ, παράσχου μοι ένα BIC!».

Ο π. Μελέτιος δεν κατάλαβε και του είπε να επαναλάβη. «Πάτερ, παράσχου μοι ένα BIC!», επαναλαμβάνει.

Τότε ο π. Μελέτιος κατάλαβε ότι ο Αγαθόνικος ζητούσε ένα στυλό BIC! Διασκέδασε και θαύμασε τις λέξεις που χρησιμοποίησε και χαμογέλασε ελαφρά. Τότε με ανησυχία ο μικρός Αγαθόνικος ρωτάει:

«Δεν το είπα καλά;»

«Όχι, όχι, πολύ καλά το είπες, Αγαθόνικε, και έτσι να συνεχίσης να μιλάς!», του απάντησε ο π. Μελέτιος.

Τις Κυριακές γεμίζει η εκκλησία από τους πιστούς ιθαγενείς που ψάλλουν και αυτοί ομαδικά, κυρίως την ώρα του Κοινωνικού.

Με τον τρόπο που ψάλλουν, αποδεικνύουν ότι πράγματι «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουν ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού». Τι κι αν υπάρχη διαφορά εθνικότητος, χρώματος, κοινωνίας, είμαστε όλοι οι βαπτισθέντες ένα εν Χριστώ Ιησού.

Η κυρία Θεανώ Μουσδελεκίδου είναι πολύτιμος συνεργάτης του Ιεραποστολικού Κλιμακίου Κολουέζι επί μία 20ετια. Είναι οικονόμος της Ιεραποστολής εκεί καθώς και κατηχήτρια στις μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων. Συνάζει τις γυναίκες της Ορθοδόξου Εκκλησίας και κάνουν εξορμήσεις στις φυλακές, στα Νοσοκομεία και όπου αλλού χρειάζεται, διανέμοντας τρόφιμα, ρουχισμό και γενικά κάνοντας φιλανθρωπία. Δικαίως της έχει απονεμηθή ο τίτλος «Μητέρα Θεανώ» η «Μάμα Θεανώ», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

Μεγάλη ομαδική τράπεζα παρέθεσε η Ιεραποστολή σε 700 απόρους της πόλεως Κολουέζι, όπως συνηθίζει να κάνη στις μεγάλες εορτές.

Παρακολουθήσαμε την πρωτοχρονιάτικη εορταστική εκδήλωση που έγινε στην Ιεραποστολή στο Κολουέζι του Κογκό και γίναμε κι εμείς για λίγο μέτοχοι της χαράς και του ενθουσιασμού των νεαρών παιδιών, τροφίμων του Οικοτροφείου. Του νεανικού πνευματικού μελισσώνος της Επισκοπής Κολουέζι. Ας ευχηθούμε αυτόν τον ενθουσιασμό και τον πόθο για την Ορθοδοξία να τον κρατήσουν σε όλη τους τη ζωή, να μένη πάντα άσβεστος. Δεν γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον. Μπορεί μέσα από αυτούς η χάρις του Θεού να αναδείξη άξια μέλη της Εκκλησίας μας, που θα συνεχίσουν τον αγώνα στην Ιεραποστολή η όπου αλλού τους κατευθύνει.

Μη ξεχνάτε όμως κι εσείς όσους αγωνίζονται στην Ιεραποστολή και περιμένουν από σας δυό λόγια προσευχής. Προσεύχεσθε, αδελφοί μου, η χάρις του Κυρίου να ευοδώνη τις ταπεινές προσπάθειες του Κλιμακίου και η σπίθα της Ορθοδοξίας που άναψε στις καρδιές των ιθαγενών αδελφών μας να μη ελαττωθή, αλλά να γίνη φωτιά που να πυρπολή τις καρδιές τους, αλλά και τις καρδιές όλων μας.–

  • Προβολές: 2800