Γράφτηκε στις .

Κύριο θέμα: Επίσκεψη Αρχών και Χορωδίας στην Βασιλεύουσα - Ήχοι της Πόλεως

«Την Παρασκευή της Διακαινησίμου εορτάζουμε τα εγκαίνια του ναού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Θεομήτορος, της Ζωηφόρου Πηγής• ακόμη ενθυμούμαστε και τα υπερφυή θαύματα που έγιναν στον Ναό αυτό από την Μητέρα του Θεού».

Επίσκεψη Αρχών και Χορωδίας στην Βασιλεύουσα -Ήχοι της ΠόλεωςΗ γιορτή αναφέρεται στα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Παναγίας, γνωστού ως «Η Ζωοδόχος Πηγή στο Μπαλουκλί», έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, όπου υπάρχει πηγή αγιάσματος που επιτελούσε και επιτελεί πολλά θαύματα.

Είναι μεγάλη ευλογία να αξιωθή κάποιος να λειτουργηθή στο ιερό αυτό προσκύνημα της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής και μάλιστα την Παρασκευή της Διακαινησίμου, όπου, όταν η Πόλη εκατοικείτο από Ρωμηούς, έπρεπε να περιμένη κανείς ημέρες για να προσκυνήση την χάρη Της.

Αυτή την ευλογία, ανάμεσα σε πολλές άλλες, είχε και μια σημαντική αντιπροσωπεία Ναυπακτίων που επισκέφθηκε την Βασιλεύουσα, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Διακαινήσιμο Εβδομάδα. Πρόκειται για τα μέλη της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου, που είχαν «όνειρο ζωής» το ταξίδι αυτό, συνδυαζόμενο μάλιστα με μια συναυλία ενώπιον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

Το ταξίδι είχε προετοιμασθή ήδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν, κατά την διάρκεια της επισκέψεως του Πατριάρχου στην πόλη μας, η Χορωδία τραγούδησε για τον Παναγιώτατο και ο Πρόεδρος της Χορωδίας κ. Γιώργος Βαρελάς είχε εκφράσει την επιθυμία των χορωδών να επισκεφθούν την Πόλη και να τραγουδήσουν εκεί προς τιμήν του Πατριάρχου και προς τιμήν των Ρωμηών της Πόλεως. Και ο Παναγιώτατος είχε απαντήσει: «Βεβαίως! Με μίαν προϋπόθεσιν• να έλθη και ο Σεβασμιώτατος άγιος Ναυπάκτου μαζί σας».

Και η ευλογημένη αυτή στιγμή της επισκέψεως στην Βασιλεύουσα ήλθε μέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα της Διακαινησίμου Εβδομάδος.

Η Μικτή Χορωδία ταξίδευσε οδικώς και έμεινε στην Πόλη σχεδόν όλη την εβδομάδα. Ο Σεβασμιώτατος, αφού λειτούργησε την εορτή του Τροπαιοφόρου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ναυπάκτου, ταξίδευσε αμέσως αεροπορικώς μαζί με τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθύμιο Σώκο. Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθ. Παπαθανάσης με την σύζυγό του έφθασαν την επομένη, προερχόμενοι από την Ευρώπη.

Έτσι, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, κατόπιν επιθυμίας του Παναγιωτάτου, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στην τρισαρχιερατική θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας στο Μπαλουκλί. Συλλειτούργησαν οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Συνάδων κ. Διονύσιος. Συμετείχαν επίσης ο Μ. Σύγκελλος του Πατριαρχείου π. Νεκτάριος, ο Αρχιμ. π. Καλλίνικος Γεωργάτος και ένας ακόμη Ιερεύς από την Ελλάδα. Έψαλε ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, που είχε επισκεφθή την Πόλη ειδικά για τον σκοπό αυτό. Ο Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος από προσκυνητές από την Ελλάδα, την Ρουμανία και άλλες Ορθόδοξες Χώρες. Τιμητική θέση προσφέρθηκε στον κ. Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας. Ο Παναγιώτατος παρέστη στην θεία Λειτουργία συμπροσευχόμενος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στον Αναστάντα Χριστό, την Θεοτόκο Μαρία και την Νέα Σιών, την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εκφράζοντας και εκ μέρους των μελών της Χορωδίας και των αρχών του τόπου, του κ. Νομάρχη και του κ. Δημάρχου Ναυπάκτου, τα αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης. Ο Πατριάρχης καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο, τους Ναυπακτίους, τους Πατρινούς, αλλά και τους υπόλοιπους πολυπληθείς προσκυνητές δίνοντας την πατριαρχική του ευλογία. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος μοίρασε το αντίδωρο και ο Πατριάρχης μοίρασε πασχαλινά αυγά σε όλους τους προσκυνητές. (Όλοι οι λόγοι δημοσιεύονται στο παρόν τεύχος).

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε πολίτικο κέρασμα σε αίθουσα της Μονής και μέλη της Χορωδίας προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον Πατριάρχη. Έπειτα προσφέρθηκε εορταστικό γεύμα στην μικρή τράπεζα της Ιεράς Μονής, στην οποία παρακάθισαν, εκτός από τον Πατριάρχη, ο Σεβασμιώτατος, οι λειτουργήσαντες Αρχιερείς του Θρόνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασσίμων κ. Γεννάδιος στου οποίου την επιστασία υπάγεται η Ιερά Μονή και είχε την υπευθυνότητα για να είναι όλα –τα της θείας Λειτουργίας και τα της φιλοξενίας– έτοιμα και περιποιημένα ο Νομάρχης κ. Ευθ. Σώκος, ο Πρόεδρος της Χορωδίας, ο π. Καλλίνικος, παράγοντες της Μονής και των Ιδρυμάτων και ο κατά σάρκα αδελφός του Πατριάρχη με την σύζυγό του. Στην τράπεζα ο Πατριάρχης μόλις πρόλαβε να γευθή από το πιάτο του και έφυγε για το Πατριαρχείο, όπου έπρεπε να δεχθή επισκέπτες. Κατά την σύντομη διάρκεια του γεύματος ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον Πατριάρχη ένα πολύ ωραίο μεγάλο φωτογραφικό άλμπουμ, αναμνηστικό της επισκέψεώς του στην Ναύπακτο. (Ήταν προσφορά του φωτογραφείου Π. Τσούση και περιείχε φωτογραφίες Π. Τσούση, Χρ. Πετσίνη, Ευθ. Σοφούλη, Ζ. Δενδραμή).

Το απόγευμα της ιδίας λαμπρής ημέρας η Μικτή Χορωδία παραγματοποίησε το «όνειρό» της, να δώση συναυλία προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώπιον των Ρωμηών της Πόλεως. Αυτό έγινε στην Αίθουσα του Ζωγράφειου Λυκείου στα πλαίσια μάλιστα του εορτασμού των 115 ετών από την ίδρυσή του.

Όσοι παρευρεθήκαμε στο Ζωγράφειο εκείνο το απόγευμα μπορούμε να ομολογήσουμε ότι ήταν ίσως η καλύτερη εμφάνιση της Χορωδίας. Ο μαέστρος, Θεόδωρος Kabakchiev, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, το ίδιο και η πιανίστας κ. Ζιζή Κορκοντζέλου και οι χορωδοί, που ήταν συγκινημένοι και όσο περνούσε η ώρα μάλλον ξεκουράζονταν και ανέβαινε η απόδοσή τους, παρά το αντίθετο, και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των ακροατών. Χαιρετισμό εκ μέρους της Μικτής Χορωδίας απηύθυνε ο Πρόεδρός της. Την χορωδία χαιρέτησε ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, ενώ στο τέλος ευλόγησε την εκδήλωση ο Οικουμενικός Πατριάρχης που την παρακολούθησε από την αρχή μέχρι το τέλος. (Οι λόγοι αυτοί επίσης δημοσιεύονται στο παρόν τεύχος).

Στην εκδήλωση συμμετείχε εκτάκτως και το Βυζαντινό Τμήμα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών με ολιγόλεπτη, αλλά πολύ καλή παρουσία και απόδοση εκκλησιαστικών μελών.

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή του Λυκείου στο κτίριο και στην έκθεση που είχε ετοιμασθή και τους προσφέρθηκε κέρασμα.

Όμως οι ευλογίες δεν τελείωσαν εδώ. Το βράδυ ο Παναγιώτατος προσέφερε δείπνο, προς τιμήν του Σεβ. Μητροπολίτου μας, στην προσωπική του κατοικία στον Βόσπορο. Στο δείπνο παρακάθισαν οι εκ της Ναυπάκτου, δηλαδή ο κ. Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και η σύζυγός του, ο Πρόεδρος της Χορωδίας και ο π. Καλλίνικος Γεωργάτος. Επίσης παρακάθισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος μετά της συζύγου του, ο Χοράρχης και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών κ. Ιω. Κόττορος και οι συνοδοί του Πατριάρχου. Πριν το δείπνο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε και τα υπόλοιπα δώρα στον Παναγιώτατο, μεταξύ των οποίων έναν ψηφιακό δίσκο (DVD) από την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ναύπακτο (το DVD ήταν εργασία και προσφορά του κ. Δημ. Ιωάννου). Δώρα, κυρίως βιβλία από την Αιτωλοακαρνανία, προσέφερε επίσης και ο κ. Νομάρχης.

Εκεί, στην πατριαρχική οικία, οι συνδαιτημόνες μπόρεσαν να χαρούν από κοντά την απλότητα του Πατριάρχη μέσα στην μεγαλωσύνη του, την αμεσότητα μέσα στην αρχοντιά του, το σύννουν μέσα στην ατμόσφαιρα της φιλοξενίας• να θαυμάσουν τα ποικίλα χαρίσματά του μέσα από μια οικεία συμπεριφορά που σκλαβώνει τον φιλοξενούμενο.

Ήταν πράγματι ένα «όνειρο ζωής», που μας γέμισε ευλογίες. Για λίγες ημέρες τα μέλη της Μικτής Χορωδίας, οι εκκλησιαστικές και πολιτικές Αρχές του τόπου (Μητροπολίτης, Νομάρχης, Δήμαρχος) έκαναν αισθητή την παρουσία της Ναυπάκτου στην Πόλη.

Α.Κ.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ