Γράφτηκε στις .

Λόγος κατά την περιφορά του Επιταφίου, Μεγάλη Παρασκευή 2009

Μεγάλη Παρασκευή

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Εκφωνήθηκε στην πλατεία Λιμένος στην Ναύπακτο κατά την περιφορά του Επιταφίου, Μεγάλη Παρασκευή 2009

Πολλές φορές αναρωτήθηκα: Αν ερχόταν σήμερα ο Χριστός, θα τον αναγνωρίζαμε η θα ήμασταν από εκείνους που θα στρέφονταν εναντίον Του;

Αυτό μου θυμίζει το ερώτημα του Χριστού: «ο υιός του ανθρώπου ελθών άρα ευρήσει την πίστιν επί της γης;» (Λουκ. ιη , 8). Ίσως θα εύρισκε Εκκλησίες, Ναούς, Θεολογικές Σχολές, εκδηλώσεις, λατρείες, ήθη και έθιμα, αλλ' όμως το ερώτημα είναι: Θα εύρισκε και Χριστιανούς με πίστη;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε και ο Ντοστογιέφσκι στο έργο του «Αδελφοί Καραμάζοφ», όπου παρουσιάζει τον Χριστό να εμφανίζεται στην Βαστίλλη του 16ου αιώνος και ο Μέγας Ιεροεξεταστής να τον κλείνη στην φυλακή. Ο Ιεροεξεταστής στον τραγικό μονόλογό του απέναντι στον Χριστό έθεσε δύο ερωτήματα:

Το πρώτο ερώτημα ήταν: «Ευτυχία η ελευθερία;». Καί απαντώντας ο ίδιος κατηγόρησε τον Χριστό ότι απέτυχε, γιατί μίλησε στους ανθρώπους για ελευθερία, ενώ ο ίδιος και η Εκκλησία του, η Δυτική, επέτυχαν, γιατί προσέφεραν στους ανθρώπους αυτό που θέλουν, δηλαδή ευτυχία –άρτο, θεάματα, εκδηλώσεις– και όχι ελευθερία.

Το δεύτερο ερώτημα ήταν: «Γιατί ήλθες να μας ενοχλήσης;». Ο Χριστός είναι ενοχλητικός για τους ανθρώπους που θέλουν να ζουν μια επίπεδη ζωή, μέσα στον κόσμο των αισθήσεων και δεν θέλουν να ανέλθουν σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα.

Το ερώτημα για μας είναι: «Αισθανόμαστε τον Χριστό ως ενοχλητικό για τον τρόπο ζωής μας, η ως ελευθερωτή, ως ζωή μας;».

Αυτές τις ημέρες όλοι μας θα πρέπει να δώσουμε μια σωστή απάντηση μέσα στην προοπτική του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού.

Χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση!