Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις Μαΐου 2009

Οι εσπερινές ομιλίες της Δευτέρας

Την Δευτέρα 18 Μαΐου περατώθηκε η φετινή σειρά των εσπερινών ομιλιών-μαθημάτων του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου προς τους Χριστιανούς της Ναυπάκτου, που είχαν αρχίσει τον Οκτώβριο και γίνονταν κάθε Δευτέρα απόγευμα στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα φετινά μαθήματα ήταν αφιερωμένα στον Απόστολο Παύλο, την προσωπικότητα του οποίου γνώρισαν οι ακροατές μέσα από την πρωτότυπη παρουσίαση των επιστολών του. Ο Σεβασμιώτατος παρουσίαζε και ανέλυε τις επιστολές του Αποστόλου πρώτα επί τη βάσει των ιδιαιτέρων σχέσεων του Αποστόλου προς την συγκεκριμένη εκκλησιαστική κοινότητα στην οποία απευθυνόταν η κάθε επιστολή, όπως αυτές οι σχέσεις διαμορφώνονταν από τα πρόσωπα της κοινότητος, τις περιστάσεις και άλλους παράγοντες. Έπειτα εξέταζε την συγκεκριμένη αιτία συγγραφής της κάθε επιστολής. Τέλος παρουσίαζε το περιεχόμενό τους, τα κεντρικά τους σημεία, με μια σφαιρική και όχι αποσπασματική ανάγνωση, με την βοήθεια της ορθόδοξης πατερικής θεολογίας.

Οι οκτώ επιστολές που αναλύθηκαν φέτος –άλλες σε ένα και άλλες σε δύο η τρία μαθήματα– ήταν: Προς Ρωμαίους, Α καί Β πρός Θεσσαλονικείς, προς Φιλήμονα, προς Φιλιππησίους, προς Εφεσίους, προς Κολοσσαείς και προς Γαλάτας. Το επόμενο έτος θα συνεχισθή η ανάλυση των υπολοίπων επιστολών του Αποστόλου.

Επίσης, έχουν την ευλογία, όσοι παρακολούθησαν τον φετινό κύκλο μαθημάτων, να επισφραγίσουν τα μαθήματα αυτά με την εβδομαδιαία προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους, όπου γεννήθηκε, κήρυξε, έπαθε, σταυρώθηκε, ετάφη, αναστήθηκε, ανελήφθη και απέστειλε το Πανάγιόν Του Πνεύμα στους Αποστόλους Του ο Χριστός, του Οποίου μέγας Απόστολος υπήρξε ο Παύλος.

Α.Κ.

 Ιερατική Σύναξη Μαΐου

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Μαΐου ε.ε. η Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεώς μας για τον μήνα Μάϊο. Το κύριο θέμα της Σύναξης ήταν η διαφύλαξη του χαρίσματος της Ιερωσύνης. Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε προς τον σκοπό αυτό τους λόγους του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του και επίσκοπο Εφέσου Τιμόθεο «μη αμέλει του εν σοι χαρίσματος, ο εδόθη σοι δια προφητείας μετά επιθέσεως των χειρών του πρεσβυτερίου» (Α Τιμ. δ , 14) και «αναμιμνήσκω σε αναζωπυρείν το χάρισμα του Θεού, ο εστιν εν σοι δια της επιθέσεως των χειρών μου» (Β Τιμ. α , 6), και έπειτα διάβασε στους Ιερείς και ανέλυσε τις ευχές που ανέπεμψε ο χειροτονήσας Αρχιερέας την στιγμή της χειροτονίας τους, αφού, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, η Εκκλησία έχει βάλει στις ευχές όλη την θεολογία της περί του κάθε μυστηρίου. Προέτρεψε δε τους Ιερείς να διαβάζουν κατά καιρούς τις ευχές αυτές και να θυμούνται «την πρώτη αγάπη» ώστε να αναζωπυρώνουν το μεγάλο χάρισμα της Ιερωσύνης και να υπερνικούν την λήθη, την συνήθεια και την ακηδία. Μνημόνευσε κατά την ρύμη του λόγου τον αείμνηστο π. Αρσένιο Κομπούγια, ως παράδειγμα καλού Ιερέως, και τον λόγο του αειμνήστου Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου για την φιλοσοφία και «θεολογία» περί της αμαρτίας, ότι δηλαδή όχι μόνον δεν μετανοούμε για τις αμαρτίες, αλλά εμμένουμε σε αυτές και τις δικαιολογούμε φιλοσοφικά και θεολογικά. Στηλίτευσε δε το θράσος και την αμετανοησία μερικών Κληρικών.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την Σύναξη με τις ευχαριστίες του προς τους Ιερείς για την προσφορά τους και την προτροπή να συνεχίσουν «αναζωπυρώνοντας» τον ζήλο τους.

Οι μηνιαίες δίωρες αυτές Συνάξεις, που γίνονται στην προοπτική της επιμόρφωσης των Ιερέων και της στήριξής τους στο έργο της ποιμαντικής ιερατικής διακονίας, διακόπτονται για το καλοκαίρι, κατά το οποίο εντείνονται και πληθαίνουν οι ιερατικές υποχρεώσεις, για να αρχίσουν πάλι τον Σεπτέμβριο με το ετήσιο Ιερατικό Συνέδριο.

Α.Κ.

Για τους διαγωνιζομένους

Για τους διαγωνιζομένουςΤην Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής, 13 Μαΐου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου τελέσθηκε θεία Λειτουργία για τους διαγωνιζομένους μαθητές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους μαθητές για να τους ενισχύση.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η τοπική Εκκλησία τελεί την συγκεκριμένη θεία Λειτουργία αφ' ενός μεν για να ευχαριστήση για τις δωρεές του Θεού που μέχρι τώρα δόθηκαν πλούσια στους μαθητές, ώστε να φθάσουν υγιείς μέχρι την ηλικία αυτή και να ετοιμάζονται για τις εξετάσεις, και αφ' ετέρου για να δεηθή για την καλή επιτυχία. Για τις εξετάσεις τους έδωσε δύο συμβουλές, η πρώτη να αποβάλουν το άγχος και η δεύτερη να φροντίσουν για τον επαρκή ύπνο, τουλάχιστον τις ημέρες προ των εξετάσεων, εξηγώντας την σημασία του ύπνου για τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματος. Γενικά, συμβούλευσε τους μαθητές σε όλη τους την ζωή η λογική να κατευθύνη και να ελέγχη τον θυμό και την επιθυμία, ώστε πάντα να είναι νηφάλιοι, ψύχραιμοι και ισορροπημένοι.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μοίρασε ένα στυλό και μια εικόνα για ευλογία στα παιδιά και ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ναού τους προσέφερε κέρασμα.


Η λήξη τών Αγιογραφικών Συνάξεων

Την Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009, στις 6.30μ.μ., έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως η λήξη των Αγιογραφικών Συνάξεων της Μητρόπολεώς μας, στις οποίες, κατά την περίοδο που πέρασε, μελετήθηκαν αποσπάσματα από τα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης που διαβάζονται στους πανηγυρικούς Εσπερινούς, αλλά και στις ακολουθίες του Τριωδίου.

Κατά την λήξη, το καταληκτήριο θέμα ανέπτυξε ο υπεύθυνος των Συνάξεων π. Θωμάς Βαμβίνης, ο οποίος καταρχήν μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, ο οποίος ως αναπληρωματικό μέλος του Συνοδικού Δικαστηρίου ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται στην Αθήνα, και κατόπιν ανέλυσε ερμηνευτικά ορισμένους στίχους από το τρίτο ανάγνωσμα του Εσπερινού της Μεσοπεντηκοστής, που είναι ειλημμένο από τις Παροιμίες του Σολομώντος•

«Η σοφία ωκοδόμησε εαυτή οίκον... απέστειλε τους εαυτής δούλους συγκαλούσα μετά υψηλού κηρύγματος επί κρατήρα λέγουσα• ος εστιν άφρων, εκκλινάτω προς με...».

Αν και η προσέγγιση των συγχρόνων Χριστιανών σε κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης παρουσιάζη καποιες αυξημένες δυσκολίες, ήταν γενική η ομολογία ότι τα φετινά θέματα έδωσαν την δυνατότητα στα μέλη των συνάξεων να καταλαβαίνουν κάπως καλύτερα τα αναγνώσματα που ακούνε στους πανηγυρικούς Εσπερινούς.

Την τελετή λήξη έκλεισε με ευχές και συμβουλές ο Αρχιμ. π. Αντώνιος Βαζούρας, ο οποίος, ως ο αρχαιότερος «κυκλάρχης», αφού έλαβε το δικό του ενθύμιο από τον υπέυθυνο των Συνάξεων, κατόπιν έδωσε αυτός τα ενθύμια στα πρόσωπα που διευθύνουν τις Συνάξεις και σε όλα τα παρόντα μέλη τους.

Εκδήλωση τιμής καί μνήμης στό 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης οργάνωσε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου κατά την οποία βραβεύθηκαν όλοι οι διατελέσαντες διευθυντές του Σχολείου, από την ίδρυσή του μέχρι και τον τελευταίο συνταξιοδοτηθέντα.

Η εκδήλωση ήταν απλή, αλλά γεμάτη ανθρωπιά, συγκίνηση και ιστορία. Περιελάμβανε τρεις εισήγησεις. Στην πρώτη ο φιλόλογος Κ. Στυλιαράς ανέπτυξε το θέμα: «Μαθητής και δάσκαλος στη σύγχρονη κοινωνία». Στην δεύτερη ο διευθυντης του Σχολείου κ. Θ. Παναγιωτόπουλους, με στοιχεία και σχετικές διαφάνειες, μίλησε για τους «διατελέσαντες διευθυντές και το έργο τους». Η τρίτη εισήγηση ήταν μια αντιφώνηση σε όσα τιμητικά ειπώθηκαν για τους διατελέσαντες διευθυντές από τον τέως διευθυντή του Σχολείου Γ. Κατσάνο.

Την εκδήλωση κλήθηκαν και χαιρέτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος και ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος ο διευθυντής του Σχολείου ζήτησε από τον Σεβασμιώτατο να επιδώση στους διατελέσαντες διευθυντές η στους οικείους τους κάποιο αναμνηστικό δώρο και κατόπιν μαζί με τον εκπρόσωπο του Νομάρχη να αποκαλύψουν αναμνηστικη πλάκα, στην είσοδο του Σχολείου, με τα ονόματα όλων των διευθυντών του.

 

***

 

 Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν τελευταία με μουσουλμάνους οικονομικούς μετανάστες, έκανε δήλωση σχετικά με το δικαίωμα της Θρησκευτικής Ελευθερίας, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει:

«...Το ευρύτερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι δικαίωμα θεμελιώδες σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία, όπως η ελληνική, και πρέπει να χαιρη πάντα αναγνώρισης και απόλυτου σεβασμού, όπως άλλωστε και το Σύνταγμά μας σαφώς επιτάσσει. Όμως κάθε εκδήλωση βίας στο όνομα της οποιασδήποτε θρησκείας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι απόλυτα καταδικαστέα, γιατί πρωτίστως προσβάλλει βαθύτατα τον ίδιο τον πυρήνα της θρησκείας...»

 

***

 

Την Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009, η Α. Εξοχότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουκρανίας κ. Βίκτωρ Γιούστσενκο φθάνοντας στην Πόλη μετέβη από το αεροδρόμιο στην Πατριαρχική κατοικία που βρίσκεται στα Θεραπειά, συνοδευόμενος από συνεργάτες του και επισκέφθηκε την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Μεταξύ των δύο ανδρών, που συνδέονται με φιλία, διεξήχθη μακρα και εγκάρδια συνομιλία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Στην συνεργασία αυτή έλαβαν μέρος εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ελπιδοφόρος, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι κατά το παρελθόν εκπροσώπησαν τον Θρόνο σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ουκρανία.

 

***

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 23 Μαΐου 2009, ο Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τους νέους της Ομογενείας, μέσης και πανεπιστημιακής εκπαιδεύσεως, καθώς και στους εργαζομένους νέους, στο εστιατόριο «Liman», που βρίσκεται στο Karakioy, οι οποίοι την πρωΐ της ίδιας ημέρας περιηγήθηκαν σε διαφόρους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους.

 

***

 

Την Παρασκευή, 8 Μαΐου 2009, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, μαζί με την συνοδεία Του, μετέβη, μετά από επίσημη πρόσκληση, στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Πόλεως και μίλησε στην 12η Ευρωασιατική Οικονομική Διάσκεψη, που οργάνωσε το Ίδρυμα Marmara, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Θέμα της ομιλίας του Πατριάρχη ήταν: «Ενέργεια Οικονομία Οικολογία». Παρών στην Διάσκεψη ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, καθώς και άλλες προσωπικοτήτες από την Τουρκία και το εξωτερικό.

 

***

 

Το Σάββατο, 23 Μαΐου 2009, τελέστηκε από την Α. Θ. Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο τον Γ ο αγιασμός για τα θυρανοίξια του αρχαιολογικού χώρου του «δοχείου» του Ναού της Αναστάσεως. Ο χώρος αυτός βρίσκεται δυτικα του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και είναι ένα από τα αρχαιότερα τμήματα του Ναού της Αναστάσεως και υπό την πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία των Ορθοδόξων. Σε αυτό βρίσκονται ελαιοτριβείο, πέτρινοι αγωγοί διοχετεύσεως του λαδιού και «δοχείο», δεξαμενή διαφυλάξεως του λαδιού, το οποίο χρησιμοποιείτο για το άναμμα των πολυάριθμων κανδηλιών του Ναού της Αναστάσεως ήδη από τα πρώτα έτη της ιδρύσεώς του από την Αγία Ελένη. Οι εργασίες συντηρήσεως και αναδείξεως του χώρου έγιναν με ικανη χορηγία του κ. Πέτρου Κυριακίδη και με την επιστασία του αρχιτέκτονος και Διευθυντού του Τεχνικού Γραφείου του Ναού της Αναστάσεως κ. Θεοδοσίου Μητροπούλου μαζί με συνεργείο ειδικών εργατών. Οι εργασίες διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο, και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ