Γράφτηκε στις .

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος στην Γεωργία

Το διάστημα από 13 έως 16 Ιουλίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, ύστερα από πρόσκληση του Εκδοτικού Οίκου Akhali Ivironi, που λειτουργεί με την ευλογία του Πατριάρχου της Γεωργίας, προκειμένου να παρουσιάση το βιβλίο του Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία, το οποίο μεταφράσθηκε στα γεωργιανά, με πρωτοβουλία των μεταφραστών, και ήδη εξαντλήθηκε σε λιγότερο από ένα έτος και πρόκειται να κυκλοφορήση σε δεύτερη έκδοση.

Στην ΓεωργίαΕπρόκειτο για μια γνωριμία των Γεωργιανών αναγνωστών με τον συγγραφέα, αφού το συγκεκριμένο βιβλίο είχε διαβασθή και οι αναγνώστες θέλησαν να γνωρίσουν τον συγγραφέα και να συζητήσουν μαζί του πρόσωπο προς πρόσωπο τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο.

Η εκδήλωση έγινε σε αίθουσα του μεγαλοπρεπέστατου καθεδρικού Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος Τιφλίδας, που ανεγέρθηκε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας με τον οβολό όλων των Γεωργιανών και αποτελεί καύχημα της Εκκλησίας και στολίδι της πόλεως. Την παρακολούθησαν επίσκοποι, κληρικοί, θεολόγοι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές, ιατροί κλπ. οι οποίοι υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις, αλλά συγχρόνως και ευχαρίστησαν τον συγγραφέα για το σημαντικό εφόδιο που τους χάρισε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδηλώσεως, ήταν προγραμματισμένη μια συνάντηση μιάμισης – δύο ωρών την μία ημέρα. Λόγω όμως της συμμετοχής των ακροατών και του μεγάλου ενδιαφέροντος, η εκδήλωση έφθασε τις τέσσερεις ώρες και συνεχίσθηκε για άλλες τρεις ώρες την επόμενη ημέρα. Ετέθηκαν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και η σχέση μεταξύ θεολογίας και ψυχολογίας-ψυχιατρικής-ψυχοθεραπείας.

Πρέπει να αναφερθή ότι ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος επιτελεί ένα σημαντικότατο έργο για την καλλιέργεια του λαού, δεδομένου ότι μετά από χρόνια αθεϊστικού καθεστώτος ελάχιστη έως μηδαμινή ήταν η κυκλοφορία ορθοδόξων βιβλίων, γι' αυτό και έχει αναλάβει την εργώδη προσπάθεια πνευματικής τροφοδότησης του λαού, μεταφράζοντας έργα Πατέρων, νηπτικά, φιλοκαλικά κ.α.. Από την σύγχρονη θεολογική παραγωγή, έχει επιλέξει τα βιβλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και έχει σκοπό να τα μεταφράση όλα. Ο προϊστάμενος του εκδοτικού οίκου είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μάξιμος Chanturia και η μεταφράστρια η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Αικατερίνη Ντουγασβίλη.

Στα πλαίσια της επισκέψεώς του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία στο Πατριαρχικό Μέγαρο το πρώτο βράδυ της παραμονής του στην Τιφλίδα, και ενώ ο Πατριάρχης ετοιμαζόταν να ταξιδεύση την άλλη ημέρα στην Γερμανία. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον σεβασμό του προς την μεγάλη αυτή προσωπικότητα που αποτελεί σύμβολο εκκλησιαστικής και εθνικής ενότητος για τους Γεωργιανούς και έχει απόλυτο κύρος στην Γεωργία, ενώ ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευχαριστία του για την μετάφραση των έργων του Σεβασμιωτάτου που αποτελούν τροφή για το πλήρωμα της Εκκλησίας της Γεωργίας. Οι δύο εκκλησιαστικοί άνδρες αντήλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα ιερά σεβάσματα της Γεωργίας, ορισμένα από τα ιστορικά Μοναστήρια και Ναούς της χώρας, όπου άκουσε για την ιστορία της Εκκλησίας και του Έθνους τους και συναντήθηκε και συζήτησε με πολλούς Κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Πρόκειται για έναν ευσεβή λαό, που διατήρησε την Ορθοδοξία του, συντάχθηκε με τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, αγωνίσθηκε για την πίστη του μέσα σε ένα περιβάλλον εχθρικό, ισλαμικό, μονοφυσιτικό και αθεϊστικό και αποτέλεσε προπύργιο της Ορθοδοξίας.

Η Γεωργία ανήκε στην Σοβιετική Ένωση, έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία το 1991 και προσπαθή να αποκτήση ελευθερία εδαφική εν μέσω πολλών διεκδικητών. Πριν από ένα έτος είχε έλθει σε πόλεμο με την Ρωσία στην Νότια Οσετία. Είναι μια πανέμορφη χώρα, η αρχαία Κολχίδα και Ιβηρία, με μεγάλη ιστορία.

Λεπτομερή αναφορά καθώς και την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο τεύχος της Ε.Π.

Α.Κ.