Γράφτηκε στις .

Ἐκδρομὴ Κατηχητικῶν στὴν Αἴγινα

Την Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009, πραγματοποιήθηκε η εκδρομή νέων των Κατηχητικών (Λυκείου-Γυμνασίου) της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου στην Αίγινα. Η αναχώρηση έγινε αρκετά πρωΐ για να προλάβουμε να δούμε όλοι όσο πιο πολλά μπορούσαμε στην Αίγινα. Το ταξίδι μας από Ναύπακτο–Πειραιά και από κει στην Αίγινα ήταν θαυμάσιο, με την θαλασσινή αύρα να μετριάζη την ζέστη και να μας δημιουργεί ευφορία.

Ἐκδρομὴ Κατηχητικῶν στὴν ΑἴγιναΦθάνοντας στο νησί και στον Ναό που λειτουργούσε ο Άγιος Νεκτάριος μια μοναχή μας μίλησε για 30 περίπου λεπτά για τα παιδικά χρόνια του Αγίου, τις δυσκολίες που πέρασε μέχρι να αφήση την τελευταία του πνοή την 8η Νοεμβρίου, ημέρα των Ταξιαρχών, για το πρώτο θαύμα που έγινε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου παράλυτος περπάτησε. Επίσης, μίλησε και για θαύματα που συμβαίνουν στις μέρες μας, με τις πρεσβείες του Αγίου Νεκταρίου. Ακόμα αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρίσματα του Αγίου, όπως ήταν η αγάπη, η ταπείνωση, η υπομονή, η διάθεση της ψυχής του να βοηθάη όλους γενικά τους ανθρώπους. Είδαμε μέσα στο Ναό τον πολυέλαιο, που τον χάρισε ένας ψαράς. Προσκυνήσαμε την κάρα του Αγίου, το κενοτάφιο, και αφού λάβαμε την ευχή και την Γερόντισσας Θεοδοσίας, κατηφορίσαμε για τον μεγαλοπρεπή και περικαλλή Ναό -πραγματικό κόσμημα- που έχουν κτίσει προς τιμήν του Αγίου. Εκεί προσκυνήσαμε την δεξιά χείρα του Αγίου.

Εν συνεχεία άναχωρήσαμε για την Παλαιοχώρα, που βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι. Κάποια παιδιά τολμηρά μαζί με τον πατέρα Καλλίνικο πήγαν περπατώντας, απολαμβάνοντας την διαδρομή και τα υπόλοιπα με το λεωφορείο. Η παλιά αυτή πόλη έκανε πολύ εντύπωση σε όλους μας, διότι μοιάζει με τον Μυστρά, με πολλές εκκλησίες και ερειπωμένα σπίτια. Σώζονται περίπου 30 εκκλησίες με αξιόλογες αγιογραφίες. Αν και η ώρα είχε περάσει κανείς δεν διαμαρτυρόταν για το γεύμα, αλλά όλοι μαζί περπατούσαμε στο μονοπάτι για να δούμε τα εκκλησάκια. Στο τέλος της διαδρομής κάτω από τον ίσκιο των δέντρων καθήσαμε όλοι μαζί και ψάλαμε την Παράκληση της Παναγίας, τον ύμνο "Αγνή Παρθένε" που είχε γράψει ο Άγιος Νεκτάριος και τραγουδήσαμε, δημιουργώντας μια ευχάριστη παρέα. Το μεσημέρι περνώντας πια η ώρα έπρεπε να φάμε κάπου και έτσι η παρέα χωρίστηκε σε πιο μικρές.

Λίγο πριν την αναχώρηση κάποια κορίτσια μαζί με τις κατηχήτριές τους, ήθελαν να κάνουν μια βόλτα στην παραλία, όχι με τα πόδια αλλά με άμαξες. Περνούσαν τόσο καλά που ξεχάστηκαν και παραλίγο να χάσουν το πλοίο για την επιστροφή!!

Στο κατάστρωμα του πλοίου συγκεντρωθήκαμε όλοι και αναπολούσαμε τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε στο νησί. Η διάχυτη «παρουσία» του Αγίου σε όλο το νησί της Αίγινας ήταν τόσο έντονη και όλοι μας νιώθαμε πως ο Άγιος μας ακολουθεί. Και όντως μας ακολουθούσε με την «ευχή» του. Συνεχίζοντας το ταξίδι οι γλάροι πετούσαν ακριβώς πάνω από τα παιδιά που τους έδιναν μπισκότα για να τους φέρουν πλάι τους, απαθανατίζοντας αυτές τις στιγμές με την φωτογραφική μηχανή.

Κοινή επιθυμία, η συνάντηση και σε άλλη προσκυνηματική εκδρομή σε κάποιο άλλο μέρος της πατρίδος μας.

Ε.Κ.

κατηχητικά