Γράφτηκε στις .

Πανηγύρεις Καλοκαιριού

Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου

Πανηγύρεις Καλοκαιριού - Αγίας ΠαρασκευήςΜε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πανηγύρισε την εορτή της Αγίας Παρασκευής ο ομώνυμος Ιερός Ναός της πόλεως Ναυπάκτου. Όπως κάθε χρόνο πλήθος πιστών προσήλθαν να προσευχηθούν στην χάρη της, παρ' όλο τον καύσωνα και παρά το ότι σε κάθε γωνιά σχεδόν της Ναυπακτίας κάποιος Ναός, κάποιο εξωκκλήσι εόρταζε, αφού φθάνουν τους τριάντα οι Ναοί της Αγίας στην Επαρχία μας.

Το Σάββατο 25 Ιουλίου το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίον χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, Ναυπάκτιος την καταγωγή, και συγχοροστάτησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας. Ακολούθησε λιτανεία, με πάνδημη συμμετοχή. Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο από τους δύο Μητροπολίτες, κατά το οποίο ομίλησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας.

Το μεσημέρι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού παρέθεσε επίσημο γεύμα στις Αρχές της πόλεως και τους Συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια του γεύματος τιμήθηκε από την Ενορία η αρχιτέκτων κ. Παρασκευή Λαγαρού-Θεοφάνη για τις πολύτιμες και ανιδιοτελείς υπηρεσίες της. Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας ανέγνωσε το Πρακτικό του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, το οποίο απεφάσισε «όπως ευχαριστήση και δημοσίως, απονείμη τον δίκαιο έπαινο και βραβεύση την κ. Παρασκευή Λαγαρού - Θεοφάνη, για την ανιδιοτελή προσφορά της στα έργα της Ενορία μας, όπως είναι η ανακαίνιση της Αιθούσης του Ιερού Ναού και του Ιερού Παρεκκλησίου του Προφήτου Ηλία». Ο Σεβασμιώτατος ενεχείρισε εκ μέρους της Ενορίας στην κ. Λαγαρού μια θαυμάσια αγιογραφημένη πέτρα καθώς και ένα συμβολικό δώρο από τον ίδιο για την ονομαστική της εορτή.

Προφήτη Ηλία στο Κάστρο

Πανηγύρισε στις 20 Ιουλίου το Εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Κάστρο της Ναυπάκτου. Μέσα στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, το εκκλησάκι έλαμπε ανακαινισμένο. Μόλις πέρυσι το χαρήκαμε πρώτη φορά μετά την ανακαίνιση, και το είχε χαρεί και η αείμνηστη Προϊσταμένη της 22ας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ναυπάκτου Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου, την οποία μνημόνευσε ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον μακαρίτη Σπύρο Βίτσα, τον νεωκόρο της Ενορίας. Βεβαίως οι εργασίες δεν έγιναν χωρίς οικονομικές θυσίες, γι' αυτό και η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Αγίας Παρασκευής διενήργησε έρανο την ημέρα της πανηγύρεως για να ξεχρεώση το χρέος της.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε και στον Εσπερινό και στην θεία Λειτουργία για τον πυρφόρο Προφήτη, αναφέρθηκε, με την ευκαιρία της επετείου της χειροτονίας του, στις εμπειρίες της μέχρι τώρα ποιμαντορίας του στην ευλογημένη αυτή Επαρχία και απηύθυνε τις πατρικές του ευχές και ο λαός ανταπέδωσε με τον πολυχρονισμό που έψαλαν οι ψάλτες και με τις δικές του ευχές.

Στον Εσπερινό πρόσφεραν την αρτοκλασία Ενορίτες και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής και ο Σύλλογος Ναυπακτίων Αθηνών «Ο Έπαχτος», ο οποίος και προσέφερε δείπνο προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου σε κέντρο της πόλεως.

Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, στα Αμπέλια

Την ημέρα των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πανηγύρισε το Εξωκκλήσιο των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που έχει ανεγείρει ο π. Φώτιος Σαράκης στα Αμπέλια του Δήμου Παρακαμπυλίων. Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από όλους σχεδόν τους Ιερείς της περιοχής, ενώ έψαλε ο π. Λουκάς Σκιαδιάς με άλλους ιεροψάλτες. Λαμπρή ήταν η θεία Λειτουργία καθώς και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου για τους δύο μεγάλους Αποστόλους. Η φετινή πανήγυρη του Εξωκκλησίου ήταν μια ευκαιρία για να εορτάση ο π. Φώτιος την πεντηκονταετία της Ιερωσύνης του. Ήταν συγκινητικός και αξιοσημείωτος ο λόγος τον οποίο εκφώνησαν τα παιδιά του π. Φωτίου για τον πατέρα τους, κατά την διάρκεια του γεύματος που προσέφερε ο π. Φώτιος σε όλους τους εκκλησιασθέντας σε εστιατόριο της περιοχής. Ήταν δείγμα ότι η Ιερωσύνη δεν εμπόδισε την πατρική στοργή, αλλά αντίθετα την ενδυνάμωσε. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Φώτιο και την οικογένειά του, αναφερόμενος και περιστατικά της ζωής του λευΐτου που είχε ακούσει από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο.

Στο σπήλαιο του αγίου Νικολάου, στην Βαράσοβα

Πανηγύρεις Καλοκαιριού - Στο σπήλαιο του αγίου Νικολάου, στην Βαράσοβα Το Σάββατο 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε φέτος η προσκυνηματική εκδρομή και η αρχιερατική θεία Λειτουργία στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στην Βαράσοβα. Την εκδρομή διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Κάτω Βασιλικής σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Αθανάσιο Παλιούρα, ο οποίος ανέδειξε με τις ανασκαφές του τον ιερό αυτό χώρο. Πολύς ήταν ο κόσμος που πραγματοποίησε το προσκύνημα, πολλοί οι Ιερείς που συνόδευσαν τον Σεβασμιώτατο –ακόμη και ο γέροντας π. Νικόλαος Ράπτης με το μπαστουνάκι του– η θεία Λειτουργία κατανυκτική, το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου συντονισμένο στον χώρο και την περίσταση και η αρτοκλασία που προσέφεραν οι επιστήμονες και εργάτες της ανασκαφής έκλεισε την λατρευτική πανδαισία. Ακολούθηκε η ξενάγηση στον χώρο από τον κ. Καθηγητή που ζωντάνεψε την ζωή των μοναχών της Εγκλείστρας του Αγίου Νικολάου.