Skip to main content

Στην Παναγία την Αμπελακιώτισσα

Στην Παναγία την Αμπελακιώτισσα, π. ΡαφαήλΜε λαμπρότητα πανηγύρισε και εφέτος η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης στην ορεινή Ναυπακτία. Στο Μοναστήρι καθ' όλη την διάρκεια του Δεκαπενταυγούστου τελούνταν οι καθορισμένες θείες Λειτουργίες, οι Παρακλήσεις και το μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως. Την παραμονή της εορτής, και ενώ επικρατούσε δυνατή καταιγίδα, τελέσθηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο. Συμμετείχαν οι Ιερείς π. Πολύκαρπος Παστρωμάς, π. Καλλίνικος Γεωργάτος, π. Θωμάς Βαμβίνης και π. Ιωάννης Πολύζος. Έψαλε ο Αγρινιώτης ιεροψάλτης κ. Λεωνίδας Γαρουφαλλής. Στο τέλος του Εσπερινού τελέσθηκε αρτοκλασία στο προαύλιο της Μονής και ο Σεβασμιώτατος εκφώνησε κατάλληλο κήρυγμα περί τιμής στο πρόσωπο της Παναγίας και περί εκκλησιαστικών παραδόσεων, κάτω από έναν μαυρισμένο ουρανό που συνεχώς βροντούσε απειλητικά, αλλ' όμως δεν έβρεχε.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε η αρχιερατική θεία Λειτουργία και καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας της Κοιμήσεως, με δέηση στην δρυ της ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας, αρτοκλασία που προσέφεραν τα μέλη του Συλλόγου Φίλοι της Μονής και θείο κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο, που μίλησε για το πρόσωπο της Παναγίας, που μας σώζει από τον θάνατο, την αμαρτία και τον διάβολο, αλλά και από κάθε είδους αυτόκλητους «σωτήρες», που έχουν στόχο να μας εκμεταλλευθούν.

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις συμμετείχαν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, αλλά και επισκέπτες από άλλες Επαρχίες, ο Βουλευτής Σπήλιος Λιβανός, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Αποδοτίας κ. Βασίλειος Σούζας κ.α.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όσους βοηθούν το Μοναστήρι να επιζήση πάνω στα ψηλά και δύσβατα βουνά και να επιτελή το πνευματικό του έργο.

*

Στα παραλειπόμενα της εορτής ας σημειωθούν και τα εξής:

–Η παρότρυνση, πολλές φορές σε έντονο ύφος– του Σεβασμιωτάτου προς τους κατοίκους όχι μόνον της Αμπελακιωτίσσης, αλλά και των άλλων χωριών που επισκέφθηκε, να σέβονται τις εκκλησιαστικές παραδόσεις, που έχουν ως κύριο άξονα τα μυστήρια της Εκκλησίας, και να μην ασεβούν στο πρόσωπο της Παναγίας συμμετέχοντας σε χορούς, φαγοπότια και γλέντια που διοργανώνονται, ατυχώς, σε ημέρες νηστείας και πνευματικής προετοιμασίας.

–Η μη εγκατάσταση ακόμη των μοναχών της Μονής στο εδώ και ένα έτος εγκαινιασμένο κτίριο του Ηγουμενείου, λόγω ελαττωμάτων στην κατασκευή, που έχουν ως αποτέλεσμα το πέρασμα της υγρασίας στο εσωτερικό του άρτι ανακαινισμένου με χρήματα της Ε.Ε. κτιρίου. Αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των όποιων διορθωτικών εργασιών του εργολάβου του έργου.

–Η συμμετοχή στην πανήγυρη του ενενηκοντούτη και τραυματία γέροντα Μοναχού π. Ραφαήλ Μακρυγιάννη, ο οποίος μόλις τον περασμένο Μάϊο έπεσε και έσπασε την λεκάνη του, δέχθηκε χειρουργική επέμβαση με δείκτη ζαχάρου κοντά στα 400, έπαθε μετά την εγχείριση υπογλυκαιμικό σοκ από τα φάρμακα που έπρεπε να λαμβάνη και όμως σε λιγότερο από τρεις μήνες στάθηκε στα πόδια του, περπάτησε και ήταν και πάλι στο πανηγύρι, ανάμεσα στους προσκυνητές με το μαγγουράκι του, χαμογελαστός και πανευτυχής δοξολογώντας την Παναγία.–

Α.Κ.

  • Προβολές: 4111