Skip to main content

Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς

Στις 29 Αυγούστου, μνήμη της Αποτομής της τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, πανηγύρισε η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπάκτου.

Την παραμονή τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της Μητροπόλεώς μας. Έψαλαν μαζί με τις μοναχές της Μονής και μοναχές από την Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Θηβών και συμπροσευχήθηκαν μοναχές του Ι. Ησυχαστηρίου της Παναγίας Γοργοεπηκόου Ναυπάκτου. Τον Τίμιο Πρόδρομο προσκύνησε πλήθος Ναυπακτίων, αλλά και κατοίκων γειτονικών πόλεων και χωριών, και οι Αρχές του τόπου, ο Νομάρχης Αιτ/νίας κ. Ευθ. Σώκος, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθ. Παπαθανάσης, η Πολιτευτής κ. Ζαφ. Δημαδάμα κ.α.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε λιτάνευση της εικόνος και υπαίθρια αρτοκλασία με θείο κήρυγμα. Ο Σεβασμιώτατος, λαμβάνοντας αφορμή από το «δεύτερο μεγάλο έγκλημα στην ιστορία», αυτό της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, μίλησε για τα εγκλήματα και την εγκληματικότητα, στηλιτεύοντας κυρίως τα εγκλήματα που γίνονται κατά της ζωής, της προσωπικότητος, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε δημόσια τον παριστάμενο Νομάρχη κ. Ευθύμιο Σώκο για την αισία πραγματοποίηση ενός χρονίου αιτήματος του Μητροπολίτου, της Ι. Μονής και των προσκυνητών της, δηλαδή την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου που ενώνει την Μονή με το χωριό και την Ναύπακτο, μαζί με όλα τα τεχνικά έργα και τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές. Πρόκειται για έναν δρόμο δύο χιλιομέτρων, που όμως λόγω του δύσβατου της περιοχής και της απόκρημνης μορφολογίας του εδάφους και στην κατάσταση που βρισκόταν απέτρεπε πολλούς από το πιο συχνό προσκύνημά τους. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που μετά από κάποια ισχυρή βροχόπτωση έκλεινε και απέκλειε και το Μοναστήρι. Ο Σεβασμιώτατος, όπως είπε, από το πρώτο έτος της ενθρονίσεώς του, το 1995, παρακαλούσε τους κατά καιρούς αρμοδίους άρχοντες για τον δρόμο αυτό. Το ίδιο έκαναν και όσοι αγαπούσαν το Μοναστήρι. Αλλά ελάμβαναν μόνον υποσχέσεις. Ο Σεβασμιώτατος αποτάνθηκε και στον νυν Νομάρχη άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, το 2007. Ο κ. Σώκος το υποσχέθηκε και το έργο πραγματοποιήθηκε αμέσως, προς μεγάλη ικανοποίηση των προσκυνητών και φίλων της ιστορικής αλλά πτωχής Μονής.

Συγχρόνως πραγματοποιείται και το άλλο αίτημα του Σεβασμιωτάτου για την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της οδού Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης – Περδικόβρυση, που αποτελεί και όραμα του κ. Νομάρχη, για την σύνδεση των δύο μεγάλων προσκυνημάτων της Ρούμελης, Αμπελακιωτίσσης-Προυσιωτίσσης. Ο Σεβ. Μητροπολίτης ευχαρίστησε επίσης τον κ. Νομάρχη για την αρίστη συνεργασία του σε όλα τα θέματα που αφορούν στο κοινό καλό και την πρόοδο του λαού. Ευχαρίστησε επίσης και όλους τους άρχοντες που βοηθούν και στηρίζουν το Μοναστήρι και όλους όσους βοήθησαν στην προετοιμασία της πανηγύρεως.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το μεγάλο έγκλημα-αμαρτία που διέπραξε ο Ηρώδης ανέλυσε τον τρόπο που ενεργεί εσωτερικά η αμαρτία και δουλώνει τον άνθρωπο, αλλά και την μέθοδο θεραπείας που διαθέτει η Εκκλησία μας.

Κατά την πανήγυρη παρατηρήθηκε μεγάλη κοσμοσυρροή. Μετά δε την διάνοιξη του δρόμου και την ασφαλτόστρωσή του θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα αποφασίζουν να επισκέπτονται την Ιερά Μονή και να λαμβάνουν πνευματική ωφέλεια.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2571