Γράφτηκε στις .

της κ. Ουρανίας Σπανού: Τριάντα χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Χαραλάμπους Δέδε

της κ. Ουρανίας Σπανού, συνταξ. Εκπαιδευτικού

Σε επόμενα τεύχη θα δημοσιεύσουμε αποσπάσματα από την εκτενή, γλαφυρή και σημαντική εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου για τον αείμνηστο Αρχιμ. Χαράλαμπο Δέδε, η οποία περιέχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για την προσωπικότητα του αειμνήστου, όσο και για την τοπική ιστορία της Ναυπάκτου.

Στο τεύχος αυτό δημοσιεύουμε την επίσης σημαντική σύντομη ομιλία της κ. Ουρανίας Σπανού, συνταξιούχου Εκπαιδευτικού, Κατηχήτριας και υπευθύνου για την Κατήχηση των θηλέων στην Μητρόπολή μας για πολλά χρόνια.

*

Σεβασμιώτατατοι, είμαι σίγουρη, στον ουρανό σήμερα η ψυχή του αειμνήστου π. Χαραλάμπους Δέδε αγάλλεται και χαίρει και με ευγνωμοσύνη θα παρακαλή τον Άγιο Θεό να σας χαρίζη μακροβιότητα, υγεία και δύναμη, για να επιτελήτε θεαρέστως το βαρύ και επίπονο έργο σας.

Δεχθείτε, σας παρακαλώ, και τα δικά μας ταπεινά ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη μας.

Πιστεύω ακράδαντα, από όσα έζησα, ότι ο αείμνηστος πατήρ, έθεσε στο πνευματικό έργο της Ναυπάκτου αρραγείς και ασφαλείς εκκλησιαστικές βάσεις, με το ότι τα πάντα έθετε υπ' όψιν του Σεβασμιωτάτου και τίποτα δεν έκανε δίχως την σύμφωνη γνώμη και ευχή του.

Έτσι χαράχτηκε μέσα μου η αλήθεια, ότι ο Μητροπολίτης είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού».

«Προσέχετε», μας έλεγε συχνά, «η εργασία να μην παρουσιάζη τίποτε το προσωποπαγές, προσωποκεντρικό, αλλά καθαρώς εκκλησιαστικό, Χριστοκεντρικό».

Μέσα μου φυτεύτηκε και νομίζω πως ηχούν ακόμη στ' αυτιά μου τα λόγια του. «Τέλεια υπακοή στον Μητροπολίτη και στους συνεργάτες του».

Πέρασαν 30 χρόνια από τότε που ο Κύριος τον κάλεσε κοντά του.

Για όσους τον γνωρίσαμε, νιώθουμε ότι ακτινοβολεί και θα ακτινοβολή το φωτεινό του παράδειγμα, η αρχοντιά του, ο θερμός ζήλος του και η αγάπη του προς τον Κύριο. Η ευγένειά του, η καλωσύνη του, η διακριτικότητά του, το δυναμικό, θαρραλέο και γενναίο του φρόνημα, η προσφορά του και το ολοκληρωτικό δόσιμό του.

Με την ευλογία και την ευχή του Σεβασμιωτάτου κυρού Χριστοφόρου ιδρύθηκαν οι κατασκηνώσεις θηλέων στην Ναύπακτο, το 1953 και μέχρι και το 1959 (πλην του 1954) λειτούργησαν εδώ στον ιερό τούτο χώρο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς, με αρχηγό την αείμνηστη Παναγιώτα Βαλληνδρά, καθηγήτρια τότε στην Ναύπακτο.

Ποιά από μας που έζησε εδώ στις πρώτες κατασκηνώσεις, δεν διατηρεί ζωντανά και με νοσταλγία τα όσα ωραία, παραδεισένια ζήσαμε και πόσα ωφέλιμα και πολύτιμα εφόδια δεν πήραμε για την ζωή μας! Γι' αυτό και η ψυχή της κάθε μιας επαναλαμβάνει μαζί με τον Βερίτη:

Γλυκιά μας κατασκήνωση

πάντα η θύμησή σου

φέρνει χαρές αγγελικές

σε κάθε μια καρδιά.

Κι όποιος μια μέρα έζησε

την όμορφη ζωή σου,

κι όποιος κοντά σου χάρηκε

μονάχα μια βραδιά,

στην γη κομμάτι ένιωσε

ωραίο του Παραδείσου.

Το 1960 η κατασκήνωση λειτούργησε στον Πλάτανο Ναυπακτίας και μετά ο αείμνηστος πατήρ έφυγε για την Πάτρα.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμήθηκα το πρώτο μου κάλεσμα στο κατηχητικό έργο από την Εκκλησία. Το 1952 τελείωσα την Ακαδημία. Μετά από λίγες μέρες ειδοποιήθηκα από τον πατέρα Χαραλάμπη ότι με ζήτησε ο Σεβασμιώτατος να περάσω από το γραφείο του. Δειλά πήγα στην Μητρόπολη και με ακανόνιστους χτύπους καρδιάς χτύπησα την πόρτα του γραφείου, ενός αγίου και σοφού Μητροπολίτου.

Με υποδέχτηκε με καλωσύνη και πατρική στοργή. Με συνεχάρη και μου είπε ότι το έργο του εκπαιδευτικού είναι λειτούργημα υψηλό: «Θα έχετε να κάνετε με αγνές υπάρξεις, θα έχετε να κάνετε με εικόνες Θεού». Και πολλές συμβουλές μου έδωσε. «Εύχομαι και σας δίνω την ευλογία μου και την ευχή μου να επιτύχετε το στόχο σας. Παράλληλα θέλω να σας πω, ότι σας εμπιστεύεται και η Εκκλησία για τα δικά της παιδιά. Κατηχητικό και ότι άλλο σας αναθέσει ο Πνευματικός σας. Σας ευχαριστώ, είμαι βέβαιος θα δεχθήτε την πρόσκληση της Εκκλησίας».

Με τρεμάμενη φωνή είπα: «Μεγάλη μου τιμή, Σεβασμιώτατε. Είναι αλήθεια, ότι δεν έχω τίποτα να δώσω, παρά μόνον αδυναμίες. Να αρνηθώ; Μου είναι αδύνατον».

Έτσι με ανέχθηκε ο Θεός και οι άνθρωποί του, να προσφέρω τις μηδαμινές μου υπηρεσίες στο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας επί δεκαετίες.

Ας είναι δοξασμένος ο Άγιος Θεός.

Σεβασμιώτατοι άγιοι, ζητώ την ευχή σας.