Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις - Σχολὴ Βυζαντινῆς Μουσικῆς - «Παλαιά και Νέα Ρώμη» - Αγιασμοί για την έναρξη των μαθημάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Σχολὴ Βυζαντινῆς Μουσικῆς

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας λειτουργεί και φέτος για τέταρτη χρονιά με διδάσκαλο τον Χοράρχη και Πρωτοψάλτη του Παλαιού Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών κ. Αριστείδη Μπουχάγιερ.

Στην Σχολή γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια και καλλιεργείται η παραδοσιακή μουσική που μας βοηθά να υμνούμε τον Θεό και να εκφράζουμε τα αισθήματά μας με τέλειο μουσικό τρόπο.

Όσοι επιθυμούν να μάθουν τα παιδιά τους η και οι ίδιοι αυτήν την πολύτιμη μουσική παράδοση, μπορούν να γραφούν στην Σχολή. Οι εγγραφές γίνονται στις Ενορίες και τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα μαθήματα θα γίνονται σε τρία τμήματα, ανάλογα με τις γνώσεις και την πρόοδο των μαθητών, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, Τρίτη και Πέμπτη, από τις 3:30 - 5:45 μ.μ.

Η συμβολική εισφορά των μαθητών για τα έξοδα της Σχολής ορίσθηκε 5 ευρώ μηνιαίως.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:

26340 22980 και 23258.

«Παλαιά και Νέα Ρώμη»

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου με τίτλο «Παλαιά και Νέα Ρώμη» και υπότιτλο «Ορθόδοξη και Δυτική Παράδοση», από τις εκδόσεις της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου – Πελαγίας.

Στο τεύχος αυτό δημοσιεύουμε τον πρόλογο και τα εισαγωγικά του Σεβασμιωτάτου.

Στο επόμενο τεύχος θα δημοσιευθή πλήρη παρουσίαση του βιβλίου.

Για παραγγελίες μπορείτε να απευθύνεσθε στην ως άνω Ιερά Μονή, στο τηλέφωνο 2261035135, πρωϊνές ώρες, fax: 2261039201, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. καί σέ κάθε θρησκευτικό βιβλιοπωλείο.

Αγιασμοί για την έναρξη των μαθημάτων

Άρχισε η νέα σχολική χρονιά με τον αγιασμό στα Σχολεία.

Αγιασμοί για την έναρξη των μαθημάτωνΟ Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό σε πέντε Σχολικές Μονάδες, μιλώντας κάθε φορά στους Μαθητές, δίνοντάς τους ένα σύντομο μήνυμα και τις πατρικές του ευχές.

Στο 1ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο, με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων αλλά και την επιδημεία της «νέας» γρίπης μίλησε στους μαθητές για τα αντισώματα και τα εμβόλια όχι μόνον του σώματος, αλλά και της ψυχής, τα οποία μας χορηγεί η καλή παιδεία.

Στο 2ο Λύκειο και 2ο Γυμνάσιο μίλησε για τους ιούς και τα αντισώματα από ιατρικής και παιδαγωγικής πλευράς.

Στο 3ο Γυμνάσιο μίλησε για τα «καθαρά χέρια», που οφείλουμε να έχουμε και από άποψη υγιεινής, αλλά κυρίως από άποψη ηθικής και κοινωνικής, και σε αυτό επίσης μας βοηθά η παιδεία.

Στο Επαγγελματικό Λύκειο αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που οφείλουμε να διατηρούμε μεταξύ μας που θα βασίζονται στην αγάπη και τον σεβασμό και τις αναγκαίες προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε όχι μόνο για να μην κολλήσουμε εμείς κάποια ασθένεια, αλλά κυρίως να μη μεταδίδουμε εμείς τις τυχόν δικές μας ασθένειες.

Τέλος τέλεσε τον αγιασμό στα Εκπαιδευτήρια Πάνου, όπου μίλησε κατάλληλα στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου.

Μετά τους αγιασμούς, ο Σύλλογος Καθηγητών κάθε Σχολείου προσέφερε κέρασμα στον Σεβασμιώτατο και δινόταν η ευκαιρία για λίγα λεπτά να επικοινωνήση με τους Εκπαιδευτικούς, να συζητήσουν διάφορα θέματα, όπως π.χ. περί της επικοινωνίας και προσέγγισης καθηγητών και μαθητών, και να τους δώση τις ευχές του για την νέα χρονιά.

***


Ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ζήτησε από τους Κληρικούς της Αρχιεπισκοπής να κάνουν σωστή διαχείριση των οικονομικών της Ενορίας, να μη ζητούν τυχερά, αλλά να λαμβάνουν μόνον ο,τι προαιρούνται οι πιστοί να δίνουν, να μη πολιτικολογούν δημοσίως, να διευρύνουν το κοινωνικό τους έργο σε ευπαθείς ομάδες. Ζητήθηκε μάλιστα και η παραίτηση ορισμένων προϊσταμένων Ιερών Ναών, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με την εντολή του Αρχιεπισκόπου να συντάξουν έκθεση για τα προβλήματα και το έργο της Ενορίας. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην κατάρτιση των Κληρικών από το νεοσυσταθέν «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης» της Αρχιεπισκοπής (romfea.gr).

Θα λειτουργήση και φέτος το Ιεραποστολικό Σεμινάριο που διοργανώνει το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο Σεμινάριο παραδίδονται μαθήματα κάθε 15 ημέρες, Σάββατο απόγευμα, και αφορά όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή. Το πρώτο μάθημα θα γίνη Σάββατο 10 Οκτωβρίου και ώρα 6.00 μ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου της Αποστολικής Διακονίας, Ιασίου 1, Αθήνα. Διδάσκονται τα ακόλουθα μαθήματα: –Σύγχρονη Ιεραποστολή, –Κανονικό Δίκαιο Ιεραποστολής, –Τριτοκοσμική Κοινωνιολογία, –Θεολογία Ιεραποστολής, –Ιεραποστολική Αγιολογία, –Στοιχεία Τροπικής Νοσολογίας, –Αφρικανική Εθνολογία, –Ιεραποστολική Πρακτική και Μεθοδολογία. Είναι ανοικτό για όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν (πληροφορίες: 2107272315-317).

Στις 11 Οκτωβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος θα χειροτονήση σε πρεσβύτερο τον π. Βαρθολομαίο, τον πρώτο Ιερέα από τα νησιά Φίτζι. Ο π. Βαρθολομαίος είναι συνταξιούχος στρατιωτικός και μαζί με την σύζυγό του Λυδία είναι από τους πρώτους και πιο θερμούς Ορθοδόξους στα νησιά Φίτζι. Από την πρώτη στιγμή που, μέσω του π. Αμφιλοχίου, γνώρισαν την Ορθοδοξία, στηρίζουν και βοηθούν τον Σεβασμιώτατο και κατηχούνται στην αληθινή ορθόδοξη πίστη. Μετά το βάπτισμά τους, ως μέλη πια της Εκκλησίας, αφοσιώθηκαν πλήρως στο έργο της ορθόδοξης ιεραποστολής. Μετά την χειροτονία του θα επιστρέψη στα νησιά Φίτζι και θα είναι ο πρώτος ντόπιος ποιμένας της νεοσύστατης ενορίας, πάντα υπό το πατρικό βλέμμα του Επισκόπου.

Οι φίλοι της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ινδονησία συνεχίζουν την προσπάθεια ενίσχυσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιάβας, η οποία γίνεται πολλές φορές στόχος φανατικών μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα οι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι να κινδυνεύουν και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Τα γεγονότα που συνέβησαν την 26 Ιουλίου 2009 στο Boyolali είναι απόδειξη των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι εκεί. Σε επιστολή του ο π. Τιμόθεος γράφει:

«Είναι αλήθεια ότι όλοι κινδυνεύουμε κάθε λεπτό από τους φανατικούς μουσουλμάνους. Η μουσουλμανική κοινότητα στην Ινδονησία υπερτερεί αριθμητικά. Δεν είναι πρώτη φορά που φανατικοί μουσουλμάνοι επιτίθενται στον π. Μεθόδιο. Όταν ακόμη ήμασταν λαϊκοί, κινδυνέψαμε να χάσουμε την ζωή μας από αυτούς κατά την διάρκεια θείας Λειτουργίας... Ο? μουσουλμάνοι επιχείρησαν να μας σκοτώσουν με κασμάδες, σπάθες και μαχαίρια που κουβαλούσαν μαζί τους. Δόξα τω Θεώ που μας φύλαξε για να συνεχίσουμε το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ανατολική Ιάβα. Τα γεγονότα της 26ης Ιουλίου ήταν η συνέχεια εκείνων των γεγονότων. Οι φανατισμένοι μουσουλμάνοι χαστούκισαν, κλώτσησαν και κτύπησαν πολύ άσχημα τον π. Μεθόδιο. Μας έκανε εντύπωση ότι ο Δήμαρχος του Boyolali και αστυνομικό σώμα από 15 άνδρες δεν επενέβησαν μπροστά στο φρικτό αυτό συμβάν. Όπως καταλαβαίνετε το επίσημο κράτος ίσως ανέχεται τέτοιες ενέργειες με αποτέλεσμα να έχουμε θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία. Οι απειλές μάλιστα κατά του π. Μεθοδίου συνεχίζονται, αλλά αυτός απτόητος και ακλόνητος θα συνεχίση το έργο του μέχρι τελευταίας πνοής.

Στην Ανατολική Ιάβα, όπου εργαζόμαστε ιεραποστολικά, τα πράγματα προς το παρόν είναι κάπως καλύτερα κι εγώ ο ίδιος φροντίζω να κάνω το έργο του Θεού με μεγάλη προσοχή… Ως προς την ανέγερση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Γκουνούγκ, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Παρ' όλο που οι γείτονές μας είναι μουσουλμάνοι, δεν μας έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα… Το έργο μας γίνεται με αδιάλειπτη προσευχή και μεγάλη προσοχή…

Στο τέλος του Ιουνίου 2009 πραγματοποιήσαμε την βάπτιση των μελών μιας οικογένειας, πρώην βουδιστών, και έλαβαν τα ονόματα Νικόλαος, Χρυσόστομος, Κωνσταντίνα και Γαβριήλ. Την κατήχηση της βουδιστικής αυτής οικογένειας είχε αναλάβει ο π. Μεθόδιος στην ενορία του Αγίου Φανουρίου.

Άλλη μια ευχάριστη είδηση από το Ιεραποστολικό μας Κλιμάκιο είναι η αγορά ιδιόκτητου οικήματος για το Ορθόδοξο Νηπιαγωγείο» (ierapostoli.wordpress.com).

Με πρωτοβουλία του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα ταυτόχρονης απόδοσης της θ. Λειτουργίας στην νοηματική γλώσσα. Στην πρώτη θ. Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος, ενώ την ταυτόχρονη απόδοση στην νοηματική γλώσσα ανέλαβε ο κ. Στράτος Πατρινός, διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και θεολόγος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ