Skip to main content

Γεγονὸς καὶ Σχόλιο: Οικονομική κρίση και στον θάνατο

Όπως είναι γνωστόν η οικονομική κρίση ξεκίνησε από την Αμερική και επεκτάθηκε και στην Ευρώπη. Αναπτύσσονται δε διάφορες θεωρίες για την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται και στο μεγάλο θέμα του θανάτου.

Στην Αμερική έγινε μια έρευνα για το τι κοστίζει περισσότερο: το να συντηρούν τους κρατουμένους στην φυλακή που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης η το να τους εκτελούν. Εννοείται ότι η θανατική ποινή ισχύει ακόμη σε 36 Αμερικανικές Πολιτείες. Και από αυτές τις Πολιτείες μερικές σκέπτονται να καταργήσουν την θανατική ποινή, γιατί κοστίζει οικονομικά περισσότερο!

Συγκεκριμένα, η έρευνα απέδειξε ότι «είναι πιο οικονομικό να συντηρείς κρατουμένους που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, παρά να τους εκτελείς». Ένας δε πρώην δικαστής στην Καλιφόρνια, ο Ντόναλντ Μακ Κάρτιν, που έστειλε στον θάνατο εννέα άτομα, είπε: «Είναι δέκα φορές πιο ακριβά να τους σκοτώνεις, από το να τους κρατάς ζωντανούς». Αυτό τεκμηριώνεται από το ότι «το ιδιαιτέρως αργόστροφο σύστημα εξέτασης εφέσεων στην Καλιφόρνια δημιουργεί "λίστα αναμονής" των προς εκτέλεση καταδικασμένων με μέσο χρόνο αναμονής τα 20 χρόνια». Έτσι, «είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων» το να διατηρήται η θανατική ποινή (Ελευθεροτυπία, 9-3-2009).

Το να σέβεται κανείς την ζωή ενός ανθρώπου επειδή είναι φθηνότερη από την καταδίκη σε θάνατο, είναι κατάντημα! Βεβαίως, πρέπει να καταργηθή η θανατική ποινή, διότι ο άνθρωπος έχει πάντοτε την δυνατότητα να αλλάξη ζωή και να κοινωνικοποιηθή, αλλά να σκέπτονται μια τέτοια κατάργηση με όρους οικονομικούς και συμφεροντολογικούς είναι πρόκληση της κοινωνίας και του πολιτισμού μας.

Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που ο άνθρωπος υπολογίζεται με καθαρά οικονομικές προδιαγραφές, θεωρείται απλώς μια «σάρκα» και τίποτε περισσότερο. Έζησα ένα τέτοιο γεγονός, όταν ήμουν στον Λίβανο σε μια φάση του πολέμου (1988-1991) στην περιοχή, όταν ένας δήλωσε ότι σκότωσε 100 ανθρώπους, γιατί του είχαν δώσει 100 δολλάρια! Μια ανθρώπινη ζωή κόστιζε γι' αυτόν 1 δολλάριο!

Όμως μια τέτοια νοοτροπία σε μικρότερες διαστάσεις βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις στην ζωή μας, από τα γονιμοποιημένα ωάρια και τα έμβρυα μέχρι την τρίτη ηλικία. Ο άνθρωπος, το τελειότερο δημιούργημα του Θεού, που είναι δημιουργημένος κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση Θεού, θεωρείται σαν μια ζωώδης ύπαρξη.

Και τελικά διερωτάται κανείς αν ζούμε το 2.000 μ.Χ. η στην περίοδο προ Χριστού. Γιατί, αν τέτοιες καταστάσεις παρατηρούνται και σε χριστιανικές χώρες, τότε το πράγμα είναι τραγικό!

Ν.Ι.

ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 2857