Skip to main content

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο π. Ραφαήλ (Μακρυγιάννη)

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου τελέσθηκε το Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου π. Ραφαήλ, Ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης. Της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος και συμμετείχαν ο Ηγούμενος π. Πολύκαρπος, οι Ιερομόναχοι που είναι γραμμένοι στην Ιερά Μονή, άλλοι Ιερείς της Μητροπόλεως και ο π. Νικόλαος, ανηψιός του αειμνήστου.

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο π. Ραφαήλ (Μακρυγιάννη)Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του τόνισε τρία χαρακτηριστικά του π. Ραφαήλ. Το πρώτον, ότι εφήρμοζε το μοναχικό ρητό «εδώ μένω», δηλαδή έμενε με υπομονή και καρτερία στις Ιερές Μονές που υπηρέτησε, μάλιστα δε στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, όπου συμπλήρωσε μια 35ετια, τα περισσότερα δε από αυτά τα χρόνια μόνος του στην ερημιά, χωρίς να δυσανασχετήση η να φοβηθή. Το δεύτερον, ότι είχε μιαν απλότητα, δεν υποκρινόταν, δεν προσπαθούσε να παρουσιάση κάποιο πρόσωπο διαφορετικό από αυτό που ήταν. Και το τρίτον, ότι ήταν πάντα χαμογελαστός και εύχαρις προς τους προσκυνητές και αντιμετώπιζε τα προβλήματα με χιούμορ. Αυτά τα τρία γνωρίσματα του π. Ραφαήλ, ο Σεβασμιώτατος τα σύγκρινε με τις αντίστοιχες ελλείψεις που παρουσιάζει ο σύγχρονος κόσμος, που φοβάται την μοναξιά, ζη την υποκρισία και διακρίνεται από μια σοβαροφάνεια. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για την αναπλήρωση του κενού που άφησε πίσω του ο π. Ραφαήλ, ώστε η Ιερά Μονή να συνεχίση το πνευματικό της έργο.

Αρκετός κόσμος ανηφόρησε στο Μοναστήρι να προσευχηθή για την ανάπαυση της ψυχής του αειμνήστου με τα αυτοκίνητά τους και με λεωφορείο. Η απουσία του για τριάντα πέντε χρόνια φύλακα της Μονής ήταν αισθητή. Νόμιζες ότι κάπου θα παρουσιασθή ανάμεσα στον κόσμο η σκυφτή φιγούρα του, με την μαγκουρίτσα του, το τριμμένο ράσο και το χαμόγελο στα χείλη. Η μνήμη του ας είναι αιώνια.–

  • Προβολές: 2857