Γεγονότα καὶ Σχόλια: Το μήνυμα των Νεομαρτύρων - Απάνθρωπη οικονομία - Οράματα και όχι όνειρα

Το μήνυμα των Νεομαρτύρων

Την Κυριακή 13 Ιουλίου η Εκκλησία μας γιόρτασε όλους τους Νεομάρτυρές της, οι οποίοι με το αίμα τους επεσφράγισαν τον δεσμό της Ορθόδοξης πίστης με το γένος μας.

Λόγω της στενής σχέσης που υπήρχε κατά την τουρκοκρατία μεταξύ της πίστης και της εθνικής συνείδησης, ο μάρτυρας της πίστεως ήταν ταυτόχρονα και εθνομάρτυρας, γιατί η απώλεια της πίστεως σήμαινε ταυτόχρονα απώλεια της εθνικής συνειδήσεως· ο εξισλαμισμένος Έλληνας από Ρωμηός γινόταν Τούρκος· ενώ η μέχρι θανάτου ομολογία της ορθοδόξου πίστεως σήμαινε διατήρηση και της ελληνικότητάς του. Ο εξωμότης έμπαινε σε έναν άλλο πολιτισμό, αποκτούσε μιάν άλλη ιθαγένεια.

Στις μέρες μας η πρόκληση για μαρτυρία της πίστεως δεν έρχεται από την ανατολή, αλλά από την Δύση. Δεν μας λένε καθαρά να αρνηθούμε την πίστη μας, αλλά μας εισάγουν σε ένα πολιτισμό που βρίσκεται στους αντίποδες του ορθοδόξου τρόπου ζωής, γι’ αυτό το μήνυμα των Νεομαρτύρων είναι πολύ επίκαιρο, “άρνηση υποταγής σε ό,τι αλλοιώνει την ζωή και την πίστη”.

Απάνθρωπη οικονομία

Πρόσφατα έγινε θέμα σε αθηναϊκή εφημερίδα για την απάνθρωπη μεταχείριση των γυναικών από μεγάλες επιχειρήσεις, θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Η μητρότητα για τις επιχειρήσεις αυτές θεωρείται μέγιστο κακό, γι’ αυτό λαμβάνουν μέτρα, ώστε να μη υποστούν ζημιά από αυτή.

Η εγκυμοσύνη και η γέννηση παιδιού σημαίνει για τις εταιρείες πρόσθετο κόστος (άδειες, επιδόματα, περιορισμός του ωραρίου, πρόσληψη αναπληρωτή), οπότε για να αποφύγουν το “μοιραίο”, δηλαδή το να “γεννηθή άνθρωπος εν τω κόσμω” από τις υπαλλήλους τους, όταν τις προσλαμβάνουν, τις υποχρεώνουν να υπογράψουν συμφωνητικό ότι δεν θα αποκτήσουν παιδί και ότι σε περίπτωση που θα συμβή κάτι τέτοιο, θα απολυθούν και θα πληρώσουν στην επιχείρηση πρόστιμο ίσο με την αποζημίωση που πρέπει να εισπράξουν για την απόλυσή τους. Έτσι η εταιρεία δεν χάνει τίποτε. Σε άλλη περίπτωση με την πρόσληψή της η υπάλληλος υπογράφει αίτηση απολύσεως με ανοικτή ημερομηνία. Η ημερομηνία συμπληρώνεται από τους εργοδότες μόλις γίνει γνωστή η εγκυμοσύνη.

Πράγματι, το κέρδος σκοτώνει τη ζωή, κάνει τον άνθρωπο να μη χαίρεται την γέννηση του ανθρώπου, τον κάνει στεγνό από αγάπη και παράλογο, αφού αξιολογεί την ύπαρξη του ανθρώπου, που έχει αιώνιες διαστάσεις, με τον τρέχοντα τιμάριθμο και τον πληθωρισμό. Η οικονομία που στηρίζεται σε τέτοιες μεθόδους ταυτίζεται με την απανθρωπία.

Οράματα και όχι όνειρα

Τελικά, τα όνειρα συνδέονται με το μέλλον ή με το παρελθόν; Κατά τους Πατέρες και τους ψυχολόγους συνήθως σχηματίζονται από τις εντυπώσεις της παρελθούσης ημέρας. Με αυτά θα ξεπεράσουμε την “συντήρηση” που μας “πνίγει”;

Πάντως όνειρα βλέπουν συνήθως αυτοί που κοιμούνται· υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που ονειρεύονται ξύπνιοι. Ρεμβάζουν καθισμένοι στην πολυθρόνα της αδράνειας

Οι νέοι - και όλοι μας - δεν έχουμε ανάγκη από όνειρα, έχουμε ανάγκη από οράματα. Έχουμε ανάγκη από έμπνευση για ζωή και για δράση, που γεννιέται μέσα μας από το φως της πίστεως - των ελπιζομένων την υπόσταση - το οποίο δεν μας αφήνει να πνιγούμε στο “εδώ” και το “τώρα”.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1940

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance