Γεγονός καὶ Σχόλιο: Ανωνυμογράφοι

 

Όταν αναλαμβάνη κανείς μια υπεύθυνη θέση και εξασκεί μια διοίκηση, έρχεται αντιμέτωπος με μια άσχημη πραγματικότητα που λέγεται ανωνυμογραφία. Και τότε εκπλήσσεται από το περιεχόμενο των ανωνύμων γραμμάτων, αλλά και από τον τρόπο που εκφράζονται. Μερικές φορές τα ανώνυμα κειμένα παρουσιάζονται και ως ψευδώνυμα, πράγμα το οποίο επαυξάνει το πρόβλημα και πολλαπλασιάζει τον προβληματισμό.

Όταν κάνουμε λόγο για ανώνυμα, εννοούμε κυρίως τις ανώνυμες επιστολές, οι οποίες δεν έχουν κανένα αποστολέα ή ακόμη επιστολές που φέρουν γενικούς τίτλους όπως π.χ. “σύλλογος συμπαράστασης...” χωρίς, βέβαια, να υφίσταται κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα, είναι ακόμη κείμενα τα οποία δημοσιεύονται σε εφημερίδες ανώνυμα ή ψευδώνυμα, που καλύπτονται κάτω από την διεύθυνση της εφημερίδος, είναι οι ύβρεις που εκτοξεύονται από το τηλέφωνο, είναι τα φέϊγ βολάν, τα οποία πετιούνται στους δρόμους κ.λ.π. Υπάρχουν πολλές μορφές ανωνυμίας, οι οποίες πρέπει να στιγματίζωνται ανάλογα με τον τρόπο και τον βαθμό που εκδηλώνονται.

Βέβαια, πρέπει να παρατηρηθή ότι είναι πολύ σπουδαίο το να γράφη κανείς κάτι επώνυμα, το να διατυπώνη την γνώμη του, ελεύθερα και δημόσια. Η υπογραφή ενός ανθρώπου κάτω από ένα συγκεκριμένο κείμενο δείχνει ανδρισμό, ελευθερία και υπευθυνότητα. Πάνω από όλα δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι πρόσωπο, αφού διακρίνεται για την ελευθερία και την υπευθυνότητα.

Αντίθετα, η ανωνυμία φανερώνει έναν άνθρωπο που είναι άτομο, αφού αφανίζεται στην μάζα και κρύβεται μέσα στο σκοτάδι της ανελευθερίας. Ο ανωνυμογράφος φορά το προσωπείο, την μάσκα για να κτυπήση και να στιγματίση κάποιον. Και, οπωσδήποτε, μέσα από τον κόσμο της ανωνυμίας εκφράζει ένα κόσμο γεμάτο πάθος και συρφετό, ένα βορβορώδη κόσμο.

Πράγματι, εκείνος που χρησιμοποιεί την ανωνυμογραφία, ενώ θέλει να εκδηλώνη ένα κοινωνικό και ευάγωγο πρόσωπο, με καλή εξωτερικά παρουσία, ταυτόχρονα όμως δείχνει ένα απογοητευτικό κόσμο, γεμάτο από πάθη και μίση. Γι’ αυτό σχεδόν όλα τα ανώνυμα κείμενα είναι λιβελογραφήματα και δείχνουν ένα κόσμο ανελευθερίας. Ο ανωνυμογράφος έχει μέσα στον εσωτερικό του κόσμο πάμπολλα διαμερίσματα, απομονωμένα το ένα από το άλλο, ρέουν μέσα στον εσωτερικό του κόσμο οχετοί και υπόμονοι παθών.

Από ό,τι φαίνεται, οι ανωνυμογράφοι ανήκουν στην κατηγορία των “καλών και ευάγωγων πολιτών” που έχουν “ωραίο” πρόσωπο στην κοινωνία, που όμως διαθέτουν σοβαρή μορφή σχιζοφρένειας. Βέβαια, οι διακρινόμενοι από μια τέτοια σχιζοφρένεια προσελκύουν οπαδούς, δηλαδή ανθρώπους που τους αρέσει να μαζοποιούνται, αλλά τελικά αυτοί οι άνθρωποι είναι πληγή και μάστιγα της κοινωνίας.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1974

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance