Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Εγκαίνια Ιερού Ναού

Το Σάββατο 21 Ιουνίου έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού επ’ ονόματι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην περιοχή Αμπελίων Αγίου Βλασίου. Ο Ιερός Ναός αποτελεί παρεκκλήσι του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελίων. Τον Ιερό αυτό Ναό ανέγειρε εξ ολοκήρου ο ευλεβέστατος Ιερέας π. Φώτιος Σαράκης. Το οικόπεδο το δώρησε η μητέρα του π. Φωτίου, ενώ τα έξοδα καλύφθησαν από δωρεές, προσωπική εργασία, και κυρίως από τον μισθό του π. Φωτίου.

Τα εγκαίνια ετέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος, συμπαραστατούμενος από όλους τους Ιερείς της περιοχής.

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο π. Φώτιος παρέθεσε πλούσιο γεύμα σε όλους τους Χριστιανούς.

Χειροθεσία Οικονόμου

Την Κυριακή 6 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Λιμνίτσας. Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας, τίμησε τον Ιερέα π. Σταύρο Σταυρόπουλο με το οφφίκιο του Οικονόμου για την τεσσαρακονταετή προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, την οποία συνεχίζει να διακονή ακόμη και σήμερα που είναι συνταξιούχος και έχει πρόβλημα υγείας.

Η πανήγυρη της Αγίας Κυριακής στην Λεπτοκαρυά

Ο Ι. Ναός της Αγίας Κυριακής Λεπτοκαρυάς είναι το μόνο σημείο αναφοράς των απογόνων των χωρικών αυτού του ορεινού χωριού, το οποίο εξαφανίσθηκε όχι μόνο πληθυσμιακά, αλλά και γεωγραφικά, λόγω κατολισθήσεων. Γύρω από τον Ναό αυτόν, μέσα στα έλατα, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο οι Λεπτοκαρύτες, και πλήθος ακόμη προσκυνητών, και τιμούν την μνήμη της Αγίας Κυριακής. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, την θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος.

Συνταξιοδοτήσεις Ἱερέων  Πρωτ. π. Θεόδωρος Κόκκαλης

Την 1η Μαΐου 1997 συνταξιοδοτήθηκε ένας εκλεκτός Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Κόκκαλης, Εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Παρασκευής Πόλεως Ναυπάκτου. Ο π. Θεόδωρος γεννήθηκε στην Μαμουλάδα Ναυπακτίας το 1928. Είναι έγγαμος Κληρικός και πατέρας ένδεκα παιδιών, από τα οποία τα περισσότερα έχουν τελειώσει Ανώτατες Σχολές, όπως Ιατρική, Φιλοσοφική κ.λ.π. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος τον Ιανουάριο του 1958 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κυρό Χριστοφόρο (τελευταία Χειροτονία του). Διορίστηκε Εφημέριος στην Ενορία Αφροξυλιάς Ναυπακτίας όπου υπηρέτησε οκτώμισυ χρόνια και πρωτοστάτησε στην ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου. Έπειτα αποσπάσθηκε στην Ενορία Ξηροπηγάδου, όπου και εκεί ανήγειρε Ιερό Ναό προς τιμή του Αποστόλου Ανδρέου, που αποτελεί κόσμημα για την Ενορία και την γύρω περιοχή. Από τον Δεκέμβριο του 1974 μέχρι την ημέρα της συνταξιοδοτήσεως του υπηρέτησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρακευής. Είναι άνθρωπος πράος, ταπεινός, μειλίχιος και προσινής.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που είχε την ευλογία να υπηρετήση ως Ιεροψάλτης, στον Ι. Ναό του Προφήτη Ελισσαίου, στην Αθήνα (δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα), κοντά στον άγιο παπα-Νικόλα τον Πλανά, αναφερόμενος σε αυτόν τον Ιερέα έγραφε: “Είναι αξιαγάπητος, είναι ταπεινός και ενάρετος, είναι άξιος του πρώτου των μακαρισμών του Σωτήρος”. Τα λόγια αυτά πιστεύω ακράδαντα πώς ισχύουν και για τον π. Θεόδωρο και τα προσυπογράφουν και όσοι τον γνωρίζουν. Άνθρωπος ήρεμος, αγάπησε και αγαπήθηκε από τους Ενορίτες του και τα πνευματικά του παιδιά που εξομολογεί και καθοδηγεί χρόνια τώρα με αφάνταστη υπομονή.

Τα δύσκολα χρόνια και η οικονομική κατάσταση της οικογενείας του δεν του επέτρεψαν να προχωρήση στις σπουδές του, αλλά δεν είναι από αυτούς που το βάζουν εύκολα κάτω. Σε ηλικία πενηντατριών ετών, και με τόσο μεγάλες οικογενειακές υποχρεώσεις, πήρε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1958 μέχρι το 1985, εικοσιεπτά συναπτά έτη, διακόνησε και στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η συνεργασία μαζί του είναι ευχάριστη και η συναναστροφή απόλαυση. Απλός καθώς είναι δεν σου δημιουργεί κανένα πρόβλημα, δεν παρεξηγείται, δεν θυμώνει και δεν προκαλεί. Ευγενικός στην ψυχή και με πηγαίο χιούμορ σε κατακτά από την πρώτη στιγμή. Είναι ανεπιτήδευτος και λεπτός στους τρόπους, γνήσιος, αληθινός και με ήθος ορθόδοξο και ιεροπρεπές που εμπνέει Είναι σπουδαίο πράγμα να αγαπάς χωρίς να προκαλής και χωρίς να πληγώνης τον άλλο.

Του ευχόμαστε να ζήση χρόνια πολλά, να χαρή τα παιδιά και τα εγγόνια του, και, γιατί όχι, και δισέγγονα και τρισέγγονα. Επίσης ευχόμαστε και προσευχόμαστε να γίνονται τέτοιοι Κληρικοί, οι οποίοι να είναι κόσμημα της Εκκλησίας, παράκληση του λαού και αφορμή να δοξάζεται και μεγαλύνεται το όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού.

π. Γ. Δ. Π.

Ιερέας π. Αθανάσιος Λωρίδας

Μετά από 48 χρόνια ιερατικής διακονίας, συνταξιοδοτήθηκε την 1η Μαΐου 1997 ο Αιδεσιμώτατος π. Αθανάσιος Λωρίδας, Εφημέριος Πεντακόρφου Τριχωνίδος. Ο π. Αθανάσιος γεννήθηκε στο Πεντάκορφο το έτος 1920. Φοίτησε επί διετία στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Κορίνθου. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 4-4-1948 και Πρεσβύτερος τις 30-10-1949 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κυρό Χριστοφόρο Αλεξανδρόπουλο.

Κατ’ αρχάς (από 1-11-1949) διορίσθηκε τακτικός Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Επισκοπής Ευρυτανίας. Κατόπιν (στις 16-6-1953) αποσπάσθηκε στην Ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πεντακόρφου Τριχωνίδος, όπου τοποθετήθηκε ως τακτικός Εφημέριος στις 25-1-1955. Στην Ενορία αυτή παρέμεινε μέχρι την ημέρα της συνταξιοδοτήσεώς του. Βρισκόταν μονίμως στο χωριό του, κοντά στο ποίμνιό του, καί, μάλιστα, τα πρώτα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς αυτοκινητόδρομο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Υπήρξε καλός Κληρικός, γνώστης των λειτουργικών και θρησκευτικών καθηκόντων του, τύπος λαοφιλής, κοινωνικός και πολύ φιλόξενος. Ποτέ δεν ήλθε σε προστριβές με τους ενορίτες του. Πάντοτε ήταν παρών στις χαρές και τις λύπες τους. Ήταν, και είναι, υπάκουος στην Εκκλησία και πρόθυμος στο καθήκον του.

Με αφορμή την συνταξιοδότησή του, του ευχόμαστε ολόψυχα και τα υπόλοιπα χρόνια της Ιερωσύνης του να είναι πολλά και ευλογημένα.

π. Κ. Δ. Μ.

Ανατολὴ καὶ Δὐση - Η πορεία δύο κόσμων

Διοργανώθηκε με επιτυχία το από 6 έως 10 Ιουλίου το Γ’ Θεολογικό Συνέδριο των Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, κοντά στην Ι. Μονή Ευαγγελιστρίας, υπό την αιγίδα του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. κ. Ιερωνύμου.

Στο Συνέδριο προσκλήθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, για να εισηγηθή το θέμα: “Ανατολή και Δύση στην θεία Λατρεία”. Στο επόμενο τεύχος θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα στο Συνέδριο.

Εκδημία Ιερέως

Κηδεύτηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Μολυκρείου ο Αιδεσιμώτατος π. Γεώργιος Αγγελόπουλος. Της νεκρωσίμου ακολουθίας προέστη ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, τον Ιερέα του χωριού και πολλούς ακόμα Ιερείς, ενώ ο Ναός, και το προαύλειό του, ήταν ασφυκτικά γεμάτος, παρά τον καύσωνα.

Ο π. Γεώργιος χειροτονήθηκε το 1946, από τον αείμνηστο κυρό Χριστοφόρο, στον Ι. Ναό της Παναγίας της Παναξιώτισσας, καί, κατά γενική ομολογία, στην εκκλησιαστική του διακονία αποδείχθηκε πανάξιος. Υπήρξε διάδοχος του αδελφού του π. Βασιλείου, στην Ενορία του Μολυκρείου. Εξυπηρετούσε, επίσης, την Ζωοδόχο Πηγή Πλατανίτη και τον Αγραπιδόκαμπο. Πήρε σύνταξη το 1986, την χρονιά που έχασε την σύζυγό του, με την οποία είχε αποκτήσει επτά παιδιά. Μετά την συνταξιοδότησή του βοηθούσε ως ψάλτης τον διάδοχό του, π. Νικόλαο Φούντα, με τον οποίο συνεργάσθηκε αρμονικά χωρίς ποτέ να δημιουργήση την παραμικρή προστριβή. Είχε, μάλιστα, και την ταπείνωση, όταν ο κατά πολύ νεώτερος διάδοχός του, π. Νικόλαος, χειροθετήθηκε Πνευματικός, να εξομολογήται σ’ αυτόν. Ως ιερέας υπήρξε άψογος, φιλακόλουθος, σεβάσμιος, ενοποιητικός, ως χαρακτήρας ταπεινός, ως ψάλτης καλλίφωνος και μουσικολογιώτατος. Εκοιμήθη ένας Ιερέας “παλαιάς γενεάς”, που τίμησε το ράσο, και υπήρξε, σύμφωνα με την μαρτυρία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως, π. Αθανασίου, “εκκλησιαστική μορφή”. Και οι “εκκλησιαστικές μορφές”, και αν εκδημούν εν αφανεία, πάντα αφήνουν μνήμη αγαθή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2493