• Αρχική
  • Τεῦχος 203 - Ἰούνιος 2013
  • Προσκύνημα στο σπήλαιο-εγκλείστρα του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Ναυπακτίας και παρουσίαση βιβλίου του καθηγητού κ. Αθανασίου Παλιούρα

Προσκύνημα στο σπήλαιο-εγκλείστρα του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Ναυπακτίας και παρουσίαση βιβλίου του καθηγητού κ. Αθανασίου Παλιούρα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ναύπακτος, 6 Ιουλίου 2013


ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ 6 Ιουλίου 2013

Το Σάββατο 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο προσκύνημα στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Ναυπακτίας. Πρόκειται για αρχαίο ερημητήριο-εγκλείστρα, το οποίο έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα του καθηγητού κ. Αθανασίου Παλιούρα.

Το πρωΐ τελέσθηκε η αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, με αρτοκλασία υπέρ υγείας των συμμετασχόντων στην ανασκαφή του σπηλαίου, με την συμμετοχή Ιερέων της περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην γνησιότητα της μοναχικής ζωής με αφορμή την ζωή των ερημιτών που έζησαν προσευχόμενοι αναζητώντας την ένωσή τους με τον Θεό, και με αφορμή το εορτάζοντα την ημέρα αυτή αββά Σισώη.

Μετά την θεία Λειτουργία ο καθηγητής κ. Παλιούρας ξενάγησε τους προσκυνητές στον χώρο και τον χρόνο και προσφέρθηκε κέρασμα που είχαν ετοιμάσει προσκυνήτριες.

Πριν μερικά χρόνια στο προσκύνημα συμμετείχαν, πέρα από την ανασκαφική ομάδα, ελάχιστοι πιστοί, που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονταν και έγιναν πλέον εκατοντάδες, που έρχονται από την Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Πάτρα κ.α. Και αυτό γιατί το προσκύνημα στο σπήλαιο του αγίου Νικολάου Βαράσοβας αποτελεί μοναδική εμπειρία, η οποία προβάλλεται τελευταία και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η προσέγγιση γίνεται με πλοιάρια και μετά ακολουθεί ανηφορική πεζοπορία 20'. Το θέαμα του σπηλαίου στην απότομη πλαγιά του βουνού με θέα τον Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο καθώς και η κοινή προσευχή και η τέλεση της θείας Λειτουργίας αποζημιώνει κάθε κόπο.

Μετά την επιστροφή των προσκυνητών από το σπήλαιο, στην Κάτω Βασιλική σε ειδική εκδήλωση παρουσιάσθηκε το νέο βιβλίο του κ. Παλιούρα με τίτλο «Αιτωλία. Αποκαλύπτοντας τον Βυζαντινό Πολιτισμό μέσα από τις Ανασκαφές».

Στην εκδήλωση παρέστησαν και ομίλησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές, επιστήμονες μαθητές και συνάδελφοι του κ. Παλιούρα. Χαιρετισμό απηύθυνε η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκη Φούντα. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μαίρη Χρυσικοπούλου.

Οι εισηγητές ομίλησαν όχι μόνον για το βιβλίο, αλλά κυρίως για την προσωπικότητα και το έργο του καθηγητού-συγγραφέως, που προέβαλε την Βυζαντινή ιστορία του τόπου μας και ανέδειξε πολλούς μαθητές.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

  • Προβολές: 1481

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance