Ἑορτή τῶν Τριῶν Ἰεραρχῶν στήν Ναύπακτο.

Στις 30 Ιανουαρίου 2014 εορτάσθηκε στην Ναύπακτο η εορτή των Τριών Ιεραρχών προστάτων, με εκκλησιασμό και αρτοκλασία υπέρ των εκπαιδευτικών και των μαθητών της Επαρχίας και με εκφώνηση πανηγυρικών λόγων. Στόν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου ομίλησε ο φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου καθηγητής Αριστείδης Λαδιάς και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής η δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γλυκερία Παϊσίου. Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δημητρίου μετά την Αρχιερατική θεία Λειτουργία δεξιώθηκε τούς καθηγητές και μαθητές στην αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έκοψαν την βασιλόπιττά τους, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος, και τίμησαν τον άρτι συνταξιοδοτηθέντα συνάδελφό τους Γιάννη Κουτσοσπύρο σέ κατάστημα εστίασης της πόλεως.

Το απόγευμα της εορτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τούς Εκπαιδευτικούς της Επαρχίας μας στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, που περιελάμβανε απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων για τούς Τρείς Ιεράρχες από τον χορό Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας με χοράρχη τον κ. Παντελή Αναστασόπουλο και ομιλία από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο με θέμα: «Ρωμαίοι Πατέρες και Φράγκοι Θεολόγοι».

Το θέμα ήταν πρωτότυπο, διαρθρωμένο σέ δύο ενότητες, την ιστορική και την θεολογική. Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε πώς οι Φράγκοι που κατέκτησαν το δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το αποξένωσαν κατ' αρχάς πολιτικά από την Κωνσταντινούπολη και έπειτα και θεολογικά με την σχολαστική θεολογία η οποία είναι ξένη προς την εμπειρική θεολογία των αγίων Πατέρων, φωτεινό παράδειγμα των οποίων αποτελούν οι Τρείς Ιεράρχες. Η ομιλία προκάλεσε το ενδιαφέρον των Εκπαιδευτικών, γιατί είναι αλήθεια ότι η ιστορική άποψη που έχει επικρατήσει για την ιστορία της Ευρώπης και του λεγομένου Βυζαντίου από την κάθοδο των Φράγκων και μετά και αφορά άμεσα και την ιστορία και της Πατρίδας μας, είναι η άποψη των Φράγκων που δέν ταυτίζεται με την πραγματικότητα. Γι' αυτό και η παρουσίαση των γεγονότων στην πραγματική τους διάσταση, προκαλεί, αν μη τί άλλο, έκπληξη. Εκπληξη προκαλεί επίσης και η αποκάλυψη των ιστορικών και πολιτικών παραγόντων διαμόρφωσης της θεολογίας της Δύσεως και διαφοροποίησής της από την θεολογία των αγίων Πατέρων.

Η εκδήλωση μαζί με την συζήτηση διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, στο τέλος της οποίας προσφέρθηκε κέρασμα από τίς Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης της Ναυπάκτου.

Παρόντες ήταν Εκπαιδευτικοί της Επαρχίας μας που γέμισαν την Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Σικώλας και ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος.

  • Προβολές: 4514

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance