Γράφτηκε στις .

Αποχαιρετιστήρια θεία Λειτουργία του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Φωκίδος κ. Αθηναγόρου στην Άμφισσα

ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ 22 Μαΐου 2014

Αποχαιρετιστήρια θεία Λειτουργία του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Φωκίδος κ. Αθηναγόρου στην Άμφισσα

Την Πέμπτη 22-5-2014, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Φωκίδος κ. Αθηναγόρας τέλεσε την τελευταία αρχιερατική θεία Λειτουργία του, θέλοντας να αποχαιρετήση με τον τρόπον αυτόν τους Ιερείς, Μοναχούς και συνεργάτες του στην Ιερά Μητρόπολη που αρχιεράτευσε για 28 χρόνια.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας τέλεσε την θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως Φωκίδος, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Νικόλαος Καραγιάννης, ο Ιεροκήρυκας π. Νεκτάριος Καλύβας, οι Εφημέριοι του Ιερού Ναού κ.ά., ενώ εκκλησιάσθηκαν όλοι οι Ιερείς, οι Μοναχοί και οι συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, και πολλοί πιστοί.

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, ο οποίος αναφέρθηκε στον όρο θεία Λειτουργία που είναι έργο του λαού του Θεού, είναι σύνοδος ουρανού και γής, και στον όρο θεία Ευχαριστία, αφού δι' αυτής ευχαριστούμε τον Θεό για τα δώρα που μας χαρίζει. Στην συνέχεια ανέπτυξε εν συντομία την έννοια του δώρου, ότι όλος ο κόσμος είναι δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο, που προσφέρεται στον Θεό με τα αντιπροσωπευτικά στοιχεία του άρτου και του οίνου, και Εκείνος, αφού τα κάνει Σώμα και Αίμα Του, τα προσφέρει εκ νέου για τον αγιασμό του ανθρώπου, οπότε ο αγιαζόμενος άνθρωπος προσφέρει τον εαυτό του ως αντίδωρο στον Θεό και τους ανθρώπους. Αυτό χαρακτηρίζεται ως ευχαριστιακή ζωή. Έτσι η σχέση με τον Θεό, τους αδελφούς μας και την κτίση είναι μια ανταλλαγή δώρων. Έπειτα είπε ότι η θεία Ευχαριστία που τελέσθηκε είναι πράγματι μια ευχαριστία της Εκκλησίας προς τον Θεό για την προσφορά επί 28 χρόνια του Μητροπολίτου Αθηναγόρου στην Τοπική Εκκλησία, ευχαριστία του λαού προς τον Θεό και τον Σεβασμιώτατο για την προσφορά του αυτή, και ευχαριστία του Σεβασμιωτάτου στον Θεό για το δώρο της Αρχιερωσύνης που έλαβε και το δώρο της αγάπης του λαού. Στο τέλος ο ομιλητής ευχήθηκε στον κ. Αθηναγόρα, σύμφωνα με την δέηση της Εκκλησίας, «τόν υπόλοιπον χρόνον της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι» και «χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά», και ευχήθηκε να συμμετάσχη στην ουράνια θεία Λειτουργία.

Πρίν την απόλυση της θείας Λειτουργίας ομίλησε εκ μέρους των Ιερέων, των μοναχών και του λαού ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος π. Νεκτάριος Καλύβας, τονίζοντας την προσφορά του Σεβασμιωτάτου κ. Αθηναγόρου στην Μητρόπολη Φωκίδος, και τα ποικίλα χαρίσματά του και ευχαριστώντας τον για όσα τους προσέφερε και για τις ευλογίες που τους χάρισε.

Τέλος ομίλησε ο κ. Αθηναγόρας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους συνεργάτες του, τους Ιερείς και μοναχούς, προς όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, και προς τον Σεβασμιώτατο Τοποτηρητή για τους ευγενείς λόγους του. Παρακάλεσε δε τους Ιερείς να επιδείξουν τον ίδιο ζήλο και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και υπακοής προς τον διάδοχό του Αρχιερέα, τον οποίον θα εκλέξη η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα είναι αντάξιος συνεχιστής όλων των διατελεσσάντων μέχρι σήμερα Μητροπολιτών της ιστορικής Μητροπόλεως Φωκίδος. Προέτρεψε δε τους Χριστιανούς να συνεχίζουν να μεταβιβάζουν στα παιδιά τους τις παραδόσεις και τα χρηστά ήθη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Τόνισε δε ότι ο σκοπός του ανθρώπου είναι η θέωσή του που επιτυγχάνεται μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας. Τέλος έδωσε σε όλους την ευλογία του, ζήτησε συγγνώμη από όσους τυχόν επίκρανε και εξέφρασε την ελπίδα του προς τον Θεό και την ειλικρινή αγάπη του προς το πλήρωμα της Εκκλησίας της Φωκίδος.

Μετά την θεία Λειτουργία προσφέρθηκε μικρή δεξίωση σε όλους τους εκκλησιασθέντες στην Αίθουσα του Γιαγτζείου Ιδρύματος.

Κατά την διάρκεια της δεξίωσης ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Ιερόθεος μίλησε για το πρόσωπο του κ. Αθηναγόρου, για την μακροχρόνια γνωριμία τους, και τόνισε την μεγάλη σημασία και γενναιότητα της ενέργειάς του να παραιτηθή λόγω γήρατος. Είναι πολύ σημαντικό, είπε, να μπορή κανείς να μετρά και να καταλαβαίνη τα όριά του, τα οποία του θέτει η φθορά και η θνητότητα που κυριαρχεί στον μεταπτωτικό κόσμο μας, και ευχήθηκε να παραμείνη στην μνήμη του λαού και κυρίως στην μνήμη της Εκκλησίας και του Θεού.

Ακολούθως ο κ. Ιερόθεος ζήτησε από τους παρευρισκομένους να λάβουν τον λόγο και να ομιλήσουν για τον Σεβασμιώτατο. Έτσι έλαβαν τον λόγο και εξέφρασαν την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους προς τον απερχόμενο Ποιμενάρχη τους, αναφερόμενες σε συγκεκριμένα γεγονότα, οι Γερόντισσες των Ιερών Μονών της Φωκίδος.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος έδωσε τον λόγο στον στενό συνεργάτη του κ. Αθηναγόρου Πρωτοπρ. π. Νικόλαο Καραγιάννη, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιερατείας του κ. Αθηναγόρου, όπως την ανεξικακία και αοργησία του και την συμπάθειά του προς τους Ιερείς αλλά και προς όλους τους ανθρώπους και τον ευχαρίστησε για όλα.

Οι παριστάμενοι έλαβαν την ευχή του Σεβασμιωτάτου κ. Αθηναγόρου και βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Με την οικειοθελή παραίτηση και αποχώρηση του Σεβασμιωτάτου κ. Αθηναγόρου κλείνει μια ιστορική περίοδος 28 ετών για την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, η οποία αναμένει τον νέο Ποιμενάρχη της που θα εκλέξη η Ιεραρχία.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως