• Αρχική
  • Τεῦχος 22 - Νοέμβριος 1997
  • Κύριο θέμα: Πραγματοποιήθηκε το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών - Ἡ Βυζαντινὴ καὶ ΜεταΒυζαντινὴ Ναύπακτος

Κύριο θέμα: Πραγματοποιήθηκε το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών - Ἡ Βυζαντινὴ καὶ ΜεταΒυζαντινὴ Ναύπακτος

Στις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο το Δεύτερο Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών, το οποίο είχε κεντρικό θέμα: “Η Ναύπακτος και η περιοχή της κατά την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή εποχή (325 - 1820), ως και η εκκλησιαστική της κατάσταση έως τα τέλη του 19ου αιώνα”.

Το Συνέδριο, λόγω της σπουδαιότητος του για την διερεύνηση της εκκλησιαστικής ιστορίας της Ναυπάκτου, τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Δήμος Ναυπάκτου από την μεριά του στήριξε και συμπαραστάθηκε με το προσωπικό του όλες τις φάσεις του Συνεδρίου, ώστε, κατά την έκφραση του προέδρου της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών κ. Χαρ. Χαραλαμποπούλου, “δικαίως μπορούμε να μιλάμε για συνδιοργάνωση τούτου από τον Δήμο Ναυπάκτου και την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών”. Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν το ίδρυμα Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη - Νόβα και το ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Κατά κοινή ομολογία το Συνέδριο επέτυχε σε όλους τους τομείς. Η οργάνωσή του δεν παρουσίασε κενά και δυσλειτουργίες. Το επίπεδο των εισηγήσεων ήταν υψηλό και ο μεγάλος αριθμός τους (συνολικά σαράντα, εκ των οποίων τρεις μόνο δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω εκτάκτων κωλυμάτων των εισηγητών) κάλυψαν με πληρότητα την κεντρική θεματολογία. Η συμπαράσταση των φορέων της πόλεως, που κατανόησαν την σημασία του συνεδρίου, έβγαλε το Συνέδριο από τα στενά πλαίσια του επιστημονικού ενδιαφέροντος και του έδωσε κοινωνικές διαστάσεις. Αν πετύχαινε να προσελκύση και περισσότερους ακροατές - ήταν ομολογουμένως ικανοποιητικός ο αριθμός τους για παρόμοια Συνέδρια - η ωφέλεια θα ήταν μεγαλύτερη.

Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε εισηγήσεις για την γραμματεία, την γλώσσα και την λαογραφία, η δεύτερη αναφερόταν σε ιστορικά θέματα, η τρίτη σε αρχαιολογικά και η τέταρτη σε θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας. Οι περισσότερες εισηγήσεις ήταν αποτελέσματα ερευνών και όχι συμπιλήματα άλλων δημοσιευμένων εργασιών, γι’ αυτό έδωσαν πολλές αφορμές για γόνιμες συζητήσεις, οι οποίες μέσα από σοβαρή επιχειρηματολογία προσπαθούσαν να διαλευκάνουν αμφιλεγόμενα σημεία των εισηγήσεων.

Ιδιαίτερο τόνο στο συνέδριο, ζωντάνια αλλά και σοβαρότητα στις συζητήσεις, έδωσαν οι καθηγητές Αθ. Παλιούρας, Βασ. Κατσαρός, Νικ. Βερενίκος, Φωτ. Δημητρακόπουλος και Αργ. Πετρονότης. Εξέπληξε με τις γνώσεις της Ναυπακτιακής γεωγραφίας ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Δημ. Φούρλας.

Δεν είναι εύκολο σε εμάς να αξιολογήσουμε τις εισηγήσεις ως προς την πρωτοτυπία και την επιστημονική τους αρτιότητα, οφείλουμε όμως να ξεχωρίσουμε - ως εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου - τις εισηγήσεις που αφορούσαν προσωπικότητες που εποίμαναν την Ιερά Μητρόπολή μας, ιδιαίτερως δε τις εισηγήσεις της τελευταίας συνεδρίας που είχαν θέμα τους τον λόγιο Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιωάννη τον Απόκαυκο. Ο δικηγόρος και θεολόγος κ. Άγγ. Γιαννόπουλος, με θέμα: “Ο “αντινομικιστικός” νομικός λόγος του Ιωάννου Αποκαύκου”, ο καθηγητής κ. Β. Κατσαρός, με θέμα “Ιωάννης Απόκαυκος, ο “σύγχρονος” βυζαντινός λογοτέχνης”, ο καθηγητής κ. Φωτ. Δημητρακόπουλος, με θέμα: “Τα ποιήματα του Ιωάννου Αποκαύκου” και ο καθηγητής κ. Χρ. Τερέζης, με θέμα: “Επιστολογραφία Ιωάννη Απόκαυκου - Ερμηνευτικά, Μεθοδολογικά” έδωσαν ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της μεγάλης προσωπικότητας. Ζωγράφησαν με δεξιοτεχνία, έμπνευση και επιστημονική ακριβολογία το πρόσωπο ενός ρωμηού ποιμένος και λογίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος εισηγήθηκε το θέμα: “Το ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας”, με το οποίο έθεσε τις θεολογικές βάσεις της ιστορικής έρευνας του βίου και της πολιτείας προσωπικοτήτων που έδρασαν ποιμαντικά στο χώρο της Εκκλησίας. Επίσης, δύο ακόμη κληρικοί της Μητροπόλεώς μας, οι Αρχιμανδρίτες π. Ιερώνυμος Δελημάρης και π. Ειρηναίος Κουτσογιάννης, έκαναν εισηγήσεις στο συνέδριο. Ο πρώτος με θέμα: “Ο Ναυπάκτου Δαμασκηνός Στουδίτης” και ο δεύτερος με θέμα: “Χριστιανικοί ναοί στη Ναύπακτο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα”.

Να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια του Συνεδρίου την Κυριακή 19 Οκτωβρίου τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δημητρίου, στο τέλος της οποίας έγινε μνημόσυνο όλων των αρχιερατευσάντων στην ιστορική Μητρόπολη Ναυπάκτου. Επίσης το Ίδρυμα Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη - Νόβα τέλεσε μνημόσυνο του Γεωργίου και της Μαρίας Αθανασιάδη - Νόβα.

Τις δύο πρώτες ημέρες (17 και 18 Οκτωβρίου) το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, ενώ η τελευταία συνεδρία του, την Κυριακή 19 του μηνός, έγινε στο συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η Ιερά Μητρόπολις το Σάββατο - δεύτερη μέρα του Συνεδρίου - παρέθεσε γεύμα στους συνέδρους, ενώ την Κυριακή, μετά την λήξη του Συνεδρίου φιλοξένησε όλους τους συνέδρους σε κοινή τράπεζα η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

π. Θ.Α.Β.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2523