Γεγονότα καὶ Σχόλια: Περί σεβασμού - Βαλκανικοί φόβοι

Περί σεβασμού

Πολλές φορές ακούγονται παράπονα, γιατί τάχα οι νέοι μας δεν τιμούν όσο πρέπει και όπως πρέπει τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και ότι πολλάκις εμπαίζουν και τα ιερά και τα όσια του γένους μας.

Αφορμή για τέτοιες κρίσεις και επικρίσεις δίνουν συνήθως μερικά επιφανειακά γεγονότα. Θα παρουσιάσουμε κι εμείς ένα τέτοιο γεγονός, το οποίο όμως δείχνει που περίπου έγκειται το πρόβλημα της καταπάτησης αξιών.

Πλατεία Φαρμάκη, Ναύπακτος. Εορταστικές εκδηλώσεις και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, πάνω στα παγωμένα βουνά της Ηπείρου. Στην μικρή μας πόλη, βέβαια, δεν χιόνιζε· ο καιρός ήταν μαλακός, ό,τι πρέπει για να πιουν το ουζάκι τους οι μεσήλικες που είχαν κατακλύσει τα καθίσματα στα υπαίθρεια καφενεία με θέα το Ιερατείο, τις Αρχές, τους εκπροσώπους συλλόγων και τους μαθητές της πόλεως να καταθέτουν στεφάνια στο Ηρώο της πόλεως, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Τα καθίσματα ιδιαιτέρως αναπαυτικά, και το θέαμα ενδιαφέρον, όχι πολύ συνηθισμένο σαν τις εκπομπές της τηλεοράσεως· μόνο δύο φορές τον χρόνο.

Βέβαια, στα σημεία που ψαλλόταν το “αιωνία η μνήμη”, ο εθνικός ύμνος και όταν τηρούνταν ενός λεπτού σιγή, πολλοί από τους κυρίους και τις κυρίες που απολάμβαναν το καφεδάκι τους, θα προτιμούσαν να έχουν ένα τηλεχειριστήριο να αλλάξουν κανάλι ... στην θέα τους, αλλά αφού αυτό ήταν αδύνατον, συνέχισαν το ρόφημά τους χωρίς τύψεις.

Ήταν και ένας τσολιάς, μαρμαρωμένος ο καϋμένος, έργο ευγνωμοσύνης, τιμής και μνήμης των Ναυπακτίων προς τους ηρωϊκούς προγόνους τους. Μά σά να μου φάνηκε, ότι εκεί, λίγο πριν τελειώσει ο εθνικός ύμνος, προσπαθούσε να βγάλει το πετρωμένο τσαρούχι του, να το πετάξη ίσα κατ’ επάνω σε κείνον εκεί στην πρώτη θέση, νά, ακριβώς την στιγμή που έφερνε στα χείλη του το made in Italy φλιτζάνι του καφέ του.

Ν.Γ.

Βαλκανικοί φόβοι

Η εφημερίδα “Καθημερινή” έγραψε για την Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης: “Ο φόβος ορισμένων χωρών (κυρίως της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας) μήπως εγκλωβισθούν σε έναν βαλκανικό οργανισμό, που θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο της επιδιωκόμενης ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν επέτρεψε στη διάσκεψη της Κρήτης να θεσμοθετήσει τη διαβαλκανική συνεργασία, τουλάχιστον στο εύρος που επεδίωκε η Αθήνα”.

Αυτή η επισήμανση της Καθημερινής είναι πολύ σημαντική και αποκαλυπτική των σεναρίων που καταρτίζονται στα Ινστιντούτα Στρατηγικών Μελετών των μεγάλων δυνάμεων. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας σε σχόλιό του με τίτλο “Εθνικά διλήμματα”, που δημοσιεύσαμε στο φύλλο του Ιουλίου, επεσήμανε ότι “για την χώρα μας “παίζονται” δύο σενάρια, χωρίς να γνωρίζουμε την εξέλιξή τους.

Το ένα σενάριο είναι ότι επιχειρείται η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα παράλληλα με την πολιτιστική μας αλλοτρίωση και τον εκκλησιαστικό αποχρωματισμό.....

Το άλλο σενάριο που “παίζεται” είναι η απομόνωση της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξή της μέσα σε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό που θα χαρακτηρίζεται ως σλαυορθόδοξος πολιτισμός ή ακόμη η δημιουργία μιας συνομοσπονδίας των Βαλκανίων, σαφώς απομονωμένης από την Ευρώπη και την πορεία της”.

Ο φόβος των Βαλκανικών χωρών, μη τυχόν απομονωθούν από την Ευρώπη, μέσω μιας Διαβαλκανικής Συνεργασίας - φόβος που θα στηρίζεται οπωσδήποτε σε κάποιες πληροφορίες τους - δείχνει το πόσο σκοτεινά, αλλά και πόσο έξυπνα, παίζουν το παιχνίδι τους αυτοί που θέλουν να παρεμποδίσουν την επικοινωνία της “Δύσης” με την πολιτιστική παράδοση της ορθόδοξης “Ανατολής”, η οποία μιλά στην καρδιά των Ρωμηών της δυτικής Ευρώπης και σείει τα θεμέλια του φράγκικου πολιτισμού.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα Βαλκανικά Κράτη δεν πρέπει να συνεργάζονται.

π.Θ.Α.Β.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 2380