Γεγονός καὶ Σχόλιο: Ακέφαλοι και ανεγκέφαλοι άνθρωποι

 

Φρίκη μου προκάλεσε ο τίτλος σχετικού άρθρου σε Εφημερίδα που έλεγε: “ακέφαλοι άνθρωποι για ανταλλακτικά”. Πρόκειται για πρόβλεψη του δρ. Πάτρικ Ντίξον, συγγραφέα του βιβλίου “Η Γενετική Επανάσταση”, ύστερα από δημοσίευμα στην Εφημερίδα “Τάιμς”, σύμφωνα με το οποίο “Βρετανοί επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα ακέφαλο έμβρυο βατράχου”. Η πρόβλεψη λέγει: “ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση για τον συνδυασμό της Τεχνολογίας κλωνοποίησης με την δημιουργία συγκεκριμένων εμβρύων, χωρίς κεφάλια ή πόδια, ως εργοστάσια οργάνων για τους αυριανούς ανθρώπους”.

Ο Καθηγητής της Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάθ, Τζόναθαν Σλάκ δήλωσε ότι μετά από λίγο καιρό οι άνθρωποι θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν μεταμόσχευση οργάνων “επί παραγγελία από δικά τους κλωνοποιημένα κύτταρα”. Όχι μόνο η ιδέα αυτή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο σκέπτονται την υλοποίησή της είναι φρικιαστικός, όπως τον περιγράφει ο πιο πάνω Καθηγητής: “Αντί να αναπτύσσεις ένα πλήρες έμβρυο, μπορεί να προγραμματίσεις γενετικά το έμβρυο να καταστείλη την ανάπτυξη σε όλα τα τμήματα του σώματος, εκτός από αυτά που χρειάζεται, μαζί με μια καρδιά και ένα κυκλοφοριακό σύστημα”.

Διαβάζοντας κανείς τέτοιες ειδήσεις και προβλέψεις δεν μπορεί να μη σκεφθή ότι το φρικιαστικό δεν είναι τα ακέφαλα έμβρυα, αλλά οι ανεγκέφαλοι άνθρωποι που συλλαμβάνουν τέτοια σχέδια, οι οποίοι απολυτοποιούν την ανθρώπινη ζωή, και την περιορίζουν μόνον στον βιολογικό τομέα. Προσπαθούν οι άνθρωποι να παρατείνουν την ανθρώπινη ζωή, χωρίς να μπορούν να υπερβούν τον θάνατο. Βλέπουν ακόμη την ζωή έξω από την διαδικασία του θανάτου, και χωρίς την συνέχειά της, που είναι η αιώνια ύπαρξη του ανθρώπου.

Ο Καθηγητής της Γενετικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλαχιώτης, μεταξύ των άλλων που λέγει για την σύγχρονη Γενετική, αναφέρει τον λόγο του Τόφλερ ότι “θά πρέπει να ορίσουμε ξανά την έννοια της ζωής και του θανάτου”. Πράγματι, πρέπει να τεθούν προς συζήτηση τα ερωτήματα, τί είναι ζωή και τί είναι θάνατος. Αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, τότε ο άνθρωπος θα δημιουργή πολλά προβλήματα στην ύπαρξή του. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να παίξη σπουδαίο ρόλο η Ορθόδοξη θεολογία.

Επίσης, διαβάζοντας κανείς τέτοιες προβλέψεις καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πράγματι ο άνθρωπος σήμερα μεταβλήθηκε σε μια μηχανή, που έχει την δυνατότητα να αλλάζη τα σωματικά εξαρτήματα, και μάλιστα θυσιάζοντας άλλες υπάρξεις για να ζήση το δικό του μηχάνημα. Ο άνθρωπος από πρόσωπο μεταβλήθηκε σε μηχάνημα που πρέπει να παραμείνη όσο μπορεί περισσότερο στην ζωή.

Τελικά πρέπει να μπή ένας φραγμός και ένα όριο στην επιστήμη μερικών φιλόδοξων και ανερμάτιστων ανθρώπων, οι οποίοι κατασκευάζουν σήμερα έναν νέο Πύργο της Βαβέλ με συνταρακτικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Πρέπει όμως και η θεολογία να δώση το δικό της λόγο για τον άνθρωπο και την ζωή, τον Θεό και την κτίση, το πρόσωπο και την μηχανή. Η έννοια του προσώπου είναι καθοριστική για την εποχή μας.

Ανεγκέφαλοι άνθρωποι αποκτήστε λίγο καρδιά, ποτισμένη από ένθεη ζωή για να έχετε ηρεμία και να σκορπίζετε ηρεμία και όχι ταραχή στην συγκεχυμένη ανθρωπότητα.

Ν.Ι.

 

ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 2532