Ἀρωγὴ τοῦ Ὑπουργείου Ὑγείας: πρὸς τὶς Κατασκηνώσεις και τους Συνδέσμους Αγάπης

Ενεκρίθη από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δραχμών ως επιχορήγηση για τις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Είναι η δεύτερη φορά που το Υπουργείο επιχορηγεί τις Κατασκηνώσεις και μάλιστα με το αυτό ποσό. Επίσης, ενεκρίθη και το ποσό των δύο εκατομμυρίων δραχμών ως αρωγή στο έργο των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου.

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε μερικά σημεία που θεωρούμε σημαντικά στην κίνηση αυτή του Υπουργείου.

Πρώτον. Η επιχορήγηση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ψυχρών αριθμητικών πράξεων ενός απρόσωπου κρατικού φορέα που μοιράζει την “πίττα” του κρατικού προϋπολογισμού. Η επιχορήγηση δόθηκε μετά την επίσκεψη του ιδίου του Υφυπουργού Υγείας - Πρόνοιας, κ. Θεόδωρου Κοτσώνη, στην Ναύπακτο και την προσωπική επαφή που είχε με τον Μητροπολίτη και τα μέλη εν γένει της Τοπικής Εκκλησίας.

Δεύτερον. Ο κ. Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να δη από κοντά τις Κατασκηνώσεις και τους Συνδέσμους Αγάπης, να γνωρίση τις δραστηριότητές τους και να πιστοποιήση την δυναμικότητά τους.

Τρίτον. Ο κ. Θ. Κοτσώνης φάνηκε συνεπής στην υπόσχεση που είχε δώσει στους Ενορίτες της Αγίας Παρασκευής το καλοκαίρι, όταν παραβρέθηκε σε συνεστίαση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αγάπης της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, με αφορμή την εορτή της Ενορίας. Κι αυτό, χωρίς ο ίδιος να συνδέεται ιδιαιτέρως με την περιοχή μας.

Τέταρτον. Έχει σημασία το γεγονός ότι αυτή η αρωγή δίδεται σε μια εποχή που γίνεται αφ’ ενός περιορισμός των περιττών δαπανών εκ μέρους του κράτους και αφ’ ετέρου εκδηλώνεται μια προσπάθεια να υποβαθμισθή το έργο και το κύρος της Εκκλησίας και να αμφισβητηθή η προσφορά της στον κοινωνικό τομέα. Ο κ. Υφυπουργός δεν βλέπει την Εκκλησία ως φολκλόρ, αλλά αντίθετα πιστεύει στην δυναμικότητα της Εκκλησίας. Σύμφωνα με όσα είπε σε επαφές που είχε με μέλη της Τοπικής Εκκλησίας της Ναυπάκτου, θαυμάζει το γεγονός ότι η Εκκλησία βασίζεται στην εθελοντική - και άρα αγνή - προσφορά των μελών της, στοιχείο που θεωρεί ότι πρέπει να γίνη οδηγός για μια παρόμοια προσπάθεια και στην περιοχή των ψυχρών κρατικών δραστηριοτήτων. Έχει διαπιστώσει ότι τα χρήματα που δίδονται στην Εκκλησία αξιοποιούνται, κατά κανόνα, με τον πιο αποδοτικό και δίκαιο τρόπο.

Πέμπτον. Η επιχορήγηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια της Πολιτείας στον τομέα της πρόληψης. Είναι ένας τομέας που η Πολιτεία συνήθως δεν τα πάει τόσο καλά, αντίθετα η Εκκλησία κάνει μεγάλο, αν και σιωπηλό, έργο.

Τέλος, η αρωγή αυτή είναι και μια στήριξη της προσπάθειας που κάνει στον κοινωνικό τομέα η Τοπική Εκκλησία, που ως γνωστόν είναι από τις ασθενέστερες οικονομικά, αλλά πλούσια σε οράματα και θέληση και ευαίσθητη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Ν.Γ.

  • Προβολές: 2429