Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας με τους δημοσιογράφους του ALPHA (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου) Η σημασία του Πάσχα

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ  Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας με τους δημοσιογράφους του ALPHA (Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου)

Η σημασία του Πάσχα

 

Την Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Μιχάλη Κεφαλογιάννη και Εύης Φραγκάκη, για την εκπομπή «Μένουμε ALPHA» για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Ο διάλογος πού διαμείφθηκε έχει ως εξής:

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Να σας συγχαρώ διότι θα μεταδώσετε τις ακολουθίες μέσα από την τηλεόρασή σας.

 Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω εάν συμφωνείτε με αυτό που είπα μόλις προηγουμένως ότι ο Θεός είναι μέσα μας. 

Ν. Ι.  Ο Θεός είναι  μέσα μας και έξω, παντού είναι ο Θεός. Kαι Τον βλέπουμε και στην επικαιρότητα και Τον βλέπουμε στην καθημερινότητα. Βλέπουμε και τον Θεό μέσα στον πόνο των ανθρώπων και, επομένως, παντού είναι ο Θεός, και μέσα μας. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε και την επικαιρότητα, γιατί είμαστε σε έναν τόπο και χρόνο, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και μέσα από μία άλλη διάσταση. Να βλέπουμε και το νόημα των πραγμάτων και το νόημα των ημερών. Γιατί, αν μένουμε μόνο στα εξωτερικά και δεν μπαίνουμε στα εσωτερικά, τότε χάνουμε το παιχνίδι.  Δηλαδή, όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο εξωτερικά, έχει τα χαρακτηριστικά του, είναι όμορφος, είναι άσχημος κλπ. Άλλο αυτό κι άλλο να τον γνωρίσουμε και μέσα στην ύπαρξή του. 

Δημοσιογραφος. Σεβασμιώτατε, η πίστη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που φαντάζομαι λαμβάνετε και εσείς τα μηνύματα από τους πιστούς, που είναι μία συγκυρία που ο άνθρωπος έχει βρεθεί σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη εδώ και πάρα πολλά χρόνια πόσο βοηθάει η πίστη σ’ αυτό;

 Ν.Ι. Η πίστη  βοηθάει πάρα πολύ. Αυτό το σύνθημα που λέμε «μένω στο σπίτι», βεβαίως μένω στο σπίτι –και εγώ μένω στο σπίτι– αλλά το ερώτημα είναι τι κάνουμε όταν μένουμε στο σπίτι. Δηλαδή, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπερνάμε την ανία, την κατάθλιψη, την απογοήτευση. Για παράδειγμα, υπάρχει η ύπαρξη και δεν υπάρχει συνύπαρξη. Ένα μεγάλο πρόβλημα ακόμη και μεταξύ των συζύγων που υπάρχει αγάπη και ενότητα και συγχρόνως υπάρχει και η «δυαδική μοναξιά», όπως λένε πολλοί, είναι δύο και αισθάνονται ότι είναι μόνοι τους. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι πώς θα δώσουμε νόημα ζωής σ’ αυτά τα πράγματα. Αυτά καθεαυτά τα πράγματα από τη φύση τους δεν έχουν νόημα, είναι α-νόητα, εμείς θα δώσουμε το νόημα.

Δημοσ. Σεβασμιώτατε, έχετε επισημάνει ωστόσο τις μέρες αυτές που περνάμε αυτή τη δοκιμασία την αγάπη μεταξύ των πιστών, την αγάπη μεταξύ των Ελλήνων, στο συνάνθρωπο;

Ν.Ι. Βεβαίως και υπάρχει και, νομίζω, αναπτύσσεται και γίνεται και μέσα από την Εκκλησία, από την ποιμαντική της Εκκλησίας. Λειτουργεί μέσα από το τηλέφωνο, μέσα από την επικοινωνία. Δηλαδή, ο άνθρωπος θα βρει τρόπους να ξεπεράσει όλα τα περιοριστικά όρια και να συναντηθεί με τον άλλον. Αυτή η συνάντηση για μένα είναι το πιο σημαντικό γεγονός. Διαβάζω στην ιστορία ότι υπήρχε ένας ασκητής σε μία έρημο και ο Θεός είπε σε κάποιον Ιερέα "πήγαινε να του πεις ότι σήμερα είναι Πάσχα και θα του δώσεις και ένα φαγητό να φάει". Και πήγε, τον συνάντησε και του λέει, "αδερφέ μου, σήμερα είναι Πάσχα" και ο ασκητής του απαντά: "Είναι Πάσχα γιατί συναντηθήκαμε". Δηλαδή, πρέπει να δούμε και μία άλλη όραση των πραγμάτων. Ο κωρονοϊός μας βοηθάει και σε αυτό, να βλέπουμε τα πράγματα και μέσα από μία άλλη προοπτική.

 Δ.. Αυτό, Σεβασμιώτατε, μας κάνει να μείνουμε στο σπίτι, να μην εκκλησιαστούμε αυτό το Πάσχα, να μείνουμε στο σπίτι και να παρακολουθήσουμε ενδεχομένως τις ακολουθίες από την τηλεόραση και να ζήσουμε ένα διαφορετικό Πάσχα. Δεν σημαίνει ότι αυτό το Πάσχα όμως θα είναι λιγότερο κοντά στο Θεό. Έτσι δεν είναι;

 Ν. Ι. Νομίζω ναι, ότι πρέπει να δούμε και μία άλλη επικοινωνία, έναν άλλο τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με το Θεό. Τελικά, είναι αυτό που πολλοί το λένε, ότι η Εκκλησία είναι μία μεγάλη  μητρική αγκαλιά, δεν περιορίζεται απλώς σε ένα Ναό. Η Εκκλησία είναι σαν μία μάνα, η οποία με το ένα χέρι δείχνει τι πρέπει να κάνουμε και όταν εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε με το άλλο χέρι μας κρατάει στην αγκαλιά της. Λοιπόν, πρέπει να γνωρίσουμε αυτή την ζεστή αγκαλιά της Εκκλησίας, που είναι και μέσα στο Ναό και επεκτείνεται και έξω από το Ναό. 

Δ. Το μήνυμά σας εν όψει του Πάσχα, Σεβασμιώτατε, για να κλείσουμε αυτή την όμορφη συζήτηση που μας προσφέρατε.

 Ν. Ι. Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ερωτήματα που μου κάνατε, πού διαφέρουν από πολλά άλλα ερωτήματα τα οποία δέχομαι αυτόν  τον καιρό. Το μήνυμα για το Πάσχα: Πάσχα τι σημαίνει; Είναι εβραϊκή λέξη που σημαίνει διάβαση και θυμίζει ότι οι Εβραίοι πέρασαν από την Αίγυπτο μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα για να πάνε στη Γη της Επαγγελίας. Διάβαση. Και το πήραν αυτό οι Πατέρες και  λένε ότι Πάσχα είναι η διάβαση από το θάνατο στη ζωή. Τι σημαίνει αυτό;

Δ. Είναι συμβολικό.

Ν.Ι. Είναι και πραγματικό. Γιατί πολλοί από εμάς ζούμε σαν να είμαστε μέσα στην κόλαση, στον Άδη, με πυκνή ατμόσφαιρα από σκοτάδι και πρέπει να έχουμε την ελπίδα ότι έχουμε τη δυνατότητα να παρακαλέσουμε το  Θεό να κατεβεί μέσα στον Άδη τον προσωπικό μας και να μας δώσει ζωή. 

Δ. Να κρατήσουμε αυτή την ελπιδοφόρα, όπως την εκφράζετε και εσείς διάσταση που έχει το Πάσχα, γιατί αυτό είναι το Πάσχα και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ από την ψυχή μας. Σας ευχόμαστε να περάσετε και εσείς καλά και Καλό Πάσχα.

Δ. Καλό Πάσχα Καλή Ανάσταση

Ν.Ι. Ευχαριστώ και εσείς να το περάσετε όπως επιθυμείτε και να μεταδίδουμε αυτήν την ελπίδα στους ανθρώπους.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεῖτε τό video ΕΔΩ

  • Προβολές: 147072