Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ (28 Απριλίου)

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ     Τρίτη 28 Απριλίου 2020

 Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ  (28 Απριλίου)

Την Τρίτη 28 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), ήταν προσκεκλημένος στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με την δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου.

Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του Σεβασμιωτάτου ήταν:

*

«Τι τελικά είναι η Εκκλησία; Είναι ένα σωματείο; Είναι ένα σούπερ μάρκετ;»

«Τι τελικά είναι η θεία Λειτουργία; Φολκλόρ είναι η θεία Λειτουργία;»

«Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όχι Προτεστάντες»

«Περιμένω την επάνοδο όχι μόνον στην κανονικότητα αλλά και την εκκλησιαστικότητα»

Υπάρχει η επιστολή του Αρχιεπισκόπου, συνοδική εξουσιοδοτήσει, προς τον Πρωθυπουργό, και έχω ακούσει από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο χθές ότι δεν θα ικανοποιηθεί η επιστολή αυτή, μάλλον η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να ανοίξουν οι Εκκλησίες –διότι, επί τέλους, κάναμε πάρα πολύ μεγάλη θυσία– αλλά θα γίνει σταδιακά και δεν ξέρω πότε θα γίνει η δεύτερη φάση.

Χθες μιλούσα όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως και θέλω να σας πω ότι τελικά αισθανόμουν μια απογοήτευση στο τέλος της προηγούμενης ημέρας, και αν θέλετε να σας κάνω μια δημόσια εξομολόγηση.

Σκεφτόμουν χθες το βράδυ, αφού είχα ακούσει όλα αυτά, τελικά τι είναι γι' αυτούς η Εκκλησία. Τι είναι η Εκκλησία; Είναι ένα σωματείο; Είναι ένα σούπερ μάρκετ; Είναι τελικά ένα κομμωτήριο; Είναι χειρότερα από το σούπερ μάρκετ και χειρότερα από το κομμωτήριο; Τι είναι τελικά η Εκκλησία; Δεν είναι ένας θείος οργανισμός, ο οποίος έχει παράδοση είκοσι αιώνων, και λειτουργούσε και πριν από το Κράτος;

Δεύτερον, τι τελικά είναι η θεία Λειτουργία; Είναι συνάθροιση μερικών ανθρώπων μόνον; Βεβαίως τα δεχόμαστε αυτά. Αλλά δεν είναι κάτι υψηλό; Φολκλόρ είναι η θεία Λειτουργία;

Και αναρωτιόμουν τι είναι τελικά αυτή η εξουσία; Και ποιά είναι τα όρια της εξουσίας;

Και τα λέω όλα αυτά, γιατί ο κ. Τσιόδρας ετόνισε πολύ καλά πριν από λίγες ημέρες, ότι δεν θα εισέλθουμε στην πίστη των ανθρώπων, αλλά θα μελετήσουμε το θέμα της Εκκλησίας (ως πρός) τον συγχρωτισμό.

Γνωρίζω ότι έγινε μεγάλη συζήτηση μέσα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και υπάρχει απόφασή της και πρότασή της, την οποία έστειλε στον Πρωθυπουργό και βεβαίως λέει να ανοίξουν οι Εκκλησίες με αυτούς τους όρους και κινείται περίπου σε αυτά τα οποία λέει ο Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να θέτει θέμα πίστεως.

Τελικά να μας πούνε τα τρία αυτά ερωτήματα που έθεσα.

Όπως ξέρετε, ένα-ενάμιση μήνα μιλάω για τα θέματα αυτά και λέω ότι πράγματι υπήρχε ένα πρόβλημα, υπήρχε ένα πρόβλημα από τον κορωνοϊό, το βλέπαμε. Και έλεγα, όταν έκλεισαν τα πάντα και περιορίσθηκαν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους, φυσικά και εμείς να υποστούμε αυτήν την θυσία.

Τώρα βλέπω, και πριν ακόμη στείλει την επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος, δεν γινόταν καμμία απολύτως συζήτηση για την Εκκλησία, όταν γιά όλα τα άλλα γινόταν.

(Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν και από που βλέπει πολεμική:) Όχι από την Κυβέρνηση. Όχι από τους επιστήμονες.

Ξέρω ότι η Επιτροπή Εμπειρογνώμων έλαβε καλή απόφαση, ασχολείται μόνον με τον συνωστισμό, ούτε έθεσαν...

Γνωρίζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος, η Σύνοδος, έστειλε αυτή την επιστολή και το ζητάει (να ανοίξουν οι Εκκλησίες), και γνωρίζω ότι η απόφαση των Εμπειρογνώμων είναι θετική και κινείται στα πλαίσια του Αρχιεπισκόπου...

Περιμένω την επάνοδο όχι μόνον στην κανονικότητα αλλά και την εκκλησιαστικότητα. Εφόσον το πρόβλημα είναι μόνον στον συνωστισμό, εκεί ακριβώς το έχουμε περιορίσει, εκεί θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα κάνουμε ό,τι μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους, δεν το γνωρίζω.

(Στο σημείο αυτό μίλησε ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πλεύρης)

Αυτό είναι άλλο θέμα (ατομική προσευχή), και άλλο θέμα είναι να μην επιτραπεί από τώρα να γίνονται ανοικτά οι θείες Λειτουργίες.

Είναι άλλο θέμα, που θα το ρυθμίσουμε εμείς. Βλέπουμε ποια είναι η πίστη μας και σε ποιά σημεία μπορεί κανείς να κάνει μια υποχώρηση.

Εγώ πάλι κάνω έκκληση: Επειδή και ο κ. Σύψας είναι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εκεί που είναι και οι λοιμωξιολόγοι, ο κ. Τσιόδρας και όλοι οι άλλοι, έχουν λάβει μια απόφαση. Να μας δημοσιοποιήσουν την απόφαση την οποία έστειλαν στον Πρωθυπουργό. Αυτό ζητάω, να δω τι λέει αυτή η απόφαση, που–από πληροφορίες που έχω– δεν νομίζω ότι λέει για σταδιακό (άνοιγμα) πρώτα η ατομική προσευχή και μετά η λατρεία.

Εν πάση περιπτώσει, τι θα πει ατομική λατρεία; Το δεχθήκαμε για ένα διάστημα, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Πλεύρης, και μάλιστα στην καρδιά (του εκκλησιαστικού έτους) την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά αν αυτό συνεχισθεί πρέπει να πω ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όχι Προτεστάντες.

Αν μου επιτρέπετε, να πω κάτι που έλεγε ο Μάξ Βέμπερ, τι είναι εξουσία. Είναι τριών ειδών εξουσία: είναι η νόμιμη εξουσία, η παραδοσιακή εξουσία και η χαρισματική εξουσία. Πρέπει να γίνεται συνδυασμός και των τριών εξουσιών. Η Εκκλησία έχει μια παράδοση δύο χιλιάδων ετών, δεν μπορούμε να της συμπεριφερόμαστε σαν τα κομμωτήρια.

(παρεμβάλλεται ο κ. Πλεύρης, που μιλάει για σεβασμό και αναγνώριση της Εκκλησίας)

Να το δούμε στην πράξη.

 Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

  • Προβολές: 139944