Γεγονότα καὶ Σχόλια: Καταναλωτική αγάπη - Η σημασία της διαστρέβλωσης

Καταναλωτική αγάπη

Τα Χριστούγεννα και γενικά οι γιορτές έχουν ταυτισθεί με τα δώρα. Για πολλούς όλο το περιεχόμενό τους εξαντλείται σε μια αναταλλαγή δώρων. Σε αυτό βοηθά αρκούντος η διαφήμιση, που τροφοδεί την καταναλωτική νοοτροπία.

Πρέπει να παραδεχθούμε, όμως, ότι το δώρο μέσα στην ατομοκεντρική εποχή που ζούμε, είναι μια νότα ανθρωπιάς, είναι ένας τρόπος υπέρβασης του κλοιού της παγερής αδιαφορίας για τους άλλους, όταν, βέβαια, το κίνητρό του δεν είναι η ιδιοτέλεια, το προσδοκώμενο κέρδος, οι καλές δημόσιες σχέσεις προς το συμφέρον.

Επειδή έχουμε ανάγκη να μας αγαπούν και να μας τιμούν οι άλλοι και θέλουμε αυτό να το εκφράζουν, έχει καταστεί η ανταλλαγή των δώρων θεσμός. Αλλά, όπως κάθε θεσμός, έτσι και τα δώρα γίνονται για πολλούς τύπος και συνήθεια. Ή, για κάποιους άλλους, γίνονται αντικείμενο άγχους, γιατί δεν διακατέχονται μόνο από την αγάπη προς το πρόσωπο στο οποίο θέλουν να προσφέρουν το δώρο, αλλά και από την ανάγκη της πρωτοτυπίας και του εντυπωσιασμού. Έτσι, αποκτούν αυτές τις μέρες επικαιρότητα οι ψυχολογικές αναλύσεις, για το τί δώρα θέλουν οι διάφοροι τύποι ανθρώπων, ώστε να ενημερωθούν οι καταναλωτές και να αγοράσουν ανάλογα.

Γράφοντας αυτά έχουμε υπόψη μας την Καθημερινή της 7ης Δεκεμβρίου, που αφιέρωσε ολόκληρη σελίδα για να καθοδηγήση τους αναγνώστες της στην αγορά του “σωστού” δώρου για κάθε γιορτή. Ο δημοσιογράφος της Γ. Τσίρος σημειώνει: “Είναι ταλέντο σπάνιο να δίνεις υλική υπόσταση στην αγάπη για συγγενείς και φίλους, στην εκτίμηση για τον συνάδελφο, στην “υποχρέωση” για τον οικοδεσπότη, στην τυπικά καλή σχέση με τον γείτονα. Γιατί το δώρο, αυτά ακριβώς εκφράζει: συναισθήματα τυλιγμένα σε χαρτί και στολισμένα με κόκκινη κορδέλα. Τη χαρά της προσφοράς. Τη γλυκιά προσμονή ότι κάποιοι θα σε θυμηθούν κι εσένα. Κι ας ορίζεται η λέξη “δώρο”, ως “το άνευ ανταλλάγματος διδόμενον””.

Μπορεί να είναι, πράγματι, σπάνιο ταλέντο το να δίνης υλική υπόσταση στην αγάπη, αλλά σπανιότερο είναι το να αγαπά κανείς απροϋπόθετα και να θέλη να κάνη τους άλλους ευτυχισμένους, με όποιους τρόπους μπορεί, χωρίς να εξαρτά την δική του ευτυχία από την αναταπόδοση. Πρέπει να υπογραμμίσουμε, επίσης, ότι η πραγματική αγάπη δεν έχει ανάγκη από υλικά δώρα για να εκφραστή.

Η σημασία της διαστρέβλωσης

Στην εφημερίδα “Ελεύθερη Ώρα” δημοσιεύτηκε η παρακάτω πληροφορία: “Σε δισκέτα CD-ROM που κυκλοφόρησε σε εκατομμύρια αντίτυπα, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην οποία περιγράφονται οι γεωγραφικές και εθνολογικές συντεταγμένες 222 χωρών, όλα, σχεδόν τα Ελληνικά νησιά, που περιλαμβάνονται στο Ανατολικό Αιγαίο (Σάμος, Μυτιλήνη, Χίος, Σύμη, Κάλυμνος, Κως κ.ά.) αναφέρονται ως τμήμα τής...ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ επικράτειας! Οι πληροφορίες... για την σύνταξι του περί ου ο λόγος “ενημερωτικού” εκτρώματος προς την διεθνή κοινότητα, εδόθησαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών”.

Αυτό το “λάθος” των εκδοτών, το οποίο σε έναν που γνωρίζει στοιχειωδώς γεωγραφία, τους κάνει καταγέλαστους, δείχνει, εκτός των άλλων, την μεγάλη δύναμη της πληροφορίας. Με αυτό το λάθος θα μάθουν την γεωγραφία της περιοχής εκατομμύρια νέοι στον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς θα γίνουν ηγέτες, με κάποια “στερεά κατάλοιπα” από τις γνώσεις με τα “λάθη”, που μαθαίνουν τώρα. Με αυτά τα “λάθη” θα ενημερωθούν, επίσης, κάποιοι ηγέτες μακρινών χωρών, που θα βλέπουν τις κινήσεις τις Ελλάδος στο Αιγαίο σαν απειλή των “Τουρκικών” αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Αυτό το γελοίο λάθος έχει σημασία. Δεν επιδιώκει μόνο να σπάση τα νεύρα των πολιτικών μας. Έχει και εκπαιδευτική, μακροπρόθεσμη σημασία. Όπως έχουν τέτοια σημασία όλες οι διαστρεβλώσεις (ιστορικές, θεολογικές, φιλοσοφικές), που προσφέρονται σε μικρούς και μεγάλους, μέσα από δισκέτες CD-ROM, βιβλία, Μ.Μ.Ε.

π.Θ.Α.Β.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 2358