Διαμαρτυρία για την παρακαμπτήριο της Ναυπάκτου

Την Παρασκευή 5-12-97 πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επαγγελματοβιοτεχνών και των μαθητών για την καθυστέρηση διάνοιξης της παρακαμπτηρίου οδού της Ναυπάκτου, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της πόλης. Η πορεία με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ξεκίνησε από την πλατεία του λιμανιού και κατέληξε στην πλατεία Φαρμάκη, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στην συγκέντρωση, στην οποία ήταν έντονη η παρουσία των μαθητών, απεύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής η κ. Κωστία Πανταζή - Φράγκου και εκ μέρους των μαθητών η μαθήτρια του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου Βασιλική Σμυρνιού, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τον αναγκαιότητα κατασκευής της παρακαμπτηρίου οδού και διεκτραγώδησαν την κατάσταση της πόλης με την διεύλευση από αυτήν βαρέων οχημάτων. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:

“Είμαστε όλοι εδώ, οι Κληρικοί, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς της πόλης μας, και όλοι οι κάτοικοι, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως οι μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους, για να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλους τους λεγομένους υπευθύνους για να τελειώση κάποτε ή μάλλον για να αρχίσουν κάποτε οι συστηματικές εργασίες για την διάνοιξη της περιφερειακής οδού από το Ξηροπήγαδο μέχρι τον Πλατανίτη και το Αντίρριο, που θα κάνη όλους μας να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα.

Με την εκδήλωση αυτή δεν εκφράζουμε κομματικές αντιθέσεις, γιατί τέτοια σοβαρά θέματα που αφορούν όλους μας δεν τίθενται κάτω από το πρίσμα των κομματικών σκοπιμοτήτων. Έτσι, δεν είναι κομματική εκδήλωση, ούτε καν υπερκομματική, αλλά είναι πολιτική εκδήλωση, από την άποψη ότι το επίθετο πολιτική δηλώνει πρωτίστως την ζωή της πόλης. Και αυτή η ζωή που υποβαθμίζεται μας απασχολεί σήμερα...

Εκείνο που θέλουμε να διατρανώσουμε σε κάθε κατεύθυνση είναι ότι εμείς οι Ναυπάκτιοι υπάρχουμε. Και μάλιστα υπάρχουμε σε τέτοιες φοβερές και τρομακτικές συνθήκες ζωής. Τα παιδιά μας κυκλοφορούν στους δρόμους μαζί με τα τεράστια μηχανοκίνητα θηρία. Ο καθαρός αέρας που κατεβαίνει από τα πανύψηλα βουνά της Ναυπακτίας αναμειγνύεται με τα καυσαέρια των τροχοφόρων. Το όμορφο λιμάνι μας κινδυνεύει να καταρρεύση. Οι ψαλμωδίες στους Ναούς αναμειγνύονται με τα κορναρίσματα των αυτοκινήτων. Τα τύμπανα των αυτιών μας πάνε να σπάσουν από τα υψηλά ντεσιμπέλ της μεγάλης κυκλοφορίας. Υπάρχουμε λοιπόν ζωντανοί άνθρωποι σε αυτήν την πόλη, που θυμίζει έντονα εικόνες αποκαλυπτικές, δηλαδή της Αποκαλύψεως...”

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

“Ως Μητροπολίτης αυτής της περιοχής καλώ όλους να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να τελειώση αυτό το έργο, ο περιφερειακός δρόμος, να ενταχθή στον εθνικό δρόμο Αντιρρίου - Ιτέας, για να μη υποστούμε άλλες ζημιές και θρηνήσουμε άλλα θύματα....

Εύχομαι να ακουστή η φωνή μας σήμερα και να μη χρειασθή να προβούμε σε άλλες δυναμικότερες ενέργειες.

Και θα ήθελα να τελειώσω αυτήν την σύντομη προσφώνησή μου με την προτροπή.

Η πόλη και η επαρχία της Ναυπάκτου είναι δική σου. Απόδειξέ το.

Τα παιδιά που ζητούν καλύτερο αύριο, είναι δικά σου· απόδειξέ το.

Το ευχάριστο περπάτημα στην όμορφη αυτή πόλη και η απόλαυση του ήσυχου λιμανιού, εξαρτάται από σένα, απόδειξέ το.

Είσαι Ναυπάκτιος και Ρουμελιώτης. Απόδειξέ το.

Γρήγορα να γιορτάσουμε την λευτεριά μας από τα τροχοφόρα και μηχανοκίνητα θηρία”.

  • Προβολές: 2186